Roelroel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roelroel
IUCN-status: Gevoelig[1] (2016)
Crested.wood.partridge.750pix.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Galliformes
Familie:Phasianidae
Geslacht:Rollulus (Bospatrijzen)
Soort
Rollulus rouloul
(Scopoli, 1786)
ei
ei
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roelroel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De roelroel, ook wel gekuifde bospatrijs (Rollulus rouloul), is een vogel uit de familie der fazantachtigen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het mannetje bezit een kastanjebruine, waaiervormige kuif. De bovenzijde van het verenkleed is blauwgrijs, de onderzijde is zwart. De kop en hals zijn blauwzwart. Rond de ogen en aan de snavelbasis bevindt zich een kale ring, waardoor de rode huid zichtbaar is. Het vrouwtje heeft een lichtgroen verenkleed met bruine vleugels en een donkere kop zonder kuif.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Roelroels leven in kleine groepjes, waarin zich paren vormen die elkaar doorgaans een leven lang trouw blijven. De mannetjes zijn onder meer herkenbaar aan hun kuif, de vrouwtjes missen die. Hij voedt zich onder meer met allerlei zaden, besjes, insecten en wormen, die hij op de grond bij elkaar scharrelt.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Roelroels maken een kunstig nest met alleen een opening aan de voorzijde. Roelroels leggen 4 tot 6 eieren, die door het vrouwtje in ongeveer 18 dagen wordt uitgebroed. Hoewel de jongen al vrij snel na de geboorte kunnen lopen, verzamelen de jonge dieren zich de eerste paar weken 's nachts nog in het nest. Volwassen roelroels worden ongeveer 25 centimeter lang.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor op de eilanden Borneo en Sumatra en het schiereiland Malakka (West-Maleisië, Thailand en Myanmar), waar hij zich in dichtbeboste streken ophoudt.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De roelroel heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) betrekkelijk klein, maar niet ondenkbaar. In geschikt leefgebied is de vogel niet zeldzaam. De grootte van de wereldpopulatie is niet gekwantificeerd. Deze bospatrijs gaat in aantal achteruit door de voortdurende ontbossingen en de bosbranden vooral op Borneo en Sumatra gedurende de late jaren 1990. Om deze redenen staat de roelroel als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.[1]