Grand Theft Auto V

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grand Theft Auto V
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Rockstar North
Uitgever Rockstar Games
Muziek Tangerine Dream, Woody Jackson, The Alchemist, Oh No
Datum van uitgave PlayStation 3, Xbox 360:
17 september 2013[1]
PlayStation 4, Xbox One:
18 november 2014[2]
Windows:
14 april 2015[3]
Laatste versie 12
Genre Action-adventure en sandbox
Spelmodus Singleplayer, multiplayer[4]
Engine RAGE
Leeftijdsklasse ACB: R18+[5]
ESRB: M[6]
PEGI: 18[7]
USK: 18[8]
Platform PlayStation 3
Xbox 360
PlayStation 4
Xbox One
Windows
PlayStation 5
Xbox Series X
Systeemeisen
Zie ¶ Systeemeisen
Navigatie
Spelserie Grand Theft Auto
Voorloper Grand Theft Auto IV (2008)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Grand Theft Auto V (ook geschreven als GTA V of GTA 5) is een computerspel uit de Grand Theft Auto-serie van Rockstar Games. Het spel is ontwikkeld door Rockstar North en kwam op 17 september 2013 uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Het spel is voor de PlayStation 4 en Xbox One op 18 november 2014 uitgekomen; de Windows-versie kwam op 14 april 2015 uit.[2][9] Het spel maakt gebruik van de door Rockstar Games ontwikkelde RAGE-Engine, die ook voor Grand Theft Auto IV werd gebruikt.[10]

De ontwikkelings- en marketingkosten van het spel bedroegen tussen de 200 en 265 miljoen euro. Het was destijds het duurste spel dat ooit gemaakt was.[11] Op de eerste dag van de release bracht het spel 800 miljoen op. Na drie dagen bereikte GTA V de grens van 1 miljard dollar, een recordgetal.[12]

Uitgave[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 oktober 2011 werd er op het officiële Twitter-account van Rockstar Games een link geplaatst naar een site waar een aankondiging werd gedaan voor de eerste trailer van het spel.[13] Op 2 november 2011 kwam de trailer uit en werd duidelijk dat het spel zich zou afspelen in de op Los Angeles gebaseerde fictieve stad Los Santos (in de staat San Andreas).[14] Tegelijkertijd met het uitkomen van de trailer werd bevestigd dat het spel een multiplayermodus zou bevatten.[4] Op 31 januari 2012 werd bekendgemaakt dat het spel zou verschijnen in de lente van 2013. Vanwege mogelijkheden voor een betere spelerservaring werd ervoor gekozen om de release op te schuiven naar september 2013. Kort daarna stelde Rockstar de multiplayermodus van Grand Theft Auto V uit tot 1 oktober, waarna het spel volledig werkte.

Op 10 juni 2014 kondigde Rockstar Games aan het spel ook voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One uit te brengen.

Op 11 juni 2020 kondigde Rockstar Games aan het spel opnieuw voor een nieuwe generatie consoles uit te brengen, dit keer voor PS5, en Xbox Series X. De vernieuwde versie verschijnt in de tweede helft van 2021.

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

Grand Theft Auto V is een action-adventurespel dat gespeeld kan worden vanuit een derde en eerste persoonsperspectief in een open wereld-omgeving. Het eerste persoonsperspectief is enkel beschikbaar op de pc, Playstation 4 en Xbox One. De speler kan rennen, springen, zwemmen, varen, vliegen of in voertuigen rijden om in het spel te navigeren. Tijdens het spel kan de speler verschillende missies voltooien om het verhaal van het spel te vorderen. Het uitvoeren en voltooien van deze missies is echter geheel vrijblijvend en er kan ook vrij in de wereld worden gespeeld. Wanneer de speler illegale handelingen onderneemt in het spel, kan de politie daarop reageren in verschillende gradaties van intensiteit (getoond via een "wanted"-meter in de head-up display) waarbij 5 sterren het maximaal haalbare is.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot de voorgaande spellen in de Grand Theft Auto-reeks bevat GTA V drie personages die bestuurd kunnen worden door de speler: Michael De Santa, (tot en met 2004 ook wel bekend als Michael Townley), Trevor Philips, en Franklin Clinton. Tussen missies door kan tussen deze drie protagonisten worden gewisseld, evenals op sommige momenten tijdens specifieke missies.

Elk personage heeft een eigen specialisatie (ook wel Special Ability genoemd) die de gameplay beïnvloedt. Zo kan Trevor een staat van razernij activeren waarin hij meer schade toedient en geen schade oploopt; Michael kan tijdens schietpartijen de tijd vertragen voor betere accuratesse (een soort bullettime), en Franklin kan de tijd vertragen tijdens het rijden. Elk van deze vaardigheden kan maar met mate gebruikt worden en wordt opgeladen met het verstrijken van de tijd en door het uitvoeren van specifieke acties. Zo wordt de specialisatie van Trevor opgeladen bij elke moord met een geweer, bij Michael door iemand neer te schieten door het hoofd, en bij Franklin door gevaarlijk te rijden.

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het spel begint tijdens een bankoverval in Ludendorff, North Yankton. Michael Townley, Trevor Philips en hun collega Brad Snider hebben zojuist een bank overvallen en proberen te ontkomen aan de politie. Op weg naar de helikopter waar ze mee willen vluchten, wordt hun auto geraakt door een trein. Ze raken vervolgens in gevecht met de lokale politie waarbij Brad en Michael worden geraakt door de kogels. Overtuigd dat zijn vrienden overleden zijn, vlucht Trevor. Brad is op slag dood maar Michael heeft de schietpartij overleefd en krijgt een deal aangeboden van de overheid. Hij krijgt een nieuwe identiteit en wordt in het witness-protection programma geplaatst en hij krijgt een een paar miljoen om zijn mond te houden. Michael gaat in Los Santos wonen en krijgt tevens een nieuwe achternaam, De Santa.

Franklin Clinton werkt voor een corrupte Armeense auto-verkoper. Hij ontmoet Michael als hij de auto van Michael's zoon in beslag neemt omdat die nog niet betaald heeft. De twee worden later vrienden. Als Michael ontdekt, dat zijn vrouw seks heeft met haar tenniscoach, wordt Michael razend. Samen met Franklin achtervolgt hij de tenniscoach, die zich uiteindelijk verschuilt in een villa, die Michael vernielt, niet wetende, dat de eigenaar van de villa een vriendin is van een grote crimineel genaamd Martin Madrazo. Hij eist van Michael, dat hij de veroorzaakte schade vergoedt, hierdoor wordt Michael gedwongen om weer aan het werk te gaan als overvaller. Samen met Franklin neemt hij contact op met zijn oude vriend Lester, een hacker, die altijd de informatie verschafte over mogelijke doelwitten. Samen overvallen ze een juwelierszaak om de schulden af te betalen. Trevor, die nu in een woonwagenkamp woont, geloofde al die jaren dat Michael was overleden bij de mislukte overval in Ludendorff. Als hij op tv een reportage over de overval ziet, is hij overtuigd, dat dit het werk moet zijn geweest van Michael. Trevor begint een zoektocht en komt al snel te weten waar Michael zich bevindt.

De persoonlijke levens van de protagonisten beginnen al gauw uit de hand te lopen. Michael's familie verlaat hem, als hij steeds meer onstabiel gedrag laat zien. Michael krijgt echter de kans om producent te worden bij een filmstudio, genaamd Richards Majestic. Hij komt al gauw in conflict met Devin Weston, een self-made miljardair en zakenman, met een kort temperament. Devin krijgt al snel een hekel aan Michael en wil de studio laten sluiten, als zijn advocaat overlijdt bij een tragisch ongeluk, waarvan hij overtuigd is, dat het de schuld van Michael is. Franklin heeft ondertussen zijn eigen problemen; zijn beste vriend Lamar Davis wordt ontvoerd door Harold "Stretch" Joseph, die al meerdere keren Lamar heeft proberen te liquideren, om zichzelf te bewijzen aan gangleden. Trevor probeert ondertussen zijn eigen bedrijf Trevor Philips Industries op te bouwen, door alle concurrentie uit te moorden en zo de macht te krijgen over de zwarte markten in Los Santos en Blaine County. Hierdoor komt hij in conflict met verschillende criminele bendes, waaronder de 'The Lost'- motorclub, verschillende Latijns-Amerikaanse kartels, een Mexicaanse maffiabaas, rivaliserende Crystal Meth-dealers, een controversiële, particuliere, militaire uitvoerder, genaamd 'Merryweather' en Yakuza-leider Wei Cheng.

Agenten van het Federal Investigation Bureau (FIB) Dave Norton en Steve Haines, nemen contact op met Michael en eisen van hem, dat hij verschillende overvallen pleegt bij het rivaliserende agentschap IAA. Samen met Michael en Lester probeert Steve een IAA-konvooi vol geld, een gevaarlijk chemisch wapen en het IAA hoofdkwartier, te overvallen. De missies zijn allemaal een succes, maar Steve komt al gauw in de problemen, als de FIB erachter komt, dat hij waarschijnlijk betrokken is bij de reeks overvallen. Daarna dwingt hij Michael en Franklin om in te breken bij het FIB-kantoor en al het bewijs van de overvallen te vernietigen. Michael ziet dit als een mooie gelegenheid, om al het bewijs van zijn criminele activiteiten óók te vernietigen. Michael, Trevor, Franklin, en Lester beginnen daarna met het plannen van de grootste overval ooit, om hun criminele levens achter zich te kunnen te laten; het stelen van 200 miljoen dollar in goudstaven.

Michael gaat daarna in therapie met zijn familie, om alle problemen op te lossen. Trevor komt echter erachter, dat Brad niet in de gevangenis zit, maar al jaren dood is en dat alle berichtjes en brieven, die zogenaamd van Brad waren, nep zijn. Trevor krijgt hierdoor het gevoel, dat Michael hem nu alwéér aan het bedriegen is en probeert daarna om de groep uit elkaar te halen door met iedereen ruzie te maken. Wanneer Michael en Dave worden verraden door Steve en ze betrokken raken bij een gevecht tussen de FIB, IAA en Merryweather, proberen ze contact op te nemen met Trevor. Wanneer hij op de hoogte is van de gebeurtenissen, gaat hij naar de plek van onheil, om te voorkomen dat Michael wordt vermoord. Trevor is er namelijk van overtuigd, dat als iemand Michael mag vermoorden hij het is. Vervolgens redt hij Michael en Dave, hij vergeeft Michael echter niet. Trevor gaat daarna akkoord met de plannen voor de laatste grote overval.

De laatste grote overval is een groot succes. Franklin wordt kort daarna benaderd door Steve en Dave, die hem vertellen, dat Trevor ontoerekeningsvatbaar is en ze zal verraden. Ook wordt hij benaderd door Devin, die hem vraagt, of hij Michael wil verraden, in ruil voor een leuk bedrag. Franklin heeft drie keuzes: Trevor liquideren, Michael liquideren, óf beginnen aan een ogenschijnlijke zelfmoordmissie en alle rivalen in de stad uitschakelen. Kiest Franklin ervoor om Michael of Trevor te vermoorden, dan houdt het contact met een van de twee op. Als Franklin ervoor kiest om alle rivalen inclusief Steve, Stretch, Wei, en Devin te vermoorden, dan zullen Michael en Trevor hun geschillen opzij zetten en vrienden blijven.

Reacties[bewerken | brontekst bewerken]

Recensiescore
Recensieverzamelaar Score
GameRankings (PS3) 97,01%[15]
(X360) 96,10%[16]
(PS4) 96,33%[17]
(X1) 98,33%[18]
(pc) 95,07%[19]
Metacritic (PS3) 97/100[20]
(X360) 97/100[21]
(PS4) 97/100[22]
(X1) 97/100[23]
(pc) 96/100[24]
Publicist Score
Eurogamer 9/10[25]
Gamer.nl 10/10[26]
GameSpot 9/10
IGN 10/10[27]
InsideGamer 10-/10[28]
Power Unlimited (PS3, X360) 100/100[29]
(PS4, X1) 100/100[30]
(pc) 90/100[31]
Tweakers 9,5/10[32]
XGN 9.8/10[33]

Grand Theft Auto V heeft grotendeels lovende kritiek gehad van de internationale pers. Recensieverzamelaars GameRankings en Metacritic geven een gemiddelde score tussen de 96 en 97%, wat het een van de best ontvangen spellen maakt.[15][16][20][21]

Tweakers.net gaf het spel een 9,5 en benoemde als goede vernieuwingen de overvallen, drie speelbare personages, een grote speelwereld en humorvolle en sterke dialogen.[32] Gamer.nl benoemde daarnaast dat het spel een zeer levendige en volle spelwereld heeft.[26]

Meerdere beoordelingssites benoemden echter ook dat de grafische beelden van het spel tegenvielen in vergelijking met de door Rockstar Games geplaatste schermafbeeldingen en trailers.[27][29] Toch vonden deze websites het een van de grafisch mooiste spellen tot dan toe. Wel werden de afzwakkende en inconsequente karaktertrekken van sommige personages als kritiekpunt genoemd.[25][29]

Grand Theft Auto Online[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 oktober 2013 lanceerde Rockstar Games Grand Theft Auto Online, een multiplayervariant op Grand Theft Auto V (hoewel Rockstar, Grand Theft Auto Online als een apart spel ziet), die op de PlayStation 3 en Xbox 360 met maximaal 16 spelers tegelijk gespeeld kan worden, op de PlayStation 4, PC en Xbox One kun je met maximaal 30 spelers in een online sessie. De lancering verliep niet vlekkeloos, waardoor veel spelers wereldwijd moeite hadden de servers van het spel te benaderen en in sommige gevallen alle persoonlijke progressie gewist zagen worden. Rockstar Games kondigde daarop aan alle spelers van het spel te zullen compenseren met een schenking van een (in-game) geldbedrag van 500.000 dollar, de enige voorwaarde was dat de speler het spel in oktober 2013 gespeeld had.[34]

In de eerste versies van het spel waren vele glitches aanwezig waarmee spelers op een makkelijke manier dollars of reputationpoints, welke nodig zijn om een nieuwe rang te bereiken, konden verkrijgen. Tal van updates hebben ervoor gezorgd dat deze glitches werden verwijderd, hoewel er nog steeds overblijven.

Tijdens een update van GTA V zijn hackers hun slag gaan slaan. Omdat Rockstar een bestand op haar servers opslaat waarbij waardes konden worden aangepast om zo enorm hoge geldbedragen uit te keren of onsterfelijkheid te activeren, waren er al verschillende modded lobbies actief. Rockstar reageerde meteen door cheaters in een zogenoemde cheater pool te stoppen en loste het probleem op met een 24-uur durende update tussen 15 en 16 januari 2014. Daarbij werd het valse geld dat spelers hadden ontvangen weer verwijderd. Tegenwoordig doet Rockstar deze updates (patches) veel vaker zodat Grand Theft Auto Online spelers zo min mogelijk last hebben van hackers.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Recensiescore
Recensieverzamelaar Score
GameRankings (X360) 82,00%[35]
(PS3) 76,00%[36]
Metacritic (X360) 80/100[37]
(PS3) 83/100[38]
Publicist Score
Power Unlimited (X360) 80/100[39]

Systeemeisen[bewerken | brontekst bewerken]

Minimale systeemvereisten[9]
Besturingssysteem Windows Vista / 7 SP1 / 8 / 8.1 / 10 (alleen 64-bit)
Processor Intel Core 2 Quad CPU Q6600 2,4 GHz / AMD Phenom 9850 2,5 GHz (minimaal 4 cores)
Werkgeheugen 4 GB RAM
Videokaart (videogeheugen) NVIDIA Geforce 9800 GT / AMD Radeon HD 4870 (1 GB)
Vrije opslagruimte 65 GB
Aanbevolen systeemvereisten[9]
Besturingssysteem Windows 7 SP1 / 8 / 8.1 / 10 (alleen 64-bit)
Processor Intel Core i5 3470 3,2 GHz / AMD X8 FX-8350 4 GHz (minimaal 8 cores)
Werkgeheugen 8 GB RAM
Videokaart (videogeheugen) NVIDIA Geforce GTX 660 / AMD Radeon HD 7870 (2 GB)
Vrije opslagruimte 65 GB

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]