Tangerine Dream

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tangerine Dream
Tangerine Dream optreden in 2007
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1967 - heden
Oorsprong West Berlijn, Duitsland
Genre(s) Ambient
Berlijnse School
Elektronische muziek
Krautrock
New Age
Label(s) Ohr
Virgin
Jive Electro
Private Music
Miramar
TDI
Eastgate
Leden
Bianca Froese
Thorsten Quaeschning
Ulrich Schnauss
Hoshiko Yamane[1]
Oud-leden
Edgar Froese
Peter Baumann
Iris Camaa
Jerome Froese
Michael Hoenig
Steve Jolliffe
Klaus Schulze
Johannes Schmoelling
Conrad Schnitzler
Christopher Franke
Paul Haslinger
Kurt Herkenberg
Linda Spa
Charles Adams Prince
Ralf Wadephul
Steve Schroyder
Lanse Hapshash
Volker Hombach
Klaus Krieger
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Tangerine Dream is een Berlijnse elektronische muziekgroep, opgericht door Edgar Froese in 1967. De band is een van de pioniers in het elektronische genre. Aanvankelijk speelden zij avant-garde-rock, maar vanaf 1972 keerden zij de conventionele instrumenten de rug toe en speelden ze uitsluitend met elektronische instrumenten. Dit nieuwe genre wordt ook de Berlijnse School genoemd.

The Pink Years[bewerken | brontekst bewerken]

De band ontstond in Berlijn, toen Edgar Froese in 1967 een aantal musici om zich heen verzamelde: Charlie Prince (zang), Volker Hombach (saxofoon, dwarsfluit en viool), Lanse Hapshash (slagwerk) en Kurt Herkenberg (basgitaar). Froese was destijds beoogd gitarist van de band. De bron van de naam van de band is in al die jaren niet opgehelderd; er zijn drie verklaringen:

De band schopte het in 1968 tot een voorprogramma van Frank Zappa, destijds al een fenomeen. Dat kon echter niet verhinderen dat de band uiteen viel in maart 1969. Herkenberg ging musiceren in Curly Curve met Heiner Pudelko (later Interzone) en Alex Conti (later Lake). Froese speelde even verder als studiomuzikant en kwam in aanraking met Steve Jolliffe, veel later zou hij als vast lid opduiken van TD. Froese speelde ook met Nik Potter, de latere man in Van der Graaf Generator. In deze periode maakte Froese ook kennis met drummer Klaus Schulze.

Een tweede versie ontstond niet veel later als Froese en Schulze Conrad Schnitzler in de gelederen opnemen, Tangerine Dream ging toen echt van start. Het in oktober opgenomen album Electronic meditation werd in juni 1970 op de markt gebracht door het platenlabel Ohr, dat later failliet ging. Er zouden nog drie albums bij dat label volgen. Het label had als logo een roze oor, vandaar dat de periode, die gelijkliep met de stijlontwikkeling van de band, aangeduid wordt als The Pink Years. In datzelfde jaar viel de band opnieuw uiteen. Schnitzler gaat verder solo en Schulze startte Ash Ra Tempel met Manuel Göttsching. De derde versie van TD kwam tot stand doordat Christopher Franke uit Agitation Free overstapte en Steve Schroyder de band kwam versterken. Het eerste wapenfeit van die combinatie was de single Ultima Thule, dat in de loop der jaren 70 een verzamelaarsobject werd, toen TD doorbrak en Ohr failliet was.

In 1971 was het exit Schroyder, die later wel even terug zou komen. Schroyder belandde later in de trancescene. Peter Baumann uit amateurbandje "Burning Touch" kwam hem vervangen. De combinatie Froese, Franke en Baumann begon met Zeit aan een succesvolle periode in het leven van TD. De afsluiting van The Pink Years vond plaats met de opnamen van Green desert, dat echter pas veel later zou worden uitgegeven. TD begon op te vallen, ook in Engeland waar inmiddels John Peel bezig was met zijn radioprogramma waarin (voor die tijd) alternatieve muziek werd gedraaid. Richard Branson van Virgin Records kwam in contact met de band en bood ze een contract aan. Ohr bleek te plaatselijk te werken en TD wilde de wereld in trekken. Wellicht speelde ook het succes van Mike Oldfields Tubular Bells een rol bij de overstap. De albums uit de vroege "The Pink Years"-periode speelden een belangrijke rol in de krautrock. The Virgin Years braken aan voor TD.

The Virgin Years[bewerken | brontekst bewerken]

The Virgin Years zouden een andere stijl laten horen, die ook uitmondde in een diversicatie binnen de elektronische muziek, de stroming New Age muziek begon op te komen, maar ook invloeden van de klassieke muziekstroming minimal music werden opgenomen. The Virgin Years begonnen eigenlijk met een album dat pas in 1986 werd uitgebracht. Green desert werd opgenomen door Franke en Froese in een van de periodes dat Baumann afwezig was. Het album bevatte de overstap tussen de muzikale stijl tussen The Early Years en The Virgin Years. Op 16 juni 1974 ging TD voor het eerste optreden in het Verenigd Koninkrijk, daarop volgde een tournee van drie weken. De concerten bestonden voor het overgrote deel uit improvisaties. Phaedra en Rubycon werden (relatief) grote successen en wellicht het grootste succes van de band in die tijd. Op die albums ontwikkelde TD zich steeds meer binnen de stroming Berlijnse School voor elektronische muziek, samen met solist Klaus Schulze. Ook in de lente van 1975 was Baumann weer elders, Michael Hoenig (voorheen Agitation Free) viel voor een korte periode voor hem in; opnamen gedurende die tijd zijn er niet, behalve in de boxen met Bootlegs. Stratosfear bracht niet alleen een Europese tournee met zich mee van 31 optredens; ook de Verenigde Staten kwamen aan de beurt met 16 concerten begin 1977.

In diezelfde periode beginnen de eerste opdrachten voor filmmuziek binnen te komen; een eerste resultaat is Sorcerer. Er zouden er nog vele volgen. Baumann vertrok vanwege zijn financiële problemen en muzikale meningsverschillen. Hij startte zijn eigen platenlabel Private Music en bracht enkele niet succesvolle soloalbums uit. Opvolger was Steve Jolliffe, die bij Cyclone weer een zangstem in de band bracht, al was het van korte duur. Ook Klaus Krüger kwam in de band. De fans hielden niet van het gezang en na een album was het alweer exit Jolliffe. Krüger werd gevraagd door Iggy Pop zodat na Force Majeure TD weer op zoek moest naar een derde man; het werd Johannes Schmoelling. Succes volgde weer, zelfs in de DDR waar ze mochten optreden. TD is dan ook te horen in de moederpolitieserie in Duitsland: Tatort; van hun bijdrage verscheen de single Das Mädchen auf der Treppe.

The Virgin Years komen tot een eind als het platenlabel onvoldoende geld ter beschikking stelt voor de opnamen van Hyperborea. The Blue Years gaan beginnen.

The Blue Years[bewerken | brontekst bewerken]

Met livealbum Poland braken "The Blue Years aan". The Blue Years is een verwijzing naar het blauwe imprint van Jive Records, hun toenmalige platenlabel. TD is gedurende die jaren populair als schrijvers van filmmuziek. Naast de reguliere uitgaven verschenen nogal wat soundtracks. Ook verscheen er een soundtrack die niet op naam van de band werd uitgegeven, maar wel muziek van TD bevatte: Risky business. Voor het eerst verscheen de naam Jerome Froese op een album. Tegelijkertijd vertrok Johannes Schmoelling, die werd opgevolgd door Paul Haslinger. Na het concert te Berlijn waarvan de opnamen verschenen op Livemiles vertrok Franke, die bijna vanaf het begin de muzikale partner van Froese was geweest. Een tijdelijk vervanger werd gevonden in Ralf Wadephul. Hij zou de tour van 1988 meespelen en daarna weer vertrekken. Na Livemiles ging TD over naar Private Music, het platenlabel van Ex-lid Peter Baumann. De album die daar uitgebracht werden vallen onder "The Melrose Years".

Later[bewerken | brontekst bewerken]

Na Virgin kwamen nog een aantal perioden met stijlwisselingen in het leven van de band, die meer dan 80 albums op haar naam heeft staan en ongeveer net zoveel personeelswisselingen.

In de zomer van 2020 sloot Paul Frick (Brandt Breuer Frick) zich bij Tangerine Dream aan, dat daarvoor nog een trio was met Quaeschning, Schnauss en Yamane. Hij had al eerder samengewerkt met Quaeschning, aldus IO Pages 165 juli 2020. In oktober 2021 gaf de band aan dat Schnauss niet meer mee zou doen voor het album Strange behavior dat in begin 2022 verscheen. Hij speelde vanaf dan ook niet meer met concerten mee.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ep's[bewerken | brontekst bewerken]

 • Das Mädchen Auf der Treppe (1982)
 • Warsaw in the Sun (1984)
 • Streethawk (1985)
 • Dolphin Dance (1986)
 • Alexander Square (1989)
 • Dreamtime (1993)
 • Turn of the Tides CDS (1994)
 • Shepherds Bush (1996)
 • Limited World Tour Edition 1997 (1997)
 • Sony Center Topping Out Ceremony Score (1998)
 • Astoria Theatre London (2003)
 • Space Flight Orange (2005)
 • 40 Years Roadmap to Music (2006)

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

De groep staat bekend om de zeer grote hoeveelheid albums die in de loop der jaren werden voortgebracht. [2] Exclusief verzamelalbums:

volgnummer jaar uitgifte titel Studio/Live Serie
1 1970 Electronic meditation studio Nebulous dawn
2 1971 Alpha Centauri studio Nebulous dawn
3 1972 Zeit studio Nebulous dawn
4 1973 Atem studio Nebulous dawn
5 1974 Phaedra studio
6 1975 Rubycon studio
7 1975 Ricochet live
8 1976 Stratosfear studio
9 1977 Sorcerer soundtrack
10 1977 Encore live
11 1978 Cyclone studio
12 1979 Force Majeure studio
13 1980 Tangram studio
14 1980 Quichotte live
15 1981 Thief soundtrack
16 1981 Exit studio
17 1982 White Eagle studio
18 1982 Logos Live live
19 1983 Hyperborea studio
20 1984 Wavelength soundtrack
21 1984 Firestarter soundtrack
22 1984 Flashpoint soundtrack
23 1984 Poland live
24 1985 Heartbreakers soundtrack
25 1985 Le Parc studio
26 1986 Green desert studio
27 1986 Pergamon heruitgave Quichotte
28 1986 Legend soundtrack
29 1986 Underwater sunlight studio
30 1987 Tyger studio
31 1988 Three o'clock high soundtrack
32 1988 Near dark soundtrack
33 1988 Shy people soundtrack
34 1989 Livemiles studio en live
35 1989 Optical race studio The Melrose Years
36 1989 Miracle mile soundtrack The Melrose Years
37 1989 Lily on the beach studio The Melrose Years
38 1989 Destination Berlin soundtrack
39 1990 Melrose studio
40 1991 Canyon dreams soundtrack
41 1991 Dead solid perfect soundtrack
42 1991 The park is mine soundtrack
43 1991 L'affaire Wallraff soundtrack
44 1992 Rockoon studio
45 1992 Rumpelstiltskin vertelling
46 1992 Quinoa studio Dice-box
47 1992 Deadly care soundtrack
48 1993 220 Volt live live
49 1994 Turn of the tides studio
50 1994 Catch me if you can soundtrack
51 1995 Tyranny of beauty studio
52 1995 The dream mixes herbewerking DM1, Dice-box
53 1996 Zoning soundtrack
54 1996 Goblins club studio
55 1997 Oasis soundtrack Dice-box
56 1997 Tournado live Dice-box
57 1997 Timesquare (The Dream mixes 2) herbewerking (deels) DM2, Dice-box
58 1997 The keep soundtrack
59 1997 Ambient monkeys studio Dice-box
60 1997 Der Meteor vertelling
61 1998 Dream encores studio Dice-box
62 1998 The Hollywood years, volume 1 soundtrack Dice-box
63 1998 The Hollywood years, volume 2 soundtrack Dice-box
64 1998 Transsiberia soundtrack Dice-box
65 1998 Valentine wheels live
66 1999 Sohoman live
67 1999 What a blast soundtrack
68 1999 Mars Polaris studio
69 1999 Great wall of China soundtrack
70 2000 Soundmill navigator live
71 2000 Antique dreams studio/live
72 2000 The seven letters from Tibet studio
73 2000 I-Box studio/live
74 2001 The past hundred moons (The Dream mixes 3) herbewerking DM3
75 2002 Inferno live Danteserie
76 2003 Mota Atma soundtrack
77 2003 The bootleg box set volume 1 live
78 2003 DM4 (The Dream mixes 4) herbewerking DM4
79 2003 Rockface live Vaultserie
80 2004 The bootleg box set volume 2 live
81 2004 Purgatorio studio Danteserie
82 2004 Tangerine Dream Live Aachen live The Bootmoon-serie
83 2004 Tangerine Dream Live Montreal live The Bootmoon-serie
84 2004 Tangerine Dream Live Paris live The Bootmoon-serie
85 2004 Tangerine Dream Live Sydney live The Bootmoon-serie
86 2004 Tangerine Dream Live Ottawa live The Bootmoon-serie
87 2004 East live Vaultserie
88 2004 Arizona live '92 live Vaultserie
89 2005 Vault IV live Vaultserie
90 2005 Kyoto studio
91 2005 Jeanne d'Arc studio
92 2005 Rocking Mars live Vaultserie
93 2005 Phaedra (2005) herbewerking
94 2006 Blue dawn studio
95 2006 Paradiso studio Danteserie
96 2006 Tangerine Dream Live Detroit live The Bootmoon-serie
97 2006 Tangerine Dream Live Preston live The Bootmoon-serie
98 2007 Tangerine Dream plays Tangerine Dream herbewerking
99 2007 Metaphor studio-ep
100 2007 Springtime in Nagasaki studio Atomic seasons
101 2007 Madcap's Flaming Duty studio
102 2007 Sleeping watches snoring in silence studio-ep
103 2007 Bells of Accra live
104 2007 Summer in Nagasaki studio Atomic seasons
105 2007 One Times One studio-ep
106 2007 Purple Diluvial studio-ep
107 2008 Views from a Red Train studio
108 2008 The Anthology Decades The Space Years Volume 1 studio
109 2008 Tangram 2008 herbewerking
110 2008 Hyperborea 2008 herbewerking
111 2008 Das Romantische Opfer studio-ep Cupdisc-serie
112 2008 Fallen Angels studio-ep Cupdisc-serie
113 2008 Autumn in Hiroshima studio Atomic seasons
114 2008 Choice studio-ep Cupdisc-serie
115 2009 The London Eye Concert live
116 2009 Flame studio-ep Cupdisc-serie
117 2009 Chandra The Phantom Ferry Part I studio
118 2009 Live @ Dussman downloadalbum
119 2009 A Cage in Search of a Bird studio-ep Cupdisc-serie
120 2009 Winter in Hiroshima studio Atomic seasons
121 2010 Izu live
122 2010 DMV herbewerking DM5
123 2010 Zeitgeist EP studio-ep Cupdisc-serie
124 2010 Zeitgeist concert live
125 2010 Under cover studio
126 2011 The endless season studio Atomic seasons
127 2011 The Island of the Fay studio Eastgate's sonic poem series
128 2011 The Gate of Saturn studio Cupdisc-serie
129 2011 The Angel of the West Window studio Eastgate's sonic poem series
130 2011 Live at the Lowry live Manchester
131 2011 Mona da Vinci studio-ep Cupdisc-serie
132 2011 Finnegans wake studio Eastgate's sonic poem series
133 2011 Knights of Asheville live Asheville
134 2012 Machu Picchu studio Cupdisc-serie
135 2012 Live in Budapest at Bela Bartók National Concert Hall live Boedapest (2012)
136 2012 Live at Admiralspalast Berlin live Berlijn
137 2013 Starmus-Sonic universe live Tenerife, met Brian May
138 2013 Cruise to destiny studio voor Cruise to the edge
139 2013 One night in Africa live
140 2013 Lost in strings, volume 1 studio
141 2013 The castle studio Eastgate's sonic poem series
142 2014 GTA5, The cinematographic score studio Grand Theft Auto V
143 2014 Chandra - The Phantom Ferry Part II studio
144 2014 Sorcerer 2014 studio heruitgave filmmuziek
145 2014 Josephine the mouse singer studio cupdisc
146 2014 Phaedra farewell tour 2014 live-album tour 2014
147 2014 Mala Kunia studio cupdisc
148 2015 Supernormal - The Australian concerts 2014 live-album tour 2014
149 2015 Out of this world afscheidsalbum
150 2015 Quantum key studio cupdisc
151 2016 Live at the Philharmony Szczecin-Poland 2016 live-album Eerste concert The quantum years
152 2017 The sessions I studio cupdisc
153 2017 Quantum gate studio cupdisc
154 2017 Light flux studio cupdisc
155 2018 The sessions II live-album cupdisc
156 2018 The sessions III live-album cupdisc
157 2018 The sessions IV live-album cupdisc
158 2019 Live at Augusta Raurica live-album
159 2019 The sessions V live-album cupdisc
160 2020 Recurring dreams studio oude nummers opnieuw opgenomen
161 2020 The sessions VI live-album cupdisc
162 2021 The sessions VII live-album cupdisc
163 2021 Probe 6-8 studioalbum cupdisc
164 2022 Raum studioalbum studioalbum
165 2022 Strange behavior studioalbum filmmuziek uit 1981
166 2022 The sessions box set livealbum 8 cd's
167 2023 The sessions VIII livealbum cupdisc

Video/Dvd[bewerken | brontekst bewerken]

Compilaties, remixes[bewerken | brontekst bewerken]

 • (1985) Dream Sequence - compilatie
 • (1995) Dream Mixes - remixes
 • (1996) Dream Roots Collection - remixes
 • (1997) Dream Mixes 2: TimeSquare - remixes
 • (2000) I-Box 1970-1990 - compilation
 • (2001) Dream Mixes 3: The Past Hundred Moons - remixes

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]