Barco NV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barco NV
Barco NV
Oprichting 1934
Sleutelfiguren Jan De Witte CEO
Ann Desender, CFO
Hoofdkantoor Kortrijk, België
Producten CRT-, lcd-, DLP- en LCoS-projectoren, led- en flat-panel displays
Omzet € 1,028 miljard (2018)[1]
Website www.barco.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Barco (een acroniem dat oorspronkelijk voor Belgian American Radio COrporation stond) is een internationaal beursgenoteerd Belgisch bedrijf met hoofdzetel in Kortrijk (België). Het bedrijf ontwikkelt en produceert displaytechnologie.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is in 1934 in Poperinge, Vlaanderen opgericht door Lucien de Puydt. Hij noemde het bedrijf toen Cobar.
In eerste instantie richtte hij zich samen met zijn Amerikaanse compagnon Frank Bowens op het assembleren van radio's met behulp van onderdelen die geïmporteerd werden vanuit Amerika.[2].
Daar ontleende de Puydt later de naam van zijn bedrijf aan, the Belgian American Radio Corporation, ook wel "Barco." Na het plotseling overlijden in 1941 van de oprichter nam Camiel Descamps het bedrijf over, samen met zijn echtgenote en schoonbroers. Het bedrijf verhuisde hierdoor naar de Theodoor Sevenslaan 106 te Kortrijk.[3]

In 1949 begon Barco met het ontwikkelen van een multi-standard televisie die verschillende signaalstandaarden kon ontvangen, waarmee het bedrijf een leider in de sector werd. Een jukebox, die de naam Barc-O-Matic kreeg, werd uitgegeven in 1951.[4]
In 1967 was Barco een van de eerste Europese bedrijven die de (transistor)kleuren-tv introduceerde. Hierop bouwde het bedrijf verder met het maken van TV monitors voor omroeporganisaties, waarmee het de professionele omroepmarkt betrad. Tijdens de jaren ’60 breidde het bedrijf uit door productie van mechanische onderdelen voor industrieel gebruik en monitoren voor kwaliteitscontroles binnen de textiel- en plasticindustrie. Later, eind jaren zeventig ontwikkelde het bedrijf projectiemogelijkheden aan de hand van kathodestraalbuizen (cathode ray tubes, CRT) aan boord van vliegtuigen. Door deze ontwikkelingen werd het bedrijf hoofdleverancier van projectietechnologie voor computergiganten zoals IBM, Apple en Hewlett-Packard.

Beursgang en verdere ontwikkelingen[bewerken]

Om verdere investeringen mogelijk te maken besloot het bedrijf tot een beursgang naar de Brusselse beurs, euronext , eind jaren 80.
Dit maakte de ontwikkelingen van nieuwe display technologieën mogelijk zoals het liquid crystal display (LCD), light-emitting diodes (LED), Texas Instruments' Digital Light Processing (DLP), en later, liquid crystal on silicon (LCoS).
In mei 2016 verhuisde het hoofdkantoor naar de prestigieuze "One Campus"-site (23 ha) op het Kortrijkse Beneluxpark.

Activiteiten anno 2019[bewerken]

Anno 2019 is het bedrijf actief binnen verschillende markten zoals media en entertainment, security en monitoring, medische beeldvorming, avionica, 3D en virtual reality, digitale cinema, verkeerscontrole, omroepen en training en simulatie.

Externe link[bewerken]