Smaragdvaraan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Smaragdvaraan
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Green.tree.monitor.lizard.arp.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Platynota (Varaanachtigen)
Familie:Varanidae (Varanen)
Geslacht:Varanus
Soort
Varanus prasinus
Schlegel, 1839
Afbeeldingen Smaragdvaraan op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Smaragdvaraan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De smaragdvaraan[1] (Varanus prasinus) is een hagedis uit de familie varanen (Varanidae). Een andere benaming is (groene) boomvaraan. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Hermann Schlegel in 1839. Oorspronkelijk werd de naam Monitor viridis gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De soort is makkelijk van andere varanen te onderscheiden doordat de kleur meestal geheel groen is en het lichaam slank en lenig is om tussen de takken te klauteren, echter geheel zwarte (melanische) exemplaren komen ook voor. De smaragdvaraan heeft een lichtgroene keelflap en op de rug en nek donkere en meestal dunne, dubbele en zwarte dwarsbanden. Zoals alle varanen heeft ook deze soort een lange nek en staart, en deze soort is als een van de weinige varanen in staat om de staart op te rollen; waarschijnlijk dient de staart als extra grijporgaan. De lichaamslengte bedraagt 75 tot 100 cm.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel bestaat voornamelijk uit eieren, amfibieën, vogels en ook wel aas. Het is een van de weinige soorten varanen die vrijwel uitsluitend in bomen leeft; de varaan komt echter niet in de boomtoppen, maar blijft hooguit enkele meters boven de grond. Bij bedreiging zoekt hij zijn heil in de begroeiing, maar als dit niet lukt, zal hij bijten.

Voortplanting[bewerken]

Deze varaan leeft in kleine groepjes, die bestaan uit een dominant mannetje, meerdere vrouwtjes, ondergeschikte mannetjes en jonge dieren. Een legsel bestaat meestal uit maximaal 6 eieren, die worden afgezet in nesten van boombewonende termieten of in bladstrooisel.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voor in vochtige bossen en regenwouden van de eilanden rond Nieuw-Guinea en Queensland, een provincie van Australië. De smaragdvaraan wordt weleens in de dierenhandel aangeboden, maar deze hagedis heeft een enorme behuizing nodig, zoals een gehele kamer, anders gaat hij spoedig dood aan stress.

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]