Head-mounted display

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een head-mounted display
Een head-mounted display gebruikt in een virtualrealityomgeving om militairen te laten oefenen

Een head-mounted display (HMD) is een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. Het kan de vorm hebben van een bril (men spreekt dan van een virtualrealitybril, kortweg VR-bril of VRil[bron?]), of in een helm ingebouwd zijn.

Een head-mounted display hoeft geen echt beeldscherm te bevatten. Het is ook mogelijk dat met laser een beeld in het oog geprojecteerd wordt. Een eenvoudige vorm is een lcd-schermpje met een lens. Door de lens lijkt het alsof het beeldscherm op een paar meter afstand staat. Een head-mounted display kan de omgeving afsluiten zodat alleen het beeld te zien is, maar het kan ook transparant zijn en extra informatie projecteren in het beeld.

Het is mogelijk dat slechts één beeldscherm wordt gebruikt voor één oog. Maar vaak worden er twee beeldschermen gebruikt voor beide ogen. Daarmee is dan ook 3D mogelijk.

Het eenvoudigste type head-mounted display is een brilvormige houder met lenzen, voor een smartphone. Deze wordt gebruikt in combinatie met speciale VR-apps die op de smartphone dienen te worden geïnstalleerd.

Toepassingen[bewerken]

Virtual reality[bewerken]

In een virtualrealityomgeving kan de head-mounted display gebruikt worden om het beeld weer te geven. Daarmee kunnen bijvoorbeeld militairen en medici getraind worden.

Als bijvoorbeeld de oriëntatie van het hmd (en dus het hoofd) wordt gedetecteerd dan kan de software zorgen voor overeenkomstige aanpassing van het beeld. De gebruiker die zijn hoofd draait (naar links, rechts, boven of onder), of zich zelfs helemaal omdraait, ervaart in principe hetzelfde effect als wanneer hij dat zonder head-mounted display doet in een ruimte waarbij alle wanden, de vloer en het plafond uit beeldschermen bestaan. Er zijn VR-bioscopen waar bezoekers op een draaistoel zo een 360-gradenfilm kunnen bekijken, waarbij ze steeds zelf kunnen kiezen welke kant ze op kijken.

Als ook de locatie van het hmd wordt gedetecteerd en de beelden (en eventueel het geluid) dienovereenkomstig worden aangepast kan het voor een gebruiker die met het hmd op door een lege zaal of over een terrein loopt lijken of hij dezelfde weg aflegt in een heel andere omgeving (mits de echte vloer/grond zo aanvoelt als de virtuele vloer/grond zou doen).

Voor het realisme is het belangrijk dat het detecteren van de beweging en het berekenen van de nieuwe beelden snel genoeg gaat (weinig latentie).

Het eenvoudigste type head-mounted display voor virtual reality is een brilvormige houder met lenzen, voor een smartphone die uitgerust is met een gyroscoop (in micro-elektromechanische vorm, MEMS), en voorzien is van een virtual reality app.

Augmented reality[bewerken]

Wanneer extra beelden worden geprojecteerd terwijl door een transparant scherm iemand gewoon om zich heen kan kijken, wordt dat ook wel augmented reality of mixed reality genoemd, in het Nederlands: toegevoegde realiteit.

Militair[bewerken]

Er zijn veel verschillende militaire toepassingen voor de head-mounted display. In 2009 zijn er al vele in gebruik, en wordt er bij ontwikkeling van nieuwe apparatuur steeds vaker gebruikgemaakt met een vorm van een head-mounted display om extra gegevens weer te geven.

Enkele voorbeelden:

  • In combinatie met een nachtkijker.
  • In combinatie met een vuurwapen. Daarbij kan het vuurwapen om de hoek van een gebouw gehouden worden, terwijl de schutter veilig achter de muur staat.
  • In vliegtuigen.

Computerspellen[bewerken]

Bij computerspellen is de head-mounted display in 2009 nog maar weinig in gebruik. Het grote voordeel is dat de spellen in 3D gespeeld kunnen worden, maar het nadeel is dat de prijs nog vrij hoog is, ze zijn groot en onhandig, en de resolutie van het schermpje is nog erg laag.

Reissector[bewerken]

Ook in de reissector zijn er vele mogelijkheden met de virtualrealitybril. Zo kunnen mensen in het reisbureau zelf al eens een kijkje nemen waar ze naartoe willen reizen en of het hun zal bevallen. Door deze toepassing, zullen mensen zekerder zijn wanneer ze een beslissing nemen om op reis te gaan.

Immobiliën[bewerken]

Voor de immobiliën sector is dit een uitvinding die ontzettend veel kosten kan besparen. Mensen krijgen een rondleiding in elk huis dat ze maar willen en dat op korte tijd. Doordat de mensen in het immobiliënkantoor blijven, hoeft er niet telkens weer een personeelslid mee te gaan om een rondleiding te geven. De persoon in kwestie spreekt het spotje 1 keer in en het kan ontelbare keren aangehoord worden en bekeken worden door de klant.

Invaliden[bewerken]

Voor minder valide mensen is het met een VR-bril mogelijk om attracties te beleven die voor hen niet toegankelijk zijn. De gehandicapte persoon ziet dan zittend in z'n rolstoel door de VR-bril de beelden die ook te zien zijn in de attractie zelf. Dit wordt sinds 2018 toegepast bij de attractie Droomvlucht in de Efteling.

Zie ook[bewerken]