Revolution (Bobbejaanland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Revolution
Gebouw van Revolution
Gebouw van Revolution
Algemene informatie
Locatie Bobbejaanland, België
Type Overdekte stalen achtbaan
Model Illusion
Bouwer(s) Vekoma
Opdrachtgever Bobbejaan Schoepen
Status Geopend
Opening mei 1989
Officiële opening: 15 juni 1989
Kosten 3.200.000 euro
Vorige locaties en/of namen
Revolution (1989-2007)
(R)evolution (2008-2013) Revolution (2014-heden)
Eigenschappen
Topsnelheid 50 km/u
Baanlengte 765 m
Baanhoogte 28 m
Inversies 0
Ritduur 2 min 20 sec
Treinen 1
Capaciteit 1200 bezoekers per uur
60 bezoekers per trein
Veiligheid
Minimale lengte 100 cm
Minimale lengte
zonder volwassene
140 cm
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Website
Revolution op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
De achtbaantrein van Revolution

Revolution (vroeger (R)evolution) is een overdekte stalen achtbaan in het Belgische attractiepark Bobbejaanland.

Algemene informatie[bewerken]

Revolution opende in 1989 en werd gebouwd door de Nederlandse attractiebouwer Vekoma. De achtbaan is van het model Illusion, waarvan slechts twee exemplaren zijn gebouwd.[1] Chaos is de andere en bevond zich in het pretpark Opryland, waar hij in 1997 werd afgebroken. Het kenmerk van dit model is de zeer lange achtbaantrein: 40 wagons bij Chaos en 30 bij Revolution. Na de afbraak van Chaos is deze niet meer heropgebouwd, waardoor Revolution de langste achtbaantrein ter wereld heeft (de trein van Revolution is 56 meter lang).

Huidige rit[bewerken]

De trein rijdt in het midden van de hal (de binnenring) omhoog over een helix gevormd uit semicirkels met daarin een wieloptakeling. Ondertussen speelt op het parabolisch gevormde scherm, bevestigd aan het plafond van de hal, een projectie met daarbij ook muziek en lichteffecten. Zodra de achtbaantrein boven is, rijdt deze in een gang naast de binnenring (de buitenring) weer naar beneden.

Geschiedenis[bewerken]

Opening[bewerken]

De attractie werd op donderdag 15 juni 1989 officieel geopend door oud-premier Leo Tindemans[2], hoewel de achtbaan in mei ook al geopend was voor het publiek.[3]

Bij de opening waren er, zoals oorspronkelijk de bedoeling was bij de Illusion-achtbaan, zes projecties: twee in de binnenring en vier in de buitenring. Op deze in de binnenring waren twee synchrone films te zien, en op de kleinere schermen in de buitenring waren projecties te zien van onder meer vuur en brekend glas.

1rightarrow blue.svg Zie ook het artikel Illusion (achtbaan) voor een uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van hoe dit achtbaanmodel oorspronkelijk ontworpen was.

De soundtrack die destijds te horen was, was een titelloze soundtrack die met de films bijgeleverd was. In 1998 heeft men deze soundtrack vervangen door een stuk uit Capriccio Italien van Tsjaikovski.

1999: één scherm[bewerken]

Door de jaren heen zijn veel van de oorspronkelijke effecten stukgegaan vanwege de hevige schokken in het gebouw. In 1999 werd het onderste scherm in de binnenring verwijderd omdat de projector in de nok van het dak het begeven had. Er werd er een metalen vloer geplaatst, zodat het magazijn onder de attractie kon uitbreiden. De afwezigheid van de onderste projectie werd opgevangen door een nagebouwde krater en blauwe lichtslangen. De films heeft men later datzelfde jaar verwisseld, waardoor de onderste film met onder meer de brekende klok op het resterende bovenste scherm werd geprojecteerd. Nog later kwamen er verticale groene lichtslangen in de binnenring die op de maat van de muziek knipperen, en werden er lichttunnels geplaatst in de buitenring. In het verleden waren verschillende projecties in de buitenring al uitgezet, al dan niet vervangen door lichteffecten.

2004: geen film meer[bewerken]

In 2004 begaf ook de bovenste projectie het. Er kwam tijdelijk een laserprojectie die later dat seizoen nog vervangen werd door een caleidoscoopachtige olieprojectie. Dat jaar werd tevens door de Nederlandse Revolution-fan en oprichter van de voormalige Revolution-fansite Revocoasters, Harrie Mangels, geëxperimenteerd met enkele nieuwe effecten: zo werden olieprojecties van vuur, water en een tijdspiraal geïnstalleerd op de drie overgebleven schermen in de buitenring, ter vervanging van de oorspronkelijke filmprojecties die reeds enkele jaren uit stonden (de oude projectoren zijn in hetzelfde jaar weggehaald). Op verscheidene plaatsen werden lichtslangen uitgezet en nieuwe stroboscopen geplaatst. De jaren voordien was het vooral Bob Schoepen die de effecten updatete.[4] Tot slot werden de oude speakers vervangen door nieuwe speakers van Bose en vonden er enkele tests plaats met nieuwe muziek. De toenmalige soundtrack, Capriccio Italien, werd vervangen door de soundtrack van Chaos: die bestond uit de eerste twee minuten van Bones on the Beach van Michael Hoenig en werd beter bevonden. Bones on the Beach heeft toen ook een korte tijd gedraaid met een geluidsfragment van de Borgkoningin uit Star Trek: First Contact.

2005: terugkomst bovenste film[bewerken]

In februari 2005 werden de films uit 1989 in Engeland gedigitaliseerd en in april 2005 werd het contract getekend voor een nieuwe DLP-projector van Barco.[5] Contac, de fabrikant van de oorspronkelijke projectoren, was toen al failliet.

2008: (R)Evolution: junglefilms[bewerken]

In 2008 werd door de Bobbejaanland-directie besloten om Revolution een junglethema te geven en te hernoemen naar (R)evolution, omdat de Hall 2000 werd omgevormd tot een junglethemagebied, genaamd Banana Bos. De Hall 2000 geeft toegang tot de achtbaan, en er bevinden zich onder andere horecagelegenheden en toiletten. Vele fans van het park waren misnoegd over deze verandering omwille van het unieke karakter van de achtbaan, die door de veranderingen zou verloren gaan. De omvorming van Revolution tot (R)evolution is in verschillende fases verlopen: in de eerste fase werden enkel het station en de wachtrij aangepast, daarna werd ook getest met verschillende junglefilms en kwam er nieuwe muziek. De eerste junglefilm werd niet goed bevonden en werd de week erna alweer vervangen door de welbekende klokfilm. Later dat jaar werd getest met een film met stock footage van Getty Images, en een film met beelden uit films zoals War of the Worlds en The Matrix Revolutions tijdens Kids Halloween. De twee laatste films werden tot en met 26 augustus 2011 afgewisseld. De muziek die toen draaide, was een nummer van Universal Publishing Production Music dat Animals and Cannibals heet.[6]

2011: 50 jaar Bobbejaanland: opnieuw de oude klokfilm[bewerken]

Sinds 27 augustus 2011 is de klokfilm weer te zien in (R)evolution.[7] Aanvankelijk was het de bedoeling dat de film en de bijhorende muziek van Bones on the Beach, voor één dag zouden blijven tijdens het gouden jubileum van Bobbejaanland. Uiteindelijk bleven de oude film en muziek behouden.

Normaal gesproken werd op sommige dagen de junglefilm getoond vanwege de cijfertoevoeging voor het teambuildingspel Bobbejaanland te koop, maar sinds juni 2013 zijn de cijfers toegevoegd aan de klokfilm.[8] Sinds eind september datzelfde jaar is, wegens problemen met de synchronisatie en het formaat van de film, de bewerkte klokfilm met de cijfers opnieuw vervangen door de originele klokfilm met de tandwielscène. Tegenwoordig wordt de klokfilm met de cijfers enkel nog gedraaid wanneer er teambuilding is.

2014: 25 jaar Revolution: terug het oude thema[bewerken]

Op 31 december 2013 plaatste Bobbejaanland een tweet: "2014 wordt revolutionair! Wij tellen alvast af. Jullie ook?" met daarbij een afbeelding van een klok, een achtbaan en de tekst: "Aftellen naar 2014!".[9] Het park maakte hiermee bekend de Revolution voor haar zilveren jubileum te willen opknappen. Volgens commercieel directeur Peggy Verelst zouden de oude effecten hersteld worden en zou het oude thema in de wachtrij en het station terugkomen. De camouflagenetten werden weggehaald in de wachtrij en het station, waardoor deze tijdens seizoen 2014 bijna volledig leegstonden. De oorspronkelijke decoratie is immers grotendeels vernietigd.[10] Tijdens de rit werden nieuwe LED-projecties aan de drie zijschermen geplaatst en werden enkele oude effecten, die sinds 2004 uit hadden gestaan, terug aangezet of vervangen door nieuwe exemplaren.[11] In 2015 werd er thematisatie aangebracht in de wachtrij.[12]

Jubileum[bewerken]

Op 20 juni 2009 vierde Bobbejaanland het 20-jarig bestaan van Revolution middels een optreden van 2 Fabiola in het centrum van de achtbaan.[13] Na dit optreden trad de rest van de dag een DJ op in het centrum van de attractie.

Op een buitenpodium werd de verjaardag van Revolution gevierd met optredens van onder andere Sylver, Robert Abigail, Lasgo en AnnaGrace.