Sprang-Capelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sprang-Capelle
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Sprang-Capelle Wapen van Sprang-Capelle
(Details) (Details)
Sprang-Capelle (Noord-Brabant)
Sprang-Capelle
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Waalwijk Waalwijk
Coördinaten 51° 40′ NB, 5° 3′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 9.760[1]
Overig
Woonplaatscode 2596
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Sprang-Capelle is een voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, die in 1997 samen met de gemeenten Waspik en Waalwijk is opgegaan in de nieuwe gemeente Waalwijk. Sprang-Capelle ligt in de streek de Langstraat ten westen van Waalwijk langs de Bergsche Maas. De gemeente Sprang-Capelle is in 1923 ontstaan na het samenvoegen van de gemeenten Sprang, Vrijhoeve-Capelle (in de volksmond Vrijhoeve) en Capelle.

Transport, de bouw, kleinschalige industrie en land- en tuinbouw zijn de belangrijkste bronnen van inkomen.

Sinds Sprang-Capelle is opgegaan in de gemeente Waalwijk, is er aan de noordzijde van de kern Sprang een nieuwe woonwijk verrezen, Driessen. Driessen is echter geen wijk van Sprang-Capelle, maar van Waalwijk. Voor zover nu bekend zijn er geen verdere plannen om in de Sprang-Capelse kernen grootschalige nieuwbouw te plegen.

Protestants[bewerken]

Sprang-Capelle kent een protestantse signatuur. Dit is opvallend, omdat in de omgeving vooral dorpen en steden te vinden zijn die een rooms-katholiek karakter hebben. Dit heeft met het verleden te maken. Tot aan 1814 behoorden de dorpen die Sprang-Capelle vormen, net als het nabijgelegen 's Gravenmoer, tot het Baljuwschap Zuid-Holland van het Gewest Holland, waar de Reformatie veel eerder ingang vond dan in de Meierij van 's-Hertogenbosch (die pas in 1648 bij de Republiek der Verenigde Nederlanden werd gevoegd). In Vrijhoeve en Capelle is dan ook de Zuid-Hollandsedijk te vinden.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Recreatie[bewerken]

Sprang-Capelle beschikt over een openluchtzwembad, Zidewinde.

Verenigingen[bewerken]

Sprang-Capelle kent een rijk verenigingsleven. Er zijn verschillende sportclubs en diverse muziek- en zangverenigingen. De lokale scoutinggroep is vernoemd naar de Sprangse verzetsstrijder Jan de Rooij. Ondanks twee gemeentelijke herindelingen hebben Sprang, Vrijhoeve en Capelle altijd hun eigen karakter behouden en hebben de drie dorpen elk een eigen voetbalvereniging NEO'25 (Sprang), SSC'55 (Vrijhoeve) en SV Capelle (Capelle).

Verkeer en vervoer[bewerken]

Belangrijke ontsluitingswegen zijn de N261 aan de oostzijde en A59 aan de noordkant van de voormalige gemeente.

Openbaar vervoer per bus van Arriva met:

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]