Rimbula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rimbula
Olifanten in Rimbula
Olifanten in Rimbula
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Wildlands Adventure Zoo Emmen
Themagebied Jungola
Soort attractie Tropische kas
Walkthrough
Bouwer(s) VolkerWessels
Opening 25 maart 2016
Thematisering en muziek
Thema jungle
Eigenschappen
Maximale hoogte 23 meter
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Rimbula is een tropische kas in Wildlands Adventure Zoo Emmen. Met een oppervlakte van circa 18.000 m2 is het de grootste tropische kas van Europa.[1] Bezoekers kunnen via vaste paden, de Rimbula River en de zogenaamde Jungle Trail een indruk krijgen van een tropische jungle. Rimbula bevindt zich in het themagebied Jungola.

Constructie en klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Met een oppervlakte van circa 18.000 m2 is Rimbula de grootste tropische kas van Europa.[1] Op het hoogste punt is de kas 23 meter hoog, waarvan 4 meter onder het maaiveld.[2] De constructie is opgebouwd uit onder meer 1.040 ton staal.[3] Het dak bestaat uit luchtkussens van ETFE. Onder het dak bevindt zich een beregeningsinstallatie, waarmee tropische regenbuien gesimuleerd kunnen worden.

De kas simuleert het klimaat van een tropisch regenwoud. De temperatuur varieert tussen de 18 en 28 graden en de luchtvochtigheid ligt tussen 60 en 90 procent. Een groot deel van de tropische beplanting is geïmporteerd uit Costa Rica.[4] In de kas staan meer dan 250 tropische bomen en circa 15.000 andere tropische planten van ongeveer 350 verschillende soorten, waaronder bananenplanten, mango, cacaoboom, koffieplant, rubberboom, ficussen, bromelia's en orchideeën.

In 2018 werd Rimbula in het kader van de Diamond ThemePark Awards uitgeroepen tot mooiste dierenverblijf van Nederland en België.[5]

Binnen[bewerken | brontekst bewerken]

De ingang van Rimbula is een als langhuis vormgegeven tochtportaal. Direct na de ingang bevindt zich de Birdy Bush, een grote volière waar diverse tropische vogels, waaronder lori's te zien zijn. De vogels kunnen hier, tegen betaling, worden gevoerd. Een alternatieve route voert om de volière heen.

Achter een tweede langhuis bevindt zich het Makiwoud, waar ringstaartmaki's en bonte vari's tussen de bezoekers kunnen lopen. Verderop bevinden zich twee eilanden voor slingerapen en ook het Jungletheater, waar meerdere keren per dag een voorstelling over het (over)leven in de jungle wordt opgevoerd. Bij de ingangen naar Rimbula River en Jungle Trail bevinden zich een restaurant met terras, souvenirwinkel en diverse speelgelegenheden. Aan de zuidkant van de kas bevinden zich een binnenverblijf voor olifanten, een ijskiosk en een eiland voor gibbons.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

In Rimbula leven de volgende 53 diersoorten:

Verblijf Diersoort(en)
Birdy Bush (doorloopvolière) blauwwanghoningeter, lori van de Blauwe Bergen, luzondolksteekduif, rijstvogel, roelroel, victoria kroonduif
Makiwoud (doorloopverblijf) bonte vari, ringstaartmaki
Makiwoud (waterpartij) Chinese danio, Chinese zuigkarper, graskarper, zwarte paradijsvis
Slingerapeneilanden (eilanden) bruinkopslingeraap
Jungletheater (diverse verblijven) koningspython, zijdehoen
Rimbula River (verblijf in wachtrij) klauwkikker
Rimbula River (waterpartij) guppy, langvintilapia, tanganyikacichlide, zebracichlide
Gibboneiland (eiland) withandgibbon
Olifantenvallei Aziatische olifant
Rimbula (vrij levend) Afrikaanse reuzenmiljoenpoot, anolis, Aziatische zwartflankkikker, balispreeuw, blauwwanghoningeter, bruine muisvogel, bonte muskaatduif, driekleurige glansspreeuw, fazantduif, groene langstaartglansspreeuw, hamerkop, hottentottaling, Indische blauwrug, koereiger, luzondolksteekduif, madagaskarwever, manenduif, melkkikker, regenkikker, reuzenmadagaskardaggekko, rijstvogel, rode ibis, rodriguesvleerhond, roodkuiftoerako, roodoorbuulbuul, rouwgekko, schildtoerako, smaragdduif, sneeuwkaptapuit, soembawalijster, tokeh, vliegkikker, witvleugelboseend, witwangtoerako, zonneral