Monorail (Bobbejaanland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monorail
Bobbejaanland Monorail.jpg
Algemene informatie
Locatie Vlag van België Bobbejaanland, Lichtaart
Soort attractie Monorail
Bouwer(s) Anton Schwarzkopf
Opdrachtgever Familie Bobbejaan Schoepen
Status In gebruik
Opening 1976
Kosten € 500.000
Eigenschappen
Topsnelheid 7.5 km/h
Baanlengte 1850 m
Maximale hoogte 3 m
Ritduur 15 minuten
Aantal voertuigen 2
Onride foto Nee
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Monorail is een monorail in het Belgische attractiepark Bobbejaanland. De attractie is gebouwd in opdracht van de familie Schoepen door de Duitse fabrikant Anton Schwarzkopf. Monorail opende in 1976.[1][2] Er is geen minimum grootte, maar onder de 1,4 m, moet je begeleid worden door een volwassene.[3][4]

Monorail is de enige monorail die er in nog te vinden is in België.[5] Vroeger was er ook een in Bellewaerde en Plopsaland De Panne, maar die zijn in 2007 verwijderd. Er was vroeger nog een kleinere monorail te vinden in Bobbejaanland. Deze had maar 1 station en reed zonder bestuurder zijn traject. In 1994 werd de Kleine Monorail afgebroken.

Traject[bewerken]

Met de Monorail kan men een rondje door het park maken. Het parcours heeft 3 stations.[6][7] Het eerste station staat bij de ingang van het park. Wanneer hij hier vertrekt, maakt hij eerst een bocht over de parking en gaat over het paviljoen waar vroeger de windmolen stond. Hierna rijdt hij langs de kinderattracties en Sledge Hammer om zijn eerste halte in het Cowboydorp te bereiken. In dit station vind je verschillende miniatuur modellen van attracties zoals van Typhoon en Speedy Bob. Hierna rijdt het treintje door langs Kinderland en stopt aan zijn laatste station bij Indiana River. Dit station is helemaal in hetzelfde thema als de nabij gelegen attractie. Wanneer hij terug naar zijn beginstation rijdt, gaat hij door de rotsformaties van de Wild Water Slide, naast Bootvaart en Typhoon om na een kwartier een rondje te hebben gemaakt. Naast de glijbanen aan El Rio, is een station waar de treinen staan als ze niet rijden.

Project[bewerken]

Er was ooit een idee geweest om de Monorail om te dopen tot de Bobbejaan Tours. Bij deze verandering zouden de treintjes verwijderd worden, en vervangen worden door Amerikaanse schoolbussen met plaats in voor 18 personen. In de nieuwe treintjes zouden schermen moeten komen te hangen met info over het volgende station. Hier werd o.a. vermeld welke attracties daar te vinden waren. De schermen moesten ook het aantal beschikbare plaatsen weergeven voor de wachtende mensen. Dit zou worden geteld door een drukgevoelige plaat aan de ingang van de bus. De treintjes zouden geleverd worden door de fabrikant Caripro.

Voor dit project zouden de huidige stations aangepast moeten worden zodat de treintjes binnen kunnen rijden. Er werd ook besloten om nog twee stations bij te bouwen nabij Kinderland en de Hall 2000 waar de Revolution staat.

Dit project kon helaas niet doorgaan omdat de fabrikant Caripro in 2001 failliet ging.[8]

Treinen[bewerken]

In het begin waren er 4 treinen die rondreden. Ze hadden ook en ander uiterlijk. Elk treintje had een achtergrondkleur met daar lijnen op. De eerste trein was wit met rode lijnen, de tweede wit met blauwe lijnen, de derde blauw met gele lijnen en de vierde geel met groene lijnen. Die laatste was de eerste trein die gesloopt werd. Hierna reden er nog maar drie. Later, wanneer de treinen een onderhoudsbeurt moesten krijgen, werd nog een trein gesloopt en de overige twee kregen een uiterlijk met reclame van ijsfabrikant Ola. Tijdens het voorseizoen van 2019 bleef de monorail gesloten door de bouw van Fury, tijdens deze sluiting werden de twee treinen opnieuw bestickert in het thema van de vier rijken uit Land of legends. Het zijn nog steeds dezelfde treinen als bij de opening.