Niko Bellic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Niko Bellic (oorspronkelijke uitspraak 'Nikolai Bellitsj', Amerikaanse uitspraak 'Bellik') is een personage uit het computerspel GTA IV. Zijn stem wordt ingesproken door Michael Hollick.

Niko is een dertiger, geboren in "een grijs deel van Oost-Europa", volgens een van de hoofdontwikkelaars van Grand Theft Auto: Liberty City Stories. Al een heel decennia is er echter een discussie over waar Niko daadwerkelijk geboren is.

Achtergrondverhaal[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Zijn vader had nooit veel van hem op en was drankverslaafd. Zijn moeder, Milica Bellic, gaf veel om hem en het deed haar pijn om Niko in zo'n kwaad milieu te zien opgroeien. Als tiener heeft Niko in de Joegoslavische oorlog gevochten, waarbij hij volgens hem verschillende slechte dingen heeft gedaan. Deze gebeurtenissen gaven hem na de oorlog een cynische kijk op het leven en een gevoel van spijt en depressie. Tijdens diezelfde oorlog werden hij en zijn eenheid tijdens een verdedigingsmissie door de vijand in een hinderlaag gelokt. Niko wist te ontsnappen, samen met twee anderen. Hij komt tot het besef dat een van deze twee hen verraden heeft en is vastbesloten om de dood van zijn kameraden te wreken.

Na de oorlog was werk vinden voor Niko een probleem. Zijn neef Roman Bellic vertrok naar Liberty City in Amerika om er een nieuw leven te beginnen. Niko heeft dan enkele jaren in de criminele onderwereld gewerkt voor Ray Bulgarin als mensenhandelaar. Tijdens die periode komt hij ook te weten dat een van de overlevenden van de hinderlaag zich in Liberty City bevindt. Wanneer een boot van Bulgarin met Niko aan boord tijdens een smokkeling naar Italië zinkt, kan hij zichzelf redden, maar is voor de rest alles verloren. Bulgarin geeft Niko de schuld van dit gebeuren en verdenkt hem er tevens van het geld dat aan boord was gestolen te hebben. Beseffend dat Bulgarin te machtig is om tegen te spreken, sluit Niko zich aan bij de marine om hem te ontvluchten. Na 7 maanden aan boord van de Platypus gezeten te hebben, besluit Niko in te gaan op de verzoeken van zijn neef Roman om naar Liberty City te komen. Hij denkt er een nieuw leven te kunnen beginnen, maar hoopt ondertussen ook zijn zoektocht naar de verrader voort te kunnen zetten.

Huidige tijd[bewerken]

Wanneer Niko aangekomen is in Liberty City, blijkt alles wat Roman hem heeft verteld een leugen te zijn. Hij woont niet in een luxueuze villa, maar in een klein appartement en heeft door zijn gokverslaving enorme schulden bij verschillende criminelen uit de stad. Niko beschermt zijn neef verschillende keren tegen de Albanese woekeraars en vermoordt uiteindelijk de leider Dardan Petrela, waardoor de schulden vervallen. Niko leert door Romans 'vriendin' Mallorie Michelle kennen, met wie hij enkele keren afspreekt. Met de Albanese woekeraars (een malafide bank die leningen uitkeert aan mensen die geweigerd worden bij een echte bank door financiële problemen, waarna deze leningen tegen hevige rentes moeten worden terugbetaald) zijn nog niet alle schulden van Roman vereffend. Vladimir Glebov, kortweg Vlad, een Russische crimineel die zich bezighoudt met een zogenaamde 'protection racket' (groeperingen die zelfstandigen voor 'beschermingsgeld' vragen, zodat hun winkels niet worden afgebroken) onderdrukt Roman keer op keer en gaat tevens vreemd met diens vriendin Mallorie. Niko knapt verschillende klusjes voor hem op, tot Roman hem vertelt dat hij Vlads wagen bij het appartement van Mallorie heeft zien staan en hij weet dat ze hem bedriegt. Niko besluit er een einde aan te maken en zoekt Vlad op in zijn stamcafé 'Comrades'. Vlad weet te vluchten maar crasht zijn wagen in de haven. Vlad probeert Niko bang te maken door te zeggen dat zijn 'vriend' Mikhail Faustin zijn dood zal wreken. Niko lacht dit weg en beëindigt het leven van Vlad.

In volle paniek sluit Roman zich op in een vuilniscontainer naast nachtclub 'Perestroika'. Niko vertelt hem nergens bang voor te zijn, want het enige waar de maffia zich mee bezighoudt is het maken van geld. Hij is nog niet volledig uitgesproken als hij een AK 47 in het gezicht krijgt en bewusteloos raakt. Terug bij bewustzijn bevindt hij zich in de kelder van Faustins huis. De man die hem bewusteloos heeft geslagen, Andrei, probeert te weten te komen wie hij is door hem te bedreigen met een zaag. Door al die herrie komt Faustin zelf naar beneden, en schiet zonder mededogen Andrei neer, omdat die hem vuil zou hebben aangekeken. Hij vertelt Niko dat hij geluk heeft gehad dat Vlad een idioot was en dat de enige reden waarom hij nog leefde Faustins vrouw, Ilyena, Vlads zuster was. Hij vraagt Niko hem te helpen met enkele klusjes en beveelt Dimitri om Roman te ontdoen van de prop in zijn mond. Roman begint echter als een gek te schreeuwen en Faustin schiet hem in zijn buik. Dimitri belooft Roman te verzorgen als Niko de klus klaart, wat dan ook gebeurd. Vanaf dat moment voert Niko verschillende klusjes uit voor Mikhail, waaruit blijkt dat hij niet weet waar hij mee bezig is, voornamelijk door zijn alcohol- en drugsverslaving. Zo moet Niko de zoon van een andere Russische maffiabaas, Kenny Petrovic vermoorden waardoor beiden in de problemen komen. Petrovic wil ten oorlog trekken, maar de oud-vriend en oud-collega van Faustin, Dimitri, weet iets te regelen. Niko krijgt de opdracht om Faustin te vermoorden en in ruil daarvoor zal Petrovic hem met rust laten.

Niko confronteert Faustin in zijn club 'Perestroika' en Faustin slaat op de vlucht. Niko vermoordt alle bewakers van Faustin en volgt hem naar het dak van zijn club, waar Faustin Niko waarschuwt dat Dimitri ook hem zal verraden. Niko luistert hier echter niet naar en executeert Faustin. Daarna belt Niko Dimitri op om te melden dat de taak is volbracht en later belt hij hem nogmaals om te vragen of Dimitri het geld al heeft dat hij Niko heeft beloofd. Dimitri zegt het te hebben en vraagt Niko naar een magazijn te komen. Little Jacob belt Niko om zijn zorgen te uiten over de afspraak, omdat hij de Russen niet vertrouwt en hij staat erop met Niko mee te gaan. Dimitri bedankt Niko nogmaals voor de moord op Faustin en geeft aan nog wat met Niko te willen controleren. Ray Bulgarin komt plots tevoorschijn en eist dat Niko zijn 'schulden' betaalt. Het resulteert in een schietgevecht waarin Dimitri en Bulgarin weten te ontsnappen. Niko brengt Jacob terug naar zijn café en belt Roman om hem te informeren over de situatie. Roman vraagt Niko al fluisterend naar een steegje te komen.

Niko bevrijdt Roman uit de kofferbak van zijn taxi, waarin hij zichzelf heeft opgesloten, omdat hij bang is, omdat hij voortdurend wordt gevolgd. Niko informeert Roman dat Bulgarin in Liberty City is en Roman adviseert hem om geen wraak te nemen, maar om opnieuw te beginnen met hun levens. Roman belt Mallorie om te vragen of zij een plek kent waar Niko en hij tijdelijk kunnen verblijven. Mallorie geeft aan een beschikbaar appartement in South Bohan te kennen. Wanneer Roman en Niko arriveren bij het safehouse en het taxi depot, blijken beide volledig afgebrand te zijn. Overstuur vertelt Roman dat hij nu alles verloren heeft en dat hij een verlovingsring voor Mallorie had gekocht, wat nu ook voor niets is geweest. Eenmaal aangekomen bij het appartement in Bohan is Roman ineens opvallend optimistisch, tot onbegrip van Niko. Mallorie komt binnen en zegt tegen Niko dat ze hier is opgegroeid en nog mensen kent die wellicht werk hebben voor Niko.

Niko ontmoet zo in Bohan een 'community leader' genaamd Manny, die beweert vertegenwoordiger te zijn van de 'streets' (het volk). Niko knapt, ondanks dat hij Manny niet mag, verschillende klusjes voor hem op. Via Mallorie komt Niko later in contact met Elizabeta Torres, een coke dealer afkomstig uit Puerto Rico. Niko overziet een aantal drugsdeals voor haar en redt Torres' partner Patrick McReary en leert ook een drugsdealer kennen, die zichzelf 'Playboy X' noemt. Ook krijgt hij de opdracht coke terug te halen die volgens Elizabeta is gestolen door contacten die Little Jacob aan haar heeft geïntroduceerd. Niko slaagt erin de dealers te vermoorden, aan de politie te ontsnappen, en spreekt af met Jacob. Michelle komt plots tevoorschijn en vertelt dat ze werkzaam is voor de overheid. Ze vraagt Niko de coke aan haar te overhandigen en zegt dat haar werkgever een man als Niko in de toekomst nodig heeft. Manny en zijn cameraman confronteren Elizabeta later en Elizabeta schiet de twee uit frustratie dood. Niko brengt hun lichamen naar een dokter die organen verkoopt. Elizabeta geeft aan dat hun samenwerking tot een einde is gekomen, omdat ze spoedig zal worden gearresteerd.

Niko werkt daarna voor een politiecommissaris genaamd Francis McReary en ook voor zijn criminele broer Patrick 'Packie' McReary. Niko helpt Francis gevoelige documenten te bemachtigen die een chanteur dreigt te gaan publiceren. Ook vermoordt hij een advocaat genaamd Tom Goldberg en een criminele leider genaamd Clarence Little. Niko beëindigt de samenwerking met Francis en begint te werken met Packie. Hij steelt voornamelijk drugs en berooft samen met Packie, Packie's oudere broer Derrick en Michael Keane de Bank of Liberty. Keane wordt doodgeschoten door Eugene Reaper, die vervolgens uit wraak weer wordt gedood door Derrick en Packie. Het overgebleven drietal weet aan de politie te ontsnappen en haalt een grote buit binnen.

Niko werkt later ook voor Playboy X en ontmoet zo ook Dwayne Forge, Playboys vroegere mentor, voordat hij in de gevangenis belandde. Niko rekent af met vier maffiabazen, eigenaars van een bouwterrein, voor Playboy, waardoor Playboy hoopt weer serieus genomen te worden door Yusuf Amir. Ook rekent hij af met Marlon, een drugsdealer. Playboy raakt geïrriteerd door de depressieve Dwayne en vraagt of Niko Dwayne te hulp wil schieten. Niko helpt Dwayne geld van de huidige vriend van zijn ex Cherise terug te krijgen en verovert Dwayne's vroegere stripclub terug. Playboy deed echter zaken met de vermoorde eigenaars en is gefrustreerd hierdoor. Ondertussen begint Niko ook te werken voor het United Liberty Paper Contact, waarvoor hij Oleg Minkov en Adam Dimayev elimineert. Mallorie belt Niko, omdat ze denkt dat Roman vanwege openstaande schulden is ontvoerd. Dimitri blijkt hierachter te zitten en Niko zweert wraak. Niko bevrijdt Roman en ze hebben een hevige discussie over Romans gokverslaving. Playboy vraagt Niko snel te komen en geeft aan genoeg te hebben van Dwayne. Hij vraagt Niko om Dwayne te vermoorden, Dwayne vraagt hetzelfde aan Niko. De speler heeft hier voor het eerst een keuze, als de speler besluit Playboy te vermoorden, leidt dit tot het krijgen van zijn penthouse en een (optionele) vriendschap met Dwayne. Besluit de speler Dwayne te vermoorden, dan krijgt de speler een flinke vergoeding, maar dan verbreekt Playboy ondankbaar het contact met Niko.

Niko gaat ook voor de andere McReary-broers, genaamd Gerald (Gerry) en Derrick werken. Voor Gerry zorgt hij voor opschudding tussen de Ancelotti's en de Albaniërs en hij vermoordt Frankie Garone, een Ancelotti capo. Voor Derrick rekent hij af met oud-partners van Derrick, die hem nu willen verlinken, genaamd Bucky Sligo en Aiden O'Malley. Wanneer Francis erachter komt dat Niko tijd doorbrengt met Derrick, reageert hij geïrriteerd en draagt hij Niko op Derrick te vermoorden. De speler kan ook hier kiezen: Derrick vermoorden (beloning: 10.000 dollar, 20.000 als de speler Francis belt alvorens te schieten) of Francis vermoorden (geeft de vriendschap met Packie een boost).

Via Packie komt Niko ook in contact met Ray Boccino, een Italiaanse crimineel die werkzaam is voor de Pegorino-familie. Niko vermoordt Teddy Benadivez, omdat hij Boccino zijn schulden niet heeft betaald. Gerry is opgepakt en belt vanuit de Alderney State Correctional Facility om te zeggen dat hij werk voor Niko heeft en hem op de bezoekerslijst heeft gezet. Hij wil dat Niko Gracie Ancelotti, de dochter van een maffiabaas, ontvoerd in ruil voor geld. Niko ontvoert Gracie en maakt later een foto van haar om dit te bewijzen aan Gracie's vader. Voor Boccino steelt Niko diamanten in samenwerking met Luca en zijn crew. De crew wil de diamanten echter voor zichzelf en Niko haalt de diamanten terug door de crew te elimineren. Ook vermoordt hij onruststokende motorrijders van de 'Lost'. Boccino stuurt Niko op pad voor een diamantdeal die hij samen met Johnny Klebitz van de Lost moet maken. In ruil hiervoor helpt Boccino Niko Florian Cravic op te sporen. De koper is Isaac. Luis Lopez verstoort de deal, Johnny weet te ontsnappen en ook Niko ontsnapt, nadat hij heeft afgerekend met de resterende schutters. Niko vermoordt later Isaac in opdracht van Boccino en Niko geeft daarna aan niet meer voor hem te willen werken. Boccino belt Niko om hem te vertellen dat hij een man genaamd Talbot Daniels kent, die meer weet over de verblijfplaats van Florian. Samen met Roman confronteren ze Talbot, die hen naar Florian leidt. Niko komt erachter dat niet Florian, die een complete transformatie heeft ondergaan en nu Bernie Crane heet, maar Darko Brevic de verrader is.

Bernie belt Niko en vraagt hem snel naar zijn appartement te komen. Bernie legt uit dat iedere keer wanneer hij gaat joggen of aerobics doet in Middle Park, hij wordt lastiggevallen door een homohater. Niko leert de homohater een lesje. Ook gaat hij met Bernie naar een afspraak met Russen, die Bryce Dawkins, de burgemeester waar Bernie een affaire mee heeft, chanteren. Dimitri blijkt hierachter te zitten. Niko en Bernie achtervolgen ze totdat de Russen crashen, en Niko ze liquideert. Bernie vraagt Niko te komen en wil met hem een leuke boottocht maken, wat Niko absoluut niet ziet zitten, gezien het feit dat hij voortdurend achterna wordt gezeten en mensen hem willen vermoorden. Met tegenzin besluit hij toch mee te gaan en wanneer Bernie door zijn verrekijker kijkt, worden ze beschoten door Russen, die werken voor Dimitri Rascalov. Na een lange achtervolging ter water, vermoordt Niko de Russen op het land.

Ray Boccino vraagt Niko om Phil Bell en hem te bezoeken op Bell's kantoor. Bell wil iemand die hij kan vertrouwen en wilde aanvankelijk Boccino vragen voor de job, maar laatstgenoemde geeft aan het druk te hebben en stelt voor dat Niko de taak kan volbrengen. Niko moet een vrachtwagen met coke stelen en afrekenen met de Triads. Hij slaagt hierin en later stuurt Bell hem een bericht dat Jimmy Pegorino, het hoofd van de Pegorino-familie, hem wil ontmoeten. Pegorino heeft een meeting met de Pavano's gearrangeerd en vraagt Niko om een oogje voor hem in het zeil te houden. Pegorino, Marco en Big Pete gaan naar de bijeenkomst, maar de Pavano's vallen het drietal aan. Alleen Pegorino heeft het overleefd, alhoewel zwaargewond, en Niko redt hem en achtervolgt samen met Pegorino de overgebleven Pavano's, die de offering hebben gestolen. Niko schakelt ze uit en herovert de offering, waarna hij Pegorino naar zijn huis brengt. Pegorino is tevreden over Niko en vraagt hem te komen voor een volgende opdracht. Ook hier gaat het om de Pavano's. Niko volgt twee leden van de Pavano's naar een meeting en elimineert vervolgens alle Pavano's.

Samen met Phil Bell steelt hij coke van de Russen na een hevig schietgevecht. Ook schakelt hij 'Chubby Charlie' uit, die Pegorino's plannen om de Ancelotti's te saboteren, wil verraden aan de Commissie. Met Frankie en Phil vervoert Niko de gestolen coke, waar ze afrekenen met een grote hoeveelheid Feds. Niko zoekt Gerry op in de gevangenis en laatstgenoemde vraagt Niko een deal te sluiten: Gracie teruggeven in ruil voor de diamanten. Niko en Packie onderhandelen met Gracie's vader en Luis Lopez, als Ray Bulgarin de deal onderbreekt en zijn manschappen beginnen te vuren op Niko en Packie. Niko en Packie confronteren de man die uiteindelijk de diamanten heeft bemachtigd, maar deze weet niet wat te doen en gooit de diamanten in een vuilniswagen. Packie en Niko keren zonder diamanten huiswaarts.

Het United Liberty Paper Contact heeft Niko opgedragen om Jon Gravelli te bezoeken in het ziekenhuis in Schottler, omdat hij de enige is die Niko kan helpen met zijn zoektocht. Voor Gravelli begeleidt hij Gravelli's vriend Bobby Jefferson naar City Hall, maar niet zonder slag of stoot: eerst rekent hij af met de Russen. Ook elimineert hij immigrant Kim Young-Guk, die Niko eerder met Derrick in de missie 'Babysitting' het land in heeft gesmokkeld. Als laatste vernietigt Niko busjes met cocaïne, waarna de samenwerking met Gravelli tot een einde komt. Pegorino reageert woest, omdat zijn bodyguard Anthony hem heeft verraden en met de Feds werkt. Anthony heeft een hartaanval gekregen tijdens het telefoongesprek met Pegorino en Niko zoekt hem op in het ziekenhuis in Leftwood, waar hij zich voordoet als dokter en met de bedrading knoeit, wat leidt tot Anthony's dood. Pegorino twijfelt aan wie hij het meest heeft: Phil Bell of Ray Boccino. Pegorino wil dat Niko Boccino een bezoekje brengt en Niko rekent af met de flink beveiligde Boccino.

Het moment is eindelijk daar gekomen dat Darko Brevic ingevlogen is. Niko ondervraagt hem wat betreft zijn verraad en zegt furieus dat Darko zijn leven geruïneerd heeft. Niko kan hier een keuze maken: Darko vermoorden of hem sparen. Vermoordt hij hem, dan verandert dat niets en voelt zijn wraak niet als opluchting, maar eerder als leegte. Spaart hij hem, dan is Niko teleurgesteld dat hij een 'junkie' heeft laten leven, maar hij geeft aan dat Darko vermoorden niets veranderd zou hebben. Pegorino vraagt Niko dringend naar de stripclub in Tudor te komen en eist van hem om samen te werken met zijn gezworen aartsvijand Dimitri Rascalov. Niko belt Roman en Kate voor advies. Roman vraagt Niko om zijn wraak opzij te zetten en om de deal te doen. Hij onthuld echter ook Dimitri's huidige locatie, wat Niko aan het twijfelen brengt om toch wraak te nemen. Kate adviseert niet te werken met Dimitri en zegt Niko niet te respecteren als hij geld boven zijn principes kiest. De speler kan nu kiezen: de deal doen of wraak nemen op Dimitri.

Als Niko de deal sluit, werkt hij samen met Phil Bell om het geld te bemachtigen, maar dan verraadt Dimitri hem opnieuw. Kiest hij voor wraak, dan vermoordt hij Dimitri op het schip de Platypus, waarmee Niko arriveerde in Liberty City. De keuze heeft ook invloed op de trouwerij van Roman en Mallorie in de volgende missie. Bij het deal einde wordt Roman vermoord op zijn trouwdag, bij het wraak einde wordt Kate McReary abusievelijk vermoord (Niko was het target). Niko confronteert Dimitri in het deal einde, en laatstgenoemde verraadt Pegorino en vermoordt hem. Niko rekent uiteindelijk met Dimitri af voor de Statue of Happiness. Niko wreekt Kate's dood door Jimmy Pegorino te confronteren en hem te vermoorden. Ongeacht wie wordt geëlimineerd, het verhaal komt ten einde voor de Statue of Happiness.

Trivia[bewerken]

  • Meerdere gebruikers merkten op dat Niko Bellic een grote gelijkenis vertoont met Sasha, een Servische scherpschutter uit de film Behind Enemy Lines, gespeeld door de Russische acteur Vladimir Mashkov. Of deze gelijkenis bedoeld was, is onbekend.