Niko Bellic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Niko Bellic (oorspronkelijke uitspraak 'Bellitsj', Amerikaanse uitspraak 'Bellik') is een hoofdpersonage en de bespeelbare protagonist uit het computerspel Grand Theft Auto IV van Rockstar North uit 2008. Zijn stem werd ingesproken door Michael Hollick. Hij is een bijfiguur in de vervolgdelen The Lost and Damned en The Ballad of Gay Tony (beide uit 2009).

Niko Bellic is in GTA IV een oorlogsveteraan uit Joegoslavië die naar Liberty City (een fictionele stad gebaseerd op New York) verhuist om daar te gaan wonen bij zijn neef Roman Bellic. Roman haalt Niko onder valse voorwendselen naar Liberty City. Hij vertelt Niko dat hij De American Dream leeft maar in werkelijkheid leeft Roman in een appartementje midden in de stad en heeft hij problemen met de Albanese maffia onder leiding van Dardan Petrela. Niko moet het vuile werk voor zijn neef opknappen en komt er later achter dat er iemand in Liberty City woont die hem in de oorlog verraden zou hebben, hij start een zoektocht naar diegene en zo komt Niko enerzijds terecht in een wereld vol geweld, misdaad en corruptie en ontmoet veel nieuwe contacten waarvoor hij gaat werken en betaald krijgt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Niko's vader was een gewelddadige alcoholist die fysiek geweld tegen hem, zijn moeder, en zijn oudere broer gebruikte. Niko's moeder Milica, die nogal overbezorgd is als het op Niko aankomt, voelt zich schuldig over het feit dat Niko en zijn broer al deze dingen al zo jong hebben moeten meemaken. Niko was betrokken bij een onbekende oorlog als infanterist, tankbestuurder en helikopterpiloot. In zijn tijd als vechter heeft hij meerdere gruweldaden van dichtbij meegemaakt, waaronder de moord op en de verminking van meer dan 50 kinderen. Deze gebeurtenissen hebben Niko getraumatiseerd: ze hebben hem een cynische kijk op het leven gegeven met in zekere mate vormen van angst, berouw, emotionele instabiliteit en zware depressie. Het beste voorbeeld is wanneer zijn legereenheid van 15 jonge mannelijke soldaten uit zijn dorp in de val wordt gelokt door de vijand. Niko weet te ontsnappen en ontdekt later dat iemand uit zijn eigen groep hen heeft verraden. Hij keert terug naar het graf van zijn medesoldaten, graaft de lichamen op, telt ze en identificeert de lijken. Niko ontdekt dat alleen Florian Cravic en Darko Brevic het hebben overleefd, en hij zweert de verrader te vinden.

Huidige tijd[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer Niko aangekomen is in Liberty City, blijkt alles wat Roman hem heeft verteld, zwaar overdreven te zijn: hij woont in een klein, afgeleefd appartement, is eigenaar van een klein taxidepot en heeft door zijn gokverslaving enorme schulden bij verschillende criminelen uit de stad. Niko beschermt zijn neef verschillende keren tegen de Albanese woekeraars en vermoordt uiteindelijk de leider Dardan Petrela, waardoor de schulden vervallen. Niko leert door Romans 'vriendin' Mallorie Bardas Michelle kennen, met wie hij enkele keren afspreekt. Nu de Albanese woekeraars (een malafide bank die leningen uitkeert aan mensen die geweigerd worden bij een echte bank door financiële problemen, waarna deze leningen tegen hevige rentes moeten worden terugbetaald) uit de weg zijn geruimd, zijn nog niet alle schulden van Roman vereffend. Vladimir Glebov, kortweg Vlad, een Russische crimineel die zich bezighoudt met een zogenaamde 'protection racket' (groeperingen die zelfstandigen voor 'beschermingsgeld' vragen, zodat hun winkels niet worden afgebroken), onderdrukt Roman keer op keer en gaat tevens vreemd met diens vriendin Mallorie. Niko knapt verschillende klusjes voor hem op, tot Roman hem vertelt dat hij Vlads wagen bij het appartement van Mallorie heeft zien staan en hij weet dat ze hem bedriegt. Niko besluit er een einde aan te maken en zoekt Vlad op in zijn stamcafé 'Comrades'. Vlad weet te vluchten, maar crasht zijn wagen in de haven. Vlad probeert Niko bang te maken door te zeggen dat zijn 'vriend' Mikhail Faustin zijn dood zal wreken. Niko lacht dit weg en beëindigt het leven van Vlad.

In volle paniek sluit Roman zich op in een vuilniscontainer naast Faustins nachtclub 'Perestroika'. Niko vertelt hem nergens bang voor te zijn, want het enige waar de maffia zich mee bezighoudt, is geld verdienen. Hij is nog niet volledig uitgesproken als hij een AK 47 in het gezicht krijgt en bewusteloos raakt. Terug bij bewustzijn, bevindt hij zich in de kelder van Faustins huis. De man die hem bewusteloos heeft geslagen, Andrei, probeert te weten te komen wie hij is door hem te bedreigen met een zaag. Door al die herrie komt Faustin zelf naar beneden, en schiet zonder mededogen Andrei neer, omdat die hem vuil zou hebben aangekeken. Hij vertelt Niko dat hij geluk heeft gehad dat Vlad een idioot was en dat Faustin hem alleen in leven hield, omdat hij seks had met Vlads zus. Hij vraagt Niko hem te helpen met enkele klusjes en beveelt Dimitri Rascalov, zijn voormalige assistent, om Roman te ontdoen van de prop in zijn mond. Roman begint echter als een gek te schreeuwen en Faustin schiet hem in zijn buik. Dimitri belooft Roman te verzorgen als Niko de klus klaart, wat dan ook gebeurt. Vanaf dat moment voert Niko verschillende klusjes uit voor Mikhail, waaruit blijkt dat laatstgenoemde niet weet waar hij mee bezig is, voornamelijk door zijn alcohol- en drugsverslaving. Zo moet Niko de zoon van een andere Russische maffiabaas vermoorden, Kenny Petrović, waardoor beiden in de problemen komen. Petrović wil ten oorlog trekken, maar Dimitri weet iets te regelen. Niko krijgt de opdracht om Faustin te vermoorden en in ruil daarvoor zal Petrović Niko's leven sparen. In de tussentijd is Niko werkzaam voor Little Jacob, een Jamaicaanse vriend die Roman aan hem heeft geïntroduceerd, en voor Brucie Kibbutz, een automonteur die geobsedeerd is door bodybuilding en steroïden.

Niko confronteert Faustin in zijn club Perestroika en Faustin slaat op de vlucht. Niko vermoordt alle bewakers van Faustin en volgt hem naar het dak van zijn club, waar Faustin Niko waarschuwt dat Dimitri ook hem zal verraden. Niko luistert hier echter niet naar en executeert Faustin. Daarna belt Niko Dimitri op om hem te melden dat de taak is volbracht, en later belt hij hem nogmaals om te vragen of Dimitri het geld al heeft dat hij Niko heeft beloofd. Dimitri zegt het te hebben en vraagt Niko naar een verlaten pand te komen. Little Jacob belt Niko om zijn zorgen te uiten over de afspraak, omdat hij de Russen niet vertrouwt, en hij staat erop om met Niko mee te gaan. Dimitri bedankt Niko nogmaals voor de moord op Faustin en geeft aan nog wat met Niko te willen controleren. Ray Bulgarin, een ex-werkgever van Niko, komt plots tevoorschijn en eist dat Niko zijn 'schulden' betaalt. Niko werkte in Europa als mensensmokkelaar voor Bulgarin, maar vluchtte toen tijdens een missie Bulgarins schip zonk in de Adriatische Zee. Bulgarin verdenkt Niko ervan het geld gestolen te hebben. Het resulteert in een schietgevecht waarin Dimitri en Bulgarin weten te ontsnappen. Niko brengt Jacob terug naar zijn café en belt Roman om hem te informeren over de situatie. Roman vraagt Niko al fluisterend naar een steegje te komen.

Niko bevrijdt Roman uit de kofferbak van zijn taxi, waarin hij zichzelf heeft opgesloten, omdat hij bang is en omdat hij voortdurend wordt gevolgd. Niko informeert Roman dat Bulgarin in Liberty City is en Roman adviseert hem om geen wraak te nemen, maar om opnieuw te beginnen met hun levens. Roman belt Mallorie om te vragen of zij een plek kent waar Niko en hij tijdelijk kunnen verblijven. Mallorie geeft aan een beschikbaar appartement in South Bohan te kennen. Wanneer Roman en Niko arriveren bij het safehouse en het taxidepot, blijken beide volledig afgebrand te zijn. Overstuur vertelt Roman dat hij nu alles verloren heeft en dat hij een verlovingsring voor Mallorie had gekocht, wat nu ook voor niets is geweest. Eenmaal aangekomen bij het appartement in Bohan, is Roman ineens opvallend optimistisch, tot onbegrip en frustratie van Niko. Mallorie komt binnen en zegt tegen Niko dat ze hier is opgegroeid en nog mensen kent die wellicht werk hebben voor Niko.

Niko ontmoet zo in Bohan een 'community leader' genaamd Manny Escuela, die beweert vertegenwoordiger te zijn van de 'streets' (het volk). Niko knapt, ondanks dat hij Manny niet mag, verschillende klusjes voor hem op. Via Mallorie komt Niko later in contact met Elizabeta Torres, een cocaïnedealer afkomstig uit Puerto Rico. Niko overziet een aantal drugsdeals voor haar en redt Torres' partner Patrick McReary en leert ook een drugsdealer kennen, die zichzelf 'Playboy X' noemt. Ook krijgt hij de opdracht coke terug te halen die volgens Elizabeta is gestolen door contacten die Little Jacob aan haar heeft geïntroduceerd. Niko slaagt erin de dealers te vermoorden, aan de politie te ontsnappen, en spreekt af met Jacob. Michelle komt plots tevoorschijn en vertelt dat ze werkzaam is voor de overheid. Ze vraagt Niko de coke aan haar te overhandigen en zegt dat haar werkgever een man als Niko in de toekomst nodig heeft. Manny en zijn cameraman Jay Hamilton confronteren Elizabeta later en Elizabeta schiet de twee uit frustratie dood. Niko brengt hun lichamen naar een dokter die organen verkoopt. Elizabeta geeft aan dat hun samenwerking tot een einde is gekomen, omdat ze spoedig zal worden gearresteerd.

Niko werkt daarna voor een Iers-Amerikaanse politiecommissaris genaamd Francis McReary en ook voor zijn criminele broer Patrick 'Packie' McReary. Niko helpt Francis gevoelige documenten te bemachtigen die een chanteur dreigt te gaan publiceren. Ook vermoordt hij een advocaat genaamd Tom Goldberg en een criminele leider genaamd Clarence Little. Niko beëindigt de samenwerking met Francis en begint te werken met Packie. Hij steelt voornamelijk drugs en berooft samen met Packie, Packie's oudere broer Derrick en Michael Keane de Bank of Liberty. Keane wordt doodgeschoten door Eugene Reaper, die vervolgens uit wraak weer wordt gedood door Derrick en Packie. Het overgebleven drietal weet aan de politie te ontsnappen en haalt een grote buit binnen.

Niko werkt later ook voor Playboy X en ontmoet zo ook Dwayne Forge, Playboys vroegere mentor, voordat hij in de gevangenis belandde. Niko rekent af met vier maffiabazen, eigenaars van een bouwterrein, voor Playboy, waardoor Playboy hoopt weer serieus genomen te worden door makelaarontwikkelaar Yusuf Amir. Ook rekent hij af met Marlon, een drugsdealer. Playboy raakt geïrriteerd door de depressieve Dwayne en vraagt of Niko Dwayne te hulp wil schieten. Niko helpt Dwayne geld van de huidige vriend van zijn ex Cherise terug te krijgen en herovert Dwaynes vroegere stripclub. Playboy deed echter zaken met de vermoorde eigenaars en is gefrustreerd hierdoor. Ondertussen begint Niko ook te werken voor het United Liberty Paper Contact, waarvoor hij Oleg Minkov en Adam Dimayev elimineert. Mallorie belt Niko, omdat ze denkt dat Roman vanwege openstaande schulden is ontvoerd. Dimitri blijkt hierachter te zitten en Niko zweert wraak. Niko bevrijdt Roman en ze hebben een hevige discussie over Romans gokverslaving. Playboy vraagt Niko snel te komen en geeft aan genoeg te hebben van Dwayne. Hij vraagt Niko om Dwayne te vermoorden, Dwayne vraagt het omgekeerde aan Niko. De speler heeft hier voor het eerst een keuze: als de speler besluit Playboy te vermoorden, leidt dit tot het krijgen van zijn penthouse en een (optionele) vriendschap met Dwayne. Besluit de speler Dwayne te vermoorden, dan krijgt de speler een flinke vergoeding, maar dan verbreekt Playboy ondankbaar het contact met Niko.

Niko gaat ook voor de andere McReary-broers, genaamd Gerald (Gerry) en Derrick werken. Voor Gerry zorgt hij voor opschudding tussen de Ancelotti's en de Albaniërs en hij vermoordt Frankie Garone, een Ancelotti-capo. Voor Derrick rekent hij af met oud-partners van Derrick, die hem nu willen verlinken, genaamd Bucky Sligo en Aiden O'Malley. Wanneer Francis erachter komt dat Niko tijd doorbrengt met Derrick, reageert hij geïrriteerd en draagt hij Niko op Derrick te vermoorden. De speler kan ook hier kiezen: Derrick vermoorden (beloning: 10.000 dollar, 20.000 als de speler Francis belt alvorens te schieten) of Francis vermoorden (geeft de vriendschap met Packie een boost).

Via Packie komt Niko ook in contact met Ray Boccino, een Italiaanse crimineel die werkzaam is voor de Pegorino-familie. Niko vermoordt Teddy Benadivez, omdat hij Boccino zijn schulden niet heeft betaald. Gerry is opgepakt en belt vanuit de Alderney State Correctional Facility om te zeggen dat hij werk voor Niko heeft en hem op de bezoekerslijst heeft gezet. Hij wil dat Niko Gracie Ancelotti, de dochter van een maffiabaas, ontvoert in ruil voor geld. Niko ontvoert Gracie en maakt later een foto van haar om dit te bewijzen aan Gracies vader. Voor Boccino steelt Niko diamanten in samenwerking met Luca en zijn crew. De crew wil de diamanten echter voor zichzelf en Niko haalt de diamanten terug door de crew te elimineren. Ook vermoordt hij onruststokende motorrijders van de 'Lost Motorcycle Club'. Boccino stuurt Niko op pad voor een diamantdeal die hij samen met Johnny Klebitz van de Lost moet maken. In ruil hiervoor helpt Boccino Niko Florian Cravic op te sporen. De koper is Isaac de diamantdealer. Luis Lopez verstoort de deal, Johnny weet te ontsnappen en ook Niko ontsnapt, nadat hij heeft afgerekend met de resterende schutters. Niko vermoordt later Isaac in opdracht van Boccino en Niko geeft daarna aan niet meer voor hem te willen werken. Boccino belt Niko om hem te vertellen dat hij een man genaamd Talbot Daniels kent, die meer weet over de verblijfplaats van Florian. Samen met Roman confronteren ze Talbot, die hen naar Florian leidt. Niko komt erachter dat niet Florian, die een complete transformatie heeft ondergaan en nu de homoseksuele Bernie Crane is, maar Darko Brevic de verrader is.

Bernie belt Niko en vraagt hem snel naar zijn appartement te komen. Bernie legt uit dat iedere keer wanneer hij gaat joggen of aerobics doet in Middle Park, hij wordt lastiggevallen door een homohater. Niko leert de homohater een lesje. Ook gaat hij met Bernie naar een afspraak met Russen, die Bryce Dawkins, de locoburgemeester waar Bernie een affaire mee heeft, chanteren. Dimitri blijkt hierachter te zitten. Niko en Bernie achtervolgen ze totdat de Russen crashen, en Niko ze liquideert. Bernie vraagt Niko te komen en wil met hem een leuke boottocht maken, wat Niko absoluut niet ziet zitten, gezien het feit dat hij voortdurend achterna wordt gezeten en mensen hem willen vermoorden. Met tegenzin besluit hij toch mee te gaan en wanneer Bernie door zijn verrekijker kijkt, worden ze beschoten door Russen, die werken voor Dimitri Rascalov. Na een lange achtervolging te water, vermoordt Niko de Russen op het land.

Ray Boccino vraagt Niko om Phil Bell en hem te bezoeken op Bells kantoor. Bell wil iemand die hij kan vertrouwen en wilde aanvankelijk Boccino vragen voor de klus, maar laatstgenoemde geeft aan het druk te hebben en stelt voor dat Niko de taak kan volbrengen. Niko moet een vrachtwagen met coke stelen en afrekenen met de Triads. Hij slaagt hierin en later stuurt Bell hem een bericht dat Jimmy Pegorino, het hoofd van de Pegorino-familie, hem wil ontmoeten. Pegorino heeft een meeting met de Pavano's gearrangeerd en vraagt Niko om een oogje voor hem in het zeil te houden. Pegorino, Marco en Big Pete gaan naar de bijeenkomst, maar de Pavano's vallen het drietal aan. Alleen Pegorino heeft het overleefd, alhoewel zwaargewond, en Niko redt hem en achtervolgt samen met Pegorino de overgebleven Pavano's, die de offerande hebben gestolen. Niko schakelt ze uit en herovert de offerande, waarna hij Pegorino naar zijn huis brengt. Pegorino is tevreden over Niko en vraagt hem te komen voor een volgende opdracht. Ook hier gaat het om de Pavano's. Niko volgt twee leden van de Pavano's naar een meeting en elimineert vervolgens alle Pavano's.

Samen met Phil Bell steelt hij coke van de Russen na een hevig schietgevecht. Ook schakelt hij 'Chubby Charlie' uit, die Pegorino's plannen om de Ancelotti's te saboteren, wil verraden aan de Commissie. Met Frankie en Phil vervoert Niko de gestolen coke, waar ze afrekenen met een grote hoeveelheid federale agenten. Niko zoekt Gerry op in de gevangenis en laatstgenoemde vraagt Niko een deal te sluiten: Gracie teruggeven in ruil voor de diamanten. Niko en Packie onderhandelen met Luis Lopez en diens werkgever Gay Tony Prince, als Ray Bulgarin de deal onderbreekt en zijn manschappen beginnen te vuren op Niko en Packie. Niko en Packie confronteren de man die uiteindelijk de diamanten heeft bemachtigd, maar deze weet niet wat te doen en gooit de diamanten in een vuilniswagen. Packie en Niko keren zonder diamanten huiswaarts.

Het United Liberty Paper Contact heeft Niko opgedragen om Jon Gravelli te bezoeken in het ziekenhuis in Schottler, omdat hij de enige is die Niko kan helpen met zijn zoektocht. Voor Gravelli begeleidt hij Gravelli's vriend Bobby Jefferson naar City Hall, maar niet zonder slag of stoot: eerst rekent hij af met de Russen. Ook elimineert hij immigrant Kim Young-Guk, die Niko eerder met Derrick in de missie 'Babysitting' het land in heeft gesmokkeld. Als laatste vernietigt Niko busjes met cocaïne, waarna de samenwerking met Gravelli tot een einde komt. Pegorino reageert woest, omdat zijn bodyguard Anthony hem heeft verraden en met de Feds werkt. Anthony heeft een hartaanval gekregen tijdens het telefoongesprek met Pegorino en Niko zoekt hem op in het ziekenhuis in Leftwood, waar hij zich voordoet als dokter en met de bedrading knoeit, wat leidt tot Anthony's dood. Pegorino twijfelt aan wie hij het meest heeft: Phil Bell of Ray Boccino. Pegorino wil dat Niko Boccino een bezoekje brengt en Niko rekent af met de flink beveiligde Boccino.

Het moment is eindelijk daar gekomen dat Darko Brevic ingevlogen is. Niko ondervraagt hem wat betreft zijn verraad en zegt furieus dat Darko zijn leven geruïneerd heeft. Niko kan hier een keuze maken: Darko vermoorden of hem sparen. Vermoordt hij hem, dan verandert dat niets en voelt zijn wraak niet als opluchting, maar eerder als leegte. Spaart hij hem, dan is Niko teleurgesteld dat hij een 'junkie' heeft laten leven, maar hij geeft aan dat Darko vermoorden niets veranderd zou hebben. Pegorino vraagt Niko dringend naar de stripclub in Tudor te komen en eist van hem om samen te werken met zijn gezworen aartsvijand Dimitri Rascalov. Niko belt Roman en zijn 'vriendin' Kate voor advies. Roman vraagt Niko om zijn wraak opzij te zetten en om de deal te doen. Hij onthult echter ook Dimitri's huidige locatie, wat Niko aan het twijfelen brengt om toch wraak te nemen. Kate adviseert niet te werken met Dimitri en zegt Niko niet te respecteren als hij geld boven zijn principes kiest. De speler kan nu kiezen: de deal doen of wraak nemen op Dimitri.

Als Niko de deal sluit, werkt hij samen met Phil Bell om het geld te bemachtigen, maar dan verraadt Dimitri hem opnieuw. Kiest hij voor wraak, dan vermoordt hij Dimitri op het schip de Platypus, waarmee Niko arriveerde in Liberty City. De keuze heeft ook invloed op de trouwerij van Roman en Mallorie in de volgende missie. Bij deal wordt Roman vermoord op zijn trouwdag, bij wraak wordt Kate McReary abusievelijk vermoord (Niko was het target). Niko confronteert Dimitri in deal, en laatstgenoemde verraadt Pegorino en vermoordt hem. Niko rekent uiteindelijk met Dimitri af voor de Statue of Happiness. Niko wreekt in wraak Kates dood door Jimmy Pegorino te confronteren en hem te vermoorden. Ongeacht wie wordt geëlimineerd, het verhaal komt ten einde voor de Statue of Happiness.

Niko Bellic wordt vijf jaar later in Grand Theft Auto V genoemd door Patrick McReary. Patrick McReary neemt de protagonisten van GTA V mee in zijn verhaal van het beroven van de Bank of Liberty. Hij geeft tevens aan niet te weten of Niko nog in leven is. Michael Keane is vermoord tijdens deze gebeurtenis en Packies oudere broer Derrick is na de gebeurtenissen van GTA IV overleden. Een andere hint die lijkt te indiceren dat Niko nog leeft, is zijn LifeInvaderpagina (een parodie op Facebook). Jimmy De Santa, Michaels zoon, stalkt Niko Bellic op LifeInvader. Volgens de pagina is Niko in de jaren tussen GTA IV (2008) en GTA V (2013) terug verhuisd naar Broker, waar hij nu werkt als taxichauffeur voor Roman. Ook wenst hij Roman een fijne verjaardag, wat erop lijkt te duiden dat Roman ook nog in leven is. Rockstar heeft echter duidelijk kenbaar gemaakt dat de keuzes in GTA IV afhankelijk van de speler zijn, en dat er geen canon einde is. Tot slot wordt Niko ook nog genoemd door Lester Crest in GTA V. Wanneer Michael De Santa vraagt naar mogelijke crewleden, bedenkt Lester dat er een Oost-Europese kerel was die erg actief was in Liberty City. Lester zegt echter dat deze man onder de radar is verdwenen, wat erop duidt dat Niko zijn crimineel leven achter zich heeft gelaten.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Meerdere gebruikers merkten op dat Niko Bellic een grote gelijkenis vertoont met Sasha, een Servische scherpschutter uit de film Behind Enemy Lines, gespeeld door de Russische acteur Vladimir Mashkov. Of deze gelijkenis bedoeld was, is onbekend.
  • Er bestaat veel discussie over de etniciteit van Niko Bellic. Rockstar presenteerde Niko als een immigrant uit Joegoslavië, maar zijn daadwerkelijke etniciteit is nooit naar buiten gebracht. De meest logische afkomst van Niko Bellic zou gezien zijn naam Kroatisch of Servisch zijn.