Niko Bellic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nikolai Bellic (oorspronkelijke uitspraak 'Nikolai Bellitsj', Amerikaanse uitspraak 'Bellik'), of kortweg Niko, is een personage uit het computerspel GTA IV. Zijn stem wordt ingesproken door Michael Hollick.

Personage[bewerken]

Niko is een dertiger geboren in het voormalige Joegoslavië. Zijn vader had nooit veel van hem op en was drankverslaafd, zijn moeder Milica Bellic gaf veel om hem en het deed haar pijn om Niko in zo'n kwaad milieu te zien opgroeien. Als tiener heeft Niko in de Joegoslavische oorlog gevochten, waarbij hij volgens hem verschillende slechte dingen heeft gedaan. Deze gebeurtenissen gaven hem na een de oorlog een cynische kijk op het leven en een gevoel van spijt en depressie. Tijdens diezelfde oorlog werden hij en zijn eenheid tijdens een verdedigingsmissie door de vijand in een hinderlaag gelokt. Niko wist te ontsnappen, samen met twee anderen. Hij komt tot het besef dat één van deze twee hen verraden heeft en is vastbesloten om de dood van zijn kameraden te wreken.

Na de oorlog was werk vinden voor Niko een probleem. Zijn neef Roman Bellic vertrekt terwijl naar Liberty City, Amerika om er een nieuw leven te beginnen. Niko heeft dan enkele jaren in de criminele onderwereld gewerkt, werkend voor Ray Bulgarin als mensenhandelaar. Tijdens die periode komt hij ook te weten dat één van de overlevenden van de hinderlaag zich in Liberty City bevindt. Wanneer een boot van Bulgarin, met Niko aan boord tijdens een smokkeling naar Italië zinkt, kan die zichzelf redden, maar is al de rest verloren. Bulgarin geeft Niko de schuld van dit gebeuren en verdenkt hem tevens van het geld dat aan boord was gestolen te hebben. Beseffend dat Bulgarin te machtig is om tegen te spreken sluit Niko zich aan bij de navy om hem te ontvluchten. Na 7 maanden aan boord van de Platypus gezeten te hebben besluit Niko in te gaan op de verzoeken van zijn neef Roman, om naar Liberty City te komen. Hij denkt er een nieuw leven te kunnen beginnen, maar hoopt ondertussen ook zijn zoektocht naar de verrader voort te kunnen zetten.

Wanneer Niko is aangekomen in Liberty City, blijkt dat alles wat Roman hem heeft verteld een leugen te zijn. Hij woont niet in een luxueuze villa, maar in een klein appartement en heeft door zijn gokverslaving enorme schulden bij verschillende criminelen uit de stad. Niko beschermt zijn neef verschillende keren tegen de Albanese Loan Sharks en vermoordt uiteindelijk de leider Dardan Petrela, waardoor de schulden vervallen. Niko leert terwijl, door Romans 'vriendin' Mallorie Michelle kennen, met wie hij enkele keren afspreekt. Met de Albanese Loan Sharks (een malafide bank die leningen uitkeert aan mensen die geweigerd worden bij een echte bank door financiële problemen, waarna deze leningen tegen hevige rentes moeten worden terugbetaald) aan de kant zijn nog niet alle schulden van Roman vereffend. Vladimir Glebov, een Russische crimineel die zich bezighoudt met een zogenaamde 'protection racket' (groeperingen die zelfstandigen voor 'beschermingsgeld' vragen, zodat hun winkels niet worden afgebroken) onderdrukt Roman keer op keer en gaat tevens vreemd met diens vriendin Mallorie. Niko knapt verschillende klusjes voor hem op tot Roman hem vertelt dat hij Vlads wagen aan het appartement van Mallorie heeft zien staan en hij weet dat ze hem bedriegt. Niko besluit er een einde aan te maken en zoekt Vlad op in zijn stamcafé "Comrades". Vladimir weet te vluchten maar crasht zijn wagen in de haven. Met een pistool tegen zijn hoofd waarschuwt hij Niko dat zijn dood gewroken zal worden door Mikhail Faustin. Niko lacht dit weg en beëindigt het leven van Vlad.

In volle paniek sluit Roman zich op in een vuilniscontainer naast nachtclub "Perestroika". Niko vertelt hem nergens bang voor te zijn, want het enige waar de maffia zich mee bezighoudt is het maken van geld. Hij is nog niet volledig uitgesproken als hij een AK 47 in het gezicht krijgt en bewusteloos raakt. Terug bijgekomen bevindt hij zich in de kelder van Faustins huis. De man die hem bewusteloos heeft geslagen, Andrei probeert te weten te komen wie hij is door hem te bedreigen met een zaag. Door al die herrie komt Faustin zelf naar beneden, en schiet zonder mededogen Andrei neer, omdat die hem vuil zou aangekeken hebben. Hij vertelt Niko dat de enige reden waarom hij Vlad in leven hield was omdat hij met zijn zus vreemdging, en dat hij dus geluk heeft de 'juiste' persoon gedood te hebben. Hij vraagt Niko hem te helpen met enkele klusjes en beveelt Dimitri om Roman te ontdoen van de prop in zijn mond. Roman begint echter als een gek te schreeuwen en Faustin schiet hem in zijn buik. Dimitri belooft Roman te verzorgen als Niko de klus klaart, wat dan ook gebeurd. Vanaf dat moment voert Niko verschillende klusjes uit voor Mikhail, waaruit blijkt dat hij niet weet waar hij mee bezig is, voornamelijk door zijn alcohol- en drugsverslaving. Zo moet Niko de zoon van een andere Russische maffiabaas, Kenny Petrovic vermoorden waardoor beiden in de problemen komen. Petrovic wil ten oorlog trekken, maar de oud vriend en collega van Faustin, Dimitri weet iets te regelen. Niko krijgt de opdracht om Faustin te vermoorden en in ruil daarvoor zal Petrovic hem met rust laten.

Trivia[bewerken]

  • Veel gebruikers merkten op dat Niko Bellic een grote gelijkenis vertoont met Sasha, een Servische scherpschutter uit de film Behind Enemy Lines, gespeeld door de Russische acteur Vladimir Mashkov. Of deze gelijkenis bedoeld was, is onbekend.