Wildlands Adventure Zoo Emmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jungola)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wildlands Adventure Zoo Emmen
Het Atlas Theater, de entree naar Wildlands.
Het Atlas Theater, de entree naar Wildlands.
Geopend 25 maart 2016
Locatie Emmen, Nederland
Oppervlakte 24 hectare
Coördinaten 52° 47′ NB, 6° 53′ OL
Lid van WAZA[1], EAZA[2], NVD[3], IAAPA[4], Club van Elf[5], IABES[6]
Website

Wildlands, voluit Wildlands Adventure Zoo Emmen, is een dierenpark in Emmen. Het park heeft een oppervlakte van 24 hectare en is opgedeeld in vier biotopen. In 'Jungola' staat de jungle centraal, in 'Serenga' savanne en woestijn en in 'Nortica' de poolgebieden. In deze themagebieden bevinden zich kenmerkende diersoorten voor de regio die wordt verbeeld maar ook bij het thema passende beplanting, gebouwen, horeca, winkels, entertainment en attracties. Het vierde themagebied is de overdekte speeltuin 'Animazia', waarin zich ook enkele dierverblijven bevinden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Dierenpark Emmen

Het park is ontstaan na verhuizing van het voormalige (Noorder) Dierenpark Emmen[7]. Voor dit park was er in de jaren 90 op en rondom haar terrein aan de Hoofdstraat in Emmen geen ruimte meer voor uitbreiding. Het park kreeg daarom in 1998 een uitbreiding aan de andere kant van het centrum, op de Noordbargeres. Na jarenlange discussies over een volledige verhuizing, mede ingegeven door dalende bezoekersaantallen, werden in 2007 plannen bekendgemaakt die inhielden dat het dierenpark de locatie aan de Hoofdstraat zou verlaten om zich in zijn geheel te vestigen op de Noordbargeres.[8]

In december 2008 ging de gemeenteraad van Emmen akkoord met de herontwikkeling van het centrumgebied van Emmen, inclusief verplaatsing van het park.[9] Nadat het project in gang was gezet werd een dreigend faillissement van het park door de gemeente afgewend,[10][11] waarna de gemeenteraad op 19 maart 2012 definitief instemde met de nieuwbouwplannen.

Koning Willem Alexander en burgemeester Cees Bijl tijdens de officiële opening

Het budget voor de bouw bedroeg in totaal 200 miljoen euro, waarvan 150 miljoen euro voor het park en 50 miljoen euro voor het entreegebouw inclusief theater. Dit budget werd opgebracht door de Gemeente Emmen, de provincie Drenthe, diverse overheidssubsidies, banken, bedrijven en sponsors. Hoofdaannemer van de bouw was Volker Wessels, terwijl Dierenpark Emmen en Jora Vision gezamenlijk verantwoordelijk waren voor het ontwerp en de thematisering.

Op 31 mei 2013 werd de eerste boom voor het nieuwe park geplant[12], terwijl ook de namen van de drie klimaatwerelden bekend werden gemaakt.[13] De daadwerkelijke bouw van het park begon in november 2013.[14] In maart 2015 werd, naast het logo, ook de naam van het nieuwe park bekendgemaakt: Wildlands Adventure Zoo Emmen.

Het park werd op 18 maart 2016 officieel geopend door Koning Willem Alexander.[15] Een week later was ook het publiek welkom. Wildlands trok in het openingsjaar 1,3 miljoen bezoekers.[16]

Sinds de opening heeft het park diverse aanpassingen en uitbreidingen ondergaan. Zo kwamen er in 2017 twee nieuwe dierverblijven: een voor doodshoofdaapjes en een voor uilen.[17] In 2018 werd de achtbaan Tweestryd in gebruik genomen.[18][19]

Het park trok in het openingsjaar 2016 1,3 miljoen bezoekers, wat voldoende werd geacht voor een gezonde financiële exploitatie,[16] in 2017 waren er echter 1 miljoen bezoekers[20] en in 2018 850.000 bezoekers.[21]. In 2018 werd duidelijk dat het park miljoenen verlies leed door de teruglopende bezoekersaantallen. Als gevolg hiervan ging men zich meer profileren als dierentuin en minder als attractiepark.[22] De toegangsprijs werd bovendien verlaagd.[23] De gemeente Emmen heeft zich financieel garant gesteld voor het park en is met ingang van 2020 de enige aandeelhouder.[24] Het park onderging daarbij diverse aanpassingen. Zo opende het een nieuwe verbinding tussen de themagebieden Nortica en Serenga, verhuisden de pinguïns naar een nieuw verblijf en kwamen er zeehonden.[25] Door de aanpassingen in het park namen de bezoekersaantallen in 2019 weer toe tot 930.000, al leed het park in dat jaar wel 3 miljoen euro verlies.[26] Tevens werd Wildlands in dat jaar door Zoover uitgeroepen tot beste dierentuin van Nederland.

Vanwege de coronacrisis sloot het park de deuren voor bezoekers tussen 13 maart en 25 mei 2020.[27][28]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Vlindertempel, de entree naar Jungola.
Het Zonnepaleis, de entree naar Serenga.

Het park is opgedeeld in drie grote gebieden, die elk model staan voor een klimaatzone, met naast diersoorten die kenmerkend zijn voor het gerepresenteerde gebied ook aangepaste gebouwen, horeca, winkels, entertainment en attracties. De ingang van het park is een onderdoorgang onder het Atlas Theater. Direct achter de ingang bevindt zich het Kompasplein met de entrees naar de drie klimaatzones; Jungola, Serenga en Nortica. Een vierde themagebied, de overdekte speeltuin Animazia, is te bereiken vanuit Serenga. Serenga en Nortica zijn met elkaar verbonden door middel van het zogenaamde Meridianenpad.

Kompasplein[bewerken | brontekst bewerken]

Het Kompasplein is het centrale plein van het park. Op en rondom het plein bevinden zich een informatiebalie, een fotokiosk, horecagelegenheden met terrassen, een podium en een souvenirshop. Bezoekers komen hier binnen en kunnen via het plein de themagebieden Jungola, Serenga en Nortica bereiken. Het restaurant Travellers' Taste is vormgegeven als hangar en vliegveldterminal.

Jungola[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Rimbula, Rimbula River en Vlindertempel

In Jungola wordt de biotoop van het tropisch regenwoud nagebootst. Het gebied is ingericht met veel water en tropische beplanting. Er binvdt zich de Vlindertempel, een tropische kas waar naast vele soorten vlinders ook onder meer breedvoorhoofdkrokodillen en netpythons worden gehuisvest.

Buiten de kas ligt een gebied waar doodshoofdaapjes vrij tussen de bezoekers kunnen lopen. In het binnenverblijf van de aapjes zijn ook Azara's agoeti's te zien. Daarnaast is er een groot buitenverblijf voor Aziatische olifanten.

De grootste tropische (dierentuin)kas ter wereld Rimbula is het binnenverblijf van de olifanten, maar huisvest ook onder meer ringstaartmaki's, bonte vari's, bruinkopslingerapen, dwergoeistiti's, kogelgordeldieren, withandgibbon's, rodriguesvleerhonden en 30 soorten vogels. Via de Rimbula River kan een boottocht door de kas gemaakt worden.

Buiten de kas loopt een pad langs het buitenverblijf van de olifanten. Hier zijn dwergotters te zien en bevindt zich het Koppensnellerspad, een pad geïnspireerd door de traditie van het koppensnellen.

Serenga[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Serenga Safari en Tweestryd

Serenga staat in het teken van de biotoop van de savanne en woestijn. Het heeft een open inrichting met relatief weinig beplanting en water. De ingang van het gebied is het zogenaamde Zonnepaleis, een naar een moddermoskee vormgegeven gebouw waarin dwergmangoesten leven. Daarachter ligt het Dogondorp, een kinderboerderij waarvan de vormgeving is geïnspireerd op de Dogon-cultuur. Bezoekers kunnen hier tussen de dwergezels, Nubische geiten, West-Afrikaanse dwerggeiten en kippen lopen. Daarnaast huisvest het kameroenschapen.

Een bezoekerspad loopt door een verblijf met zwartstaartprairiehonden, langs een verblijf voor nijlpaarden (die zowel boven als onder water bekeken kunnen worden), langs het Meridianenpad, door een verblijf met moeraswallaby's en nandoes en langs een 'woestijn' met kamelen en onagers.

Een houten brug vormt de afscheiding tussen een verblijf voor leeuwen en een 'savanne' met Rothschildgiraffen, witte neushoorns, steppezebra's, blauwe gnoe's, waterbokken en impala's. Vlakbij is een verblijf voor stokstaartjes, een als Masai-dorp vormgegeven ruimte voor zeboes en penseelzwijnen en de toegang tot de Serenga Safari. Hier kan een rondrit door de savanne en de woestijn worden gemaakt in een vrachtwagen.

Onderdeel van Serenga is een als 'vervallen amfitheater' vormgegeven verblijf voor mantelbavianen, een volière met grote textorwevers en harlekijnkwartels en een 'ontspoorde trein' die zicht biedt op de kamelen, onagers en struisvogel. Via een aftakking van de hoofdroute kan men de dubbele stalen shuttle-achtbaan Tweestryd bereiken.

Nortica[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Arctic 1

Het gebied Nortica staat in het teken van de biotoop van het poolgebied. Het gebied kenmerkt zich door veel water, rotsen en naaldbomen. Het entreegebied is vormgegeven als haven. Hier bevinden zich een verblijf (met golfslagbad) voor Zuid-Amerikaanse zeeberen en Californische zeeleeuwen, een verblijf voor zwarte ratten. Er bevindt zich ook Arctic 1, een als expeditievoertuig vormgegeven 4D-simulator, waarin een reis door de poolgebieden gesimuleerd wordt. In een openluchttheater zijn presentaties met zeeleeuwen te zien.

Nortica herbergt tevens een 'houtzagerij' met gestreepte stinkdieren, wasberen en zeehonden, een verblijf voor Siberische rode eekhoorns en een volière voor sneeuwuilen. Vlakbij is een als 'onderzoeksstation' vormgegeven gebied waar Humboldtpinguïns en ijsberen zowel boven als onder water bekeken kunnen worden. Hier bevindt zich ook een expositie over walvissen en het Meridianenpad naar Serenga.

Animazia[bewerken | brontekst bewerken]

Animazia is een circa 4700 m2 groot gebouw, gelegen in Serenga. In het gebouw bevinden zich naast speelvoorzieningen ook enkele dierverblijven, waaronder aquaria, en een biologische waterzuiveringsinstallatie (de Living Machine). Anders dan bij de andere themagebieden staat niet een bepaalde regio of klimaatzone centraal.

Het meest prominente onderdeel is de speeltuin. Deze XL speelexpeditie heeft onder meer een klimparcours, doolhof en vlotten. Bij de ingang bevindt zich een groot zeeaquarium met onder meer groene zeeschildpadden. Ook zijn er een buizenstelsel met naakte molratten en diverse kleinere aquaria, met onder meer axolotls, roodbuikpiranha's, driebandanemoonvissen, zeesterren en zee-egels te vinden.

Daarnaast is er de Living Machine, een tropische kas met biologische waterzuiveringsinstallatie. Bij de uitgang bevindt zich een verblijf voor sporenschildpadden.

Dierencollectie[bewerken | brontekst bewerken]

Met het oog op dierenwelzijn heeft men met name gekozen voor het houden van diersoorten met een sociale levensstijl, die leven op relatief grote oppervlakten. Ook voldoende attractiewaarde voor bezoekers is een voorwaarde[29].

Wildlands is lid van de Europese dierentuinvereniging EAZA en werkt in dat kader mee aan diverse fokprogramma's; de zogenaamde EEP's. Het coördineert het fokprogramma van de withandgibbon en neemt deel aan het EEP van diverse andere soorten.

Hieronder wordt een overzicht gegeven van de in het park gehouden diersoorten. De lijsten van vissen en ongewervelden zijn onvolledig. Soorten die onderdeel zijn van een EEP zijn gemarkeerd met een *.[30]

Zoogdieren[bewerken | brontekst bewerken]

Primaten
Knaagdieren
Evenhoevigen
Roofdieren
Onevenhoevigen
Overige zoogdieren

Vogels[bewerken | brontekst bewerken]

Koudbloedigen[bewerken | brontekst bewerken]

Reptielen
Amfibieën
Vissen (selectie)
Ongewervelden (selectie)

Educatie, onderzoek en natuurbescherming[bewerken | brontekst bewerken]

Bezoekers van het dierenpark worden onder andere geïnformeerd door middel van informatieborden. In Nortica gebeurt dit met zogenoemde klemborden, in Serenga (met name) door informatieborden en -folders van een (fictief) nationaal park en in Jungola door zogenaamde logboeken van een bioloog. Daarnaast verzorgen dierenverzorgers educatieve presentaties, rondleidingen en workshops en kunnen kinderen aan de hand van 'ontdekkingstochten' meer over dieren en natuur leren.

Wildlands heeft het Wildlands Natuur en Educatie Fonds opgericht. Deze stichting heeft als doel het ondersteunen van educatie, onderzoek en natuurbescherming binnen en buiten het park.[31]

Duurzaamheid[bewerken | brontekst bewerken]

Diverse duurzaamheidsmaatregelen dragen er aan bij dat Wildlands de hoogst mogelijke status van het Green Key-keurmerk heeft. De exploitatie van het park is naar eigen zeggen CO2-neutraal. Energie, water, grondstoffen en afvalstromen worden grotendeels in het eigen bedrijf (her)gebruikt. Water wordt gezuiverd met behulp van een biologische waterzuiveringsinstallatie (de Living Machine), waardoor afvalwater hergebruikt kan worden als bedrijfswater. Het drinkwaterverbruik van het park is daardoor verminderd van 180.000 m3 tot 10.000 m3 per jaar.[32] Achter de schermen heeft het park in totaal 1905 zonnepanelen geplaatst[33].

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wildlands Adventure Zoo Emmen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.