Circus Herman Renz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De vernieuwde tent in 2014
Circus Herman Renz 2004

Circus Herman Renz is een Nederlands circus dat sinds 1911 door Nederland en soms ook door het buitenland toert.

Oorsprong[bewerken]

Arnold van der Vegt besloot in de winter van 1911 om een eigen circus te beginnen. De eerste artiest die hij wist te strikken was zijn oude vriend Tom Mix.[bron?] In 1923 doopt Arnold zijn circus om in Renz, naar het Duitse circus Renz dat tachtig jaar eerder was gesticht. Volgens Van der Vegt was het een afkorting van "Ras Echte Nederlandse Zwervers".

De oorlogsjaren waren zwaar en het circus moest noodgedwongen shows geven voor de Duitsers. Na de oorlog ging het aanzienlijk beter met het circus.

Na het overlijden van Arnold van der Vegt in 1955 nam zoon Herman de taken over. Rond de jaren zeventig droeg hij het circus over aan zijn zonen Paul en Arnold (Nol). Paul trad in de shows op als clown en Nol werd de directeur van het circus. Hij wist Circus Renz, samen met zijn vrouw Marina, weer op niveau te krijgen en trok jarenlang succesvol rond. In 1967 werd hun zoon Herman junior geboren.

Succes[bewerken]

Het succes van het hernieuwde Circus Renz bereikte zijn hoogtepunt in 1978, toen Bassie en Adriaan verschillende televisieseries opnamen met Circus Renz als achtergronddecor. In de weekenden verzorgden ze gastoptredens, die altijd uitverkocht waren.

Bassie en Adriaan[bewerken]

Joop van den Ende begint in 1980 circus Bassie en Adriaan en betrekt circuspersoneel van Renz dat zich bezighoudt met de op- en afbouw en het transport van het gehele circus. Circus Renz zelf reist in die jaren gewoon door. Eind 1982 sluit Van den Ende de tent na het eerst nog geprobeerd te hebben met André Hazes. Bij Renz komt in 1983 de familie Steijvers het programma versterken, kort daarna gevolgd door de Luycx Sisters. Herman Junior wordt verliefd op Diana Luycx en zij gaan een relatie aan.

In 1985 kwam Nol opnieuw met Bassie en Adriaan in contact. De samenwerking werd hernieuwd en het succes van het circus groeide gigantisch. In 1988 werd Nol ernstig ziek. Het was altijd zijn grote wens geweest om een keer met een grote, nieuwe circustent te reizen met Bassie en Adriaan nog eenmaal in de show. De nieuwe tent werd gekocht maar in januari 1989 overleed Nol van der Vegt. Omdat de nieuwe tournee voor 1989 al op papier stond, werd ook dat jaar met Bassie en Adriaan gereisd, daarna werden tent en materialen verkocht. Alle dieren bleven bij Herman Renz.

Voortzetting[bewerken]

1991 - De tent bij avond

In 1990 gaan Herman en Diana met hun dieren voor een seizoen naar het Franse circus Achille Zavatta II. In september van dat jaar verbreken Herman en Diana het contract met de Fransen. Herman wil graag samen met Diana en de families Steijvers en Ronday Circus Renz voortzetten. Op 13 maart 1991 start het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz in de plaats Eemnes. Voor de jonge circusdirectie is het een zware onderneming, maar mede dankzij een meerjarig contract met Center Parcs wordt het avontuur een succes.

In een kleine vijf jaar tijd weten Diana & Herman het circus uit te bouwen tot het grootste van Nederland en later van de Benelux. Tijdens de kerstperiode staat het circus altijd in Haarlem met een kerst-wintercircusprogramma en daar krijgen zij uit handen van de Zwitserse Circusdirecteur Fredy Knie in december 1995 de Oscar Carré Trofee. Dit is een Nederlandse onderscheiding in de circuswereld.

Er zijn grootse plannen voor het nieuwe jaar. Een nieuwe tent is besteld en er wordt een nieuw contract aangegaan met Center Parcs. De tournee 1996 startte op 22 februari 1996 in Hilversum.

Overlijden[bewerken]

Familiegraf(Zorgvlied-Amsterdam)

Op 13 maart 1996 staat het circus op Center Parcs Het Vennenbos te Hapert. Als bedrijfsleider Robert Ronday gaat kijken waar Herman en Diana blijven, vindt hij hen dood in hun nieuwe woontrailer. Door nader onderzoek van TNO wordt vastgesteld dat zij zijn omgekomen door koolmonoxidevergiftiging. Beiden werden slechts 29 jaar.

De voorstellingen in Hapert worden tijdelijk stilgelegd en het circus verkast enkele dagen later naar Haarlem om hier de tent op te bouwen voor de uitvaartdienst. Daar vindt een indrukwekkende uitvaartplechtigheid plaats die bezocht wordt door nationale en internationale circusgrootheden, maar ook mensen die circus Herman Renz jr. een warm hart toedragen. Na deze uitvaartplechtigheid in de circustent in Haarlem vertrekt de rouwstoet naar de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Daar worden Diana en Herman Renz bijgezet in het familiegraf.

Acties[bewerken]

1996 - Ronald Blom bij de TV-Show van Ivo Niehe

Een week na de begrafenis maakt de moeder van Herman bekend dat ze 800.000 gulden wil zien, anders wordt het circus opgedeeld en verkocht. Het grootste circus van de Benelux staat aan de rand van de afgrond.

Vanuit meerdere plaatsen wordt onverwacht hulp aangeboden. De 9-jarige Ronald Blom start een actie die veel publiciteit genereert. Ronald is onder andere te zien in de TROS TV Show, Hart van Nederland, Het Jeugdjournaal en het Haarlems Dagblad. Tevens haalt hij geld op. Ronald Blom krijgt voor zijn inzet een levenslange vrijkaart van de nieuwe directie. Later schreef hij regelmatig stukken voor het RENZ-Magazine. Ook Ed Glas uit Soest, die in zijn woonplaats de laatste voorstelling die Herman en Diana gaven, had bezocht, schrijft een briefje naar het circus en organiseert, op verzoek en met medewerking van de interimdirectie (huidige directie), samen met onder anderen Toin Routers (penningmeester en webdesigner van de vriendenclub en in 2005 PR-man van het circus), circusfan Hans de Jager (van 1998 tot 2007 de voorzitter en draaiende motor achter de vriendenclub en het RENZ-Magazine) en huisleverancier Kok-Ede diverse acties. Een vriendenclub wordt opgezet en stoelen in het circus kunnen door bedrijven en particulieren worden gesponsord. Ook op deze manier wordt er veel geld gegenereerd om het circus draaiende te houden. De acties hebben resultaat: Aad Ouborg van het Bredase bedrijf Princess is bereid het circus te sponsoren. Princess wordt de hoofdsponsor van het circus tot en met 1998, na dat jaar is het bedrijf subsponsor tot en met 2006.

De leiding van Circus Herman Renz is nu in handen van de families Steijvers en Olivier. De directie bestaat uit drie mensen van wie de bekendste clown Milko is.

Eind 1995 werd er een nieuwe tent besteld die dat seizoen nog op enkele grote plaatsen en tijdens het wintercircus in Haarlem werd opgebouwd. Daar kwam begin 1996 nog een tweede (kleinere) tent bij. In 2004 werd de grote tent verkocht en in vervangen door een rood-blauwe 4-mast circustent met een moderne constructie, die stormpalen overbodig maakt. Zo is het zicht op de piste beter. In 2014 volgde een nieuwe tent van een kleiner formaat.

Het circus is constant bezig met vernieuwing en verfraaiing in de geest van en ter nagedachtenis aan Herman en Diana. Zo zijn er afgelopen jaren wagens en manschapverblijven vervangen door zeecontainers. Het blijft een traditioneel circus met dieren.

Koninklijke onderscheiding[bewerken]

Directie ontvangt koninklijke onderscheiding

Op 22 december 2002 ontving Circus Herman Renz tijdens de kerstperiode in Haarlem een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pop. Het is het eerste Nederlandse circus dat deze onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Financieel directeur Anneke Olivier (voorheen Anneke Steijvers) kreeg een onderscheiding voor haar inzet om het circus te behouden. De onderscheiding motiveerde de medewerkers van Circus Herman Renz nog meer om dit laatste grote Nederlandse circus in stand te behouden.

Haarlemse Publieksprijs[bewerken]

Tijdens het inmiddels tot een traditie uitgegroeide kerst/wintercircus in Haarlem, wordt de Haarlemse publieksprijs uitgereikt. Het publiek kan in deze periode hun favoriete artiest aangeven op een stemstrookje. Aan het eind van het kerstcircus worden de winnaars bekendgemaakt en ontvangen zij de prijs uit handen van de directie.

Feiten[bewerken]

 • Circus Herman Renz staat in de top drie van circussen van Europa.
 • Circus Herman Renz had sinds 1996 een eigen fanclub: 'De Vrienden van Circus Herman Renz' Deze is in 2013 opgeheven.
 • Vier keer per jaar verscheen het 'Renz-Magazine' (uitgegeven door de fanclub).
 • De tent uit 2004 die plaats bood aan 1200 toeschouwers is in 2014 vervangen door een nieuw exemplaar met 854 plaatsen.
 • Elk jaar wordt een programma samengesteld met diverse internationale acts.
 • Het circus is één van de weinige circussen in Europa dat werkt met een live orkest.
 • Het circus legt jaarlijks zo'n 75000 km af, waarbij meer dan 55 steden worden bezocht.
 • In maart 2010 ontving de directie van Circus Herman Renz de Oscar Carré Trofee.
 • Sinds 2010 reist het circus naar het Belgische Sint-Niklaas voor 'Sint in de piste'.
 • Begin 2012 stapte Robert Ronday, na 20 jaar verbonden te zijn aan het circus (onder andere als spreekstalmeester), uit de directie.
 • Jan-Zeger Plug verliet het circus in 2014. Hij was in 2012 spreekstalmeester geworden, en ook speelde hij de rol van clown Frenky. Deze werd vervangen door clown Pascalino.

Programma's[bewerken]

Het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz presenteert elk jaar een volledig nieuw programma. Vaste waarden in deze programma's zijn clown Milko (reeds enkele jaren samen met clown Frenky) en tot 2012 spreekstalmeester Robert Ronday. Alhoewel het circus na de voortzetting in 1996 de beschikking had over eigen dieren (onder andere Afrikaanse olifanten en paarden) die inmiddels zijn verkocht, worden alle overige acts (inclusief die met dieren) ingehuurd. Diverse internationaal onderscheiden artiesten hebben opgetreden in de piste van Circus Herman Renz.

 • De show van 1997 heette: "Renz blijft Renz".
 • De show van 1998 heette: "Het circus voor u".
 • De show van 1999 heette: "Een reis rond de wereld in 140 minuten".
 • De show van 2000 heette: "Een reis door de tijd met Carambar".
 • De show van 2001 heette: "Sprookje van 2001 nacht".
 • De show van 2002 heette: "Magic Vision".
 • De show van 2003 heette: "Fiësta Tropicana".
 • De show van 2004 heette: "Splash 2004".
 • De show van 2005 heette: "Hello Hollywood".
 • De show van 2006 heette: "Il Circo Classico". (Regie Antonio Giarola)
 • De show van 2007 heette: "Il Circo Classico" met de subtitel "Bellissimo". Vanwege de vele positieve reacties op de show van 2006 is het concept gecontinueerd met een volledig nieuw programma. (Regie Antonio Giarola)
 • De show van 2008 heette: "Mystery". (Regie Joseph Bouglione)
 • De show van 2009 heette: "Gitano". (Regie Antonio Giarola)
 • De show van 2010 heette: "Jungle Fantasy".
 • De show van 2011 heette: "Celebration"; hierin werd 100 jaar circustraditie gevierd.
 • De show van 2012 heette: "Sensations". (Regie Marc Boon)
 • De show van 2013 heette: "Viva Niño". (Regie Marc Boon)
 • De show van 2014 heette: "Miracles". Deze show wordt in een nieuwe speeltent gespeeld. (Regie Marc Boon)
 • De show van 2015 heet "WOW" - World of Wonders. (Regie Marc Boon)

Externe link[bewerken]