Disney's Animal Kingdom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Disney's Animal Kingdom
Disneypark
Expedition Everest, een achtbaan in Disney's Animal Kingdom
Expedition Everest, een achtbaan in Disney's Animal Kingdom
Locatie Lake Buena Vista, Florida
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Geopend op 22 april 1998
Resort Walt Disney World Resort
Thema Dieren en uitgestorven diersoorten
Operator The Walt Disney Company
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Disney

Disney's Animal Kingdom is een pretpark in het Walt Disney World Resort in Lake Buena Vista, Florida. De oppervlakte van het park beslaat een gebied van 200 hectare en is hiermee het grootste pretpark van het resort. Het is tevens het nieuwste park, wat geopend werd op 22 april 1998. In 2015 werd het park bezocht door 10,9 miljoen gasten, wat het park op de zevende plaats zette van meest bezochte pretparken ter wereld.[1]

Disney's Animal Kingdom is het eerste pretpark binnen de Walt Disney Company, wat opgebouwd is rondom het idee van een dierentuin, naar een idee van Walt Disney zelf. Dankzij de vele uitbreidingen op attractiegebied is het park echter niet meer met een dierentuin te vergelijken. Het park is aangesloten bij de Association of Zoos and Aquariums (AZA), wat het tot een gecertificeerd dierenpark maakt op gebied van educatie, behoud van diersoorten en onderzoek.

Toewijding[bewerken]

De Tree of life , de mascotte van het park.
Aanhalingsteken openen

Welcome to a Kingdom of Animals... real, ancient and imagined: a Kingdom ruled by lions, dinosaurs and dragons; a Kingdom of balance, harmony and survival; a Kingdom we enter to share in the wonder, gaze at the beauty, thrill at the drama, and learn.Michael Eisner, 22 april 1998

Aanhalingsteken sluiten

Geschiedenis[bewerken]

Bekendmaking[bewerken]

Vanwege het succes van de talloze dierenparken in Florida en de traditionele attractie Jungle Cruise in het Magic Kingdom, besloot Disney onder leiding van Michael Eisner in 1994 dat Disney ook een dierenpark nodig had om bezoekers te trekken.[2] Op 20 juni 1995 kondigde Eisner aan dat de bouwwerkzaamheden zouden starten in september 1995, om een oppervlakte van 200 hectare te bebouwen met een nieuw attractiepark, Disney's Animal Kingdom, in het westelijke gedeelte van het Walt Disney World Resort.

Opening[bewerken]

Het park opende zijn deuren op 22 april 1998 in feestelijke stijl. Het publiek was enthousiast over het park, en sindsdien wordt het park nog dagelijks door duizenden mensen bezocht. De opening verliep echter niet helemaal vlekkeloos. Er werd namelijk geprotesteerd door verschillende Amerikaanse protestgroepen, die niet achter het idee stonden dat de Walt Disney Company een attractiepark zou openen waarin dieren werden betrokken. Ze hadden geen vertrouwen in het beleid dat Disney zou voeren met de dieren. Ook de PETA had haar bedenkingen bij het park.

Het tegendeel wordt echter bewezen. Disney gaf aan dat ze omtrent het beleid van de dieren verschillende maatregelen hadden getroffen. Zo werden er in het park geen vuurwerkshows georganiseerd, of evenementen die te veel lawaai maakten, zodat de dieren geen stress zouden krijgen. Ook sloot het park zijn deuren een uur vroeger dan de andere parken in het Walt Disney World Resort, zodat de dieren hun rust hadden. Wanneer het park toch langer open bleef, zouden de dieren eerder op stal worden gezet.

Ook was er tegenstrijd met de New Year's Eve, een show die buiten het park plaatsvindt om de jaarwisseling te vieren. Ook hier nam Disney maatregelen op, door vuurwerk te gebruiken met weinig geluid, dit werd door een inspecteur van de USDA goedgekeurd.

Certificatie[bewerken]

Het was niet de bedoeling om met het park te beginnen als een gecertificeerde dierentuin. Desondanks ontving het toch een certificatie van de AZA, die geldig was tot maart 2010.[2] De eerste band van het park met de AZA dateert uit 2002, waarbij een uitwisselingsprogramma voor dieren werd opgesteld, dat voor bevordering zou zorgen van de voortplanting van dieren in de wijde wereld.

Transport[bewerken]

Disney's Animal Kingdom is onder andere te bereiken met de auto. Omdat de parkeerplaats niet ver van het park verwijderd lag, voelde de organisatie van het resort geen verantwoordelijkheid om te zorgen voor extra vervoersgelegenheid.

Gasten die in het resort slapen in de verschillende hotels, kunnen gratis met de bus van het hotel naar de parken, en omgekeerd. Wanneer deze gasten met de auto op de parkeerplaats van het park willen parkeren, kunnen ze dit geheel gratis doen, op vertoning van een bewijs van verblijf in een van de hotels.

Attracties[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van attracties in Disney's Animal Kingdom voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Themagebieden[bewerken]

Nijlpaarden bij Pangani Forest Exploration
Kilimanjaro Safaris
Anandapur met op de achtergrond Expedition Everest
De kettinglift van Primeval Whirl
De entree van Disney's Animal Kingdom
De uitgang van het Rainforest Café onder de waterval
De Wildlife Express Train die naar Rafiki's Planet Watch leidt
Een schildpad in het DinoLand U.S.A.-gedeelte

Het park is opgebouwd uit 6 verschillende gebieden, elk met een eigen thema en eigen stijl. Voorheen was er een zevende themagebied, Camp Minnie-Mickey. Dit themagebied is echter op 5 januari 2014 gesloten en nadien gesloopt, om plaats te maken voor het op dit moment in aanbouw zijnde Pandora - The World of Avatar.

Africa[bewerken]

Het Afrikaanse gedeelte van het park, is gethematiseerd naar een fictief Afrikaans dorp, Harambe, wat volgens de legende van Disney ooit onderdeel was van de Nederlandse koloniën. In 1963 werd het gebied onafhankelijk, en vandaag de dag is het een trekpleister voor studenten en toeristen, die dieren in hun natuurlijke habitat willen onderzoeken.

Het dorpje bevat het Harambe Wildlife Preserve, een fictief wildpark, wat de thuisbasis is voor de attractie Kilimanjaro Safaris. Hier kan men op een safari-voertuig stappen, en typisch Afrikaanse dieren bekijken, zoals giraffen, nijlpaarden, olifanten en leeuwen, rijdend langs rotskliffen en over wankele bruggetjes. Na de tour kan men uitstappen en over een voetpad in de Pangani Forest Exploration verschillende Afrikaanse diersoorten bezichtigen, terwijl deskundigen vertellen over de dieren. In een groot, achthoekig theater vindt de show Festival of the Lion King plaats, een show met acrobaten en liedjes, geïnspireerd op de film The Lion King.

Asia[bewerken]

De eerste toevoeging aan het park na de opening was het Aziatische themagedeelte Asia wat opende in 1999. Net zoals in Africa, is dit themagedeelte opgebouwd rond een fictief dorp, Anandapur (Sanskriet: plaats van vrede), en stelt het dorp het startpunt voor van een zoektocht naar dierbehoud en expedities, voor toeristen en studenten. Deze twee groepen ontmoeten elkaar in de vogelshow Flights of Wonder, waar vogeldeskundigen een vogelshow uitvoeren waarbij ze vertellen over het behoud van vogelsoorten, zoals de kraanvogel en de zeearend.

De Maharadja Jungle Trek leidt je door een oerwoud met ruïnes en vergeten gebieden langs verschillende Aziatische diersoorten, zoals de komodovaraan, de vleerhond en de koningstijger. Vlakbij ligt de attractie Kali River Rapids, een zogenaamde river rapid, die je over de Chakranadi Rivier kunt bevaren, langs plaatsen van illegale boskap en oude Indiase tempels. Omdat de temperaturen in Florida redelijk hoog zijn, is de Kali River Rapids zo aangepast dat het onvermijdelijk is om nat te worden.

De opvallende berg, waarvan het dorpje Anandapur in de schaduw ligt, geeft thuis aan de attractie Expedition Everest, een achtbaan door deze verboden berg, waar je oog in oog komt te staan met de yeti.

Discovery Island[bewerken]

Discovery Island is het centrum van het park en is de figuurlijke as die het park met haar spaken bijeenhoudt, behalve Rafiki's Planet Watch. In 1998 heette dit eiland in het midden van het park nog Safari Village, maar in 1999 werd de naam omgedoopt tot de huidige naam.

Op het midden van het eiland staat de symbolische Tree of Life, symbool voor het park, en gebaseerd op de gelijknamige boom uit de film The Lion King. In de stam van de enorme boom zijn reliëfs van verschillende dieren uitgehouwen, wat de boom écht tot de boom der leven maakt. Rondom de boom zijn ook verschillende diersoorten in hun verblijven te vinden, zoals de kraanvogel, wallaby's en lemuren en nog een aantal anderen. Onder deze boom bevindt zich een bioscoopzaal waar de 4-D film It's Tough to be a Bug! wordt vertoond, gebaseerd op de film A Bug's Life.

Het eiland bevat ook de twee grootste souvenirwinkels van het park, en twee grote restaurants, elk met een eigen thema en stijl. Zelfs het personeel draagt kleding die typisch is voor de stijl van het restaurant. Zo kun je onder andere pizza eten bij Pizzafari, of genieten van smakelijke grill gerechten by FlameTree Barbecue

DinoLand U.S.A.[bewerken]

DinoLand U.S.A. is gebaseerd op het algemene beeld dat mensen hebben van dinosauriërs. Er is een fictief onderzoekscentrum naar dinosauriërs en zijn bijbehorende faciliteiten, maar er zijn ook kermisattracties met dinosauriërs als thema. De levende dieren in dit onderdeel zijn van soorten die reeds leefden in de tijd van de dinosauriërs, zoals schildpadden en krokodillen. Plantensoorten die afkomstig zijn uit de tijd van dinosauriërs en de tand des tijds overleefd hebben, zijn te vinden in de Cretaceous Trail.

Het onderzoekscentrum is de thuisbasis van DINOSAUR een darkride waar men terug door tijd reist, om op zoek te gaan naar de dinosauriërs. Met een tijdmachine beland men in het tijdperk vóór de grote bekende meteorietenregen, en voor het uitsterven van de dinosauriërs. Vroeger heette deze attractie Countdown to Extinction, wat terugwijst op het uitsterven. Net buiten het onderzoeksinstituut bevindt zich Dino-Sue, een geraamte van een Tyrannosaurus Rex, waar men onderdoor kan lopen. Ook kan in het onderzoekscentrum worden gegraven naar een nog niet compleet skelet van een mammoet.

Het subgedeelte in DinoLand U.S.A. met de kermisattracties wordt ook wel Chester and Hester's Dino-Rama genoemd. Men vindt hier een achtbaan, de Primeval Whirl, waarbij de karretjes om hun as draaien, en de TriceraTop Spin, een kiddie-ride. Te midden van dit gedeelte vinden verschillende spelletjes en activiteiten plaats en men kan er Disneyfiguren ontmoeten.

In het theater aan de rand van DinoLand U.S.A. is Finding Nemo - The Musical te vinden, een musical gebaseerd op de film Finding Nemo.

Oasis[bewerken]

Oasis is de entree van het park. Samen met enkele faciliteiten, bevinden zich hier een aantal diersoorten, waaronder de lepelaar, muntjakherten, eenden, miereneters en wallaby's. Het gebied leidt regelrecht naar Discovery Island, om vervolgens op te splitsen in wegen die naar andere parkdelen leiden.

Opmerkelijk is het Rainforest Café. Dit is een eetgelegenheid waar men zowel van buiten het park als van binnen het park kan eten. Er is geen toegangsbewijs voor nodig, maar wanneer men het park via het café in wil, moet men een toegangsbewijs vertonen. De ingang van dit café vanuit het park bevindt zich recht onder een waterval.

Rafiki's Planet Watch[bewerken]

Rafiki's Planet Watch is een afgelegen deel van Disney's Animal Kingdom, en het is alleen te bereiken met de attractie Wildlife Express Train. Je kunt in dit gedeelte van het park leren over hoe dieren zoals het pinchéaapje worden bedreigd, en hoe je dit kunt voorkomen. Verder krijg je in Conservation Station te zien hoe Disney zorg besteedt aan de dieren in het park. Affection Section is een kinderboerderij waar geiten en schapen vrij rondlopen.

Nooit gerealiseerde plannen[bewerken]

Disney's Animal Kingdom is opgebouwd rond drie principes: de dieren die vandaag de dag nog bestaan, de dieren die zijn uitgestorven en dieren in verhalen. De eerste twee principes zijn duidelijk terug te vinden in het park, het laatste principe is echter nooit op zo'n grote schaal gerealiseerd. In de plannen is het laatste principe wel terug te vinden.

Het originele ontwerp voor Disney's Animal Kingdom bevatte ook een eigen themadeel voor de dieren uit verhalen: Beastly Kingdom, een land wat gebaseerd was op dieren die nooit bestaan hebben en nooit zullen bestaan. Het budget kon nóg een themadeel echter niet aan, en het werd geschrapt van de agenda. In plaats daarvan is op de geplande locatie nu Camp Minnie-Mickey te vinden.

In het themadeel zouden zich eenhoorns, draken en zeemonsters bevinden. Zowel goede als kwaadaardige dieren zouden in dit themadeel een plaatsje krijgen.

  • Het slechte deel zou gedomineerd worden door de Dragon Tower, een kasteelruïne waarin een reusachtige draak woonde, die een schat in een torenkamer bewaakte. Het kasteel zou ook bewoond worden door een aantal vleermuizen, die de schat probeerden te stelen. Door deze ruïnes zou een achtbaan lopen, waarin de bezoekers door de vleermuizen werden uitgedaagd de schat te stelen, en een ontmoeting met de draak leidde tot een climax en eindpunt.
  • Het goede deel zou thuis zijn aan Quest of the Unicorn, een doolhof vol middeleeuwse wezens, waarin je uiteindelijk op zoek ging naar de grot waarin een eenhoorn verstopt zat. Ten slotte zou hier ook nog een boottochtje door scènes uit de film Fantasia moeten liggen, Fantasia Gardens genaamd.

Er zijn nog wel enkele zaken in en rondom Disney's Animal Kingdom die naar dit themagedeelte verwijzen.

  • Een deel van de parkeerplaats heet Unicorn (Nederlands: eenhoorn).
  • Het silhouet van een draak komt voor in het logo van Disney's Animal Kingdom.
  • Er stond een drakenfontein vlak bij Camp Minnie-Mickey.
  • Boven de kassa's aan de entree van het park, bevindt zich één drakenkop.
  • Er werd vuur gespuwd uit een grot vlak bij Camp Minnie-Mickey, waarop verteld zou worden door medewerkers van het park dat daar een draak woonde.
  • Een van de speeltjes van de Happy Meals van McDonald's in het Disney's Animal Kingdom-thema, was een draak.

Toch is er één duidelijk eerbetoon aan het nooit gerealiseerde themadeel. In de attractie Expedition Everest komt men oog in oog te staan met de yeti, een wezen waarvan het bestaan nog nooit is aangeduid. Toch stopt het hier, uit een citaat van een interview met Joe Rohde uit 2000: "We had a vision and now it's become a place holder. We have all kinds of ideas and not all of them fit with the theme of Beastly Kingdom. I'm not even convinced there will be a Beastly Kingdom."[3]

De nieuwste aankondigingen lijken echter deze bewering onderuit te halen, in Disney's Animal Kingdom is namelijk de bouw begonnen van Avatarland, een remake van het wereldberoemde Pandora uit de film Avatar. Avatarland komt op de plaats van kamp Minnie-Mickey te liggen, precies op de plek waar Beastly Kingdom was gepland.

Fokprogramma[bewerken]

Als een dierenpark probeert ook Disney's Animal Kingdom mee te doen aan een fokprogramma, en zo haar diersoorten te behouden in het park. Sinds de opening van het park in 1998, heeft een van de olifanten al 4 kalfjes op de wereld gezet.[4] Er zijn al 11 geboorten van giraffen vastgesteld in het park, met de laatste in 2008.[5]

In 1999, één jaar na de opening, werd er al een jonge witte neushoorn geboren.[6] In 2006 werd deze neushoorn samen met een andere neushoorn uit het park overgedragen aan het Ziwa Animal Sanctuary in Oeganda.[6] De neushoorn was hier een bedreigde diersoort geworden, vanwege de burgeroorlog. Inmiddels heeft het in het Disney's Animal Kingdom geboren dier zelf een dier op de wereld gezet in Oeganda.[6]

Op dit moment bevat het park meer dan 300 verschillende soorten zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën, meer dan 50 soorten vissen en meer dan 40 soorten insecten.

Externe link[bewerken]

Disney's Animal Kingdom

Walt Disney World Resort · Lijst van attracties in Disney's Animal Kingdom · Tree of Life

Huidige attracties: Affection Section · The Boneyard · Conservation Station · DINOSAUR · Dino-Sue · Discovery Island Trails · Expedition Everest · Fossil Fun Games · Gorilla Falls Exploration Trail · Habitat Habit · It's Tough to be a Bug! · Kali River Rapids · Kilimanjaro Safaris · Maharajah Jungle Trek · The Oasis Exhibits · Primeval Whirl · TriceraTop Spin · Wilderness Explorers · Wildlife Express Train
Shows en parades: Burudika · Chakranadi · Discovery Island Carnivale · Disney's Animal Kingdom Park at Night · DJ Anaan · Festival of the Lion King · Finding Nemo - The Musical · Flights of Wonder · Harambe WIldlife Parti · Meet Baloo and King Louie at Upcountry Landing · Meet Favorite Disney Pals at Adventurers Outpost · Meet Flik on Discovery Island · Meet Goofy & Pluto in DinoLand U.S.A. · Meet Pocahontas at Character Landing · Meet Rafiki at Rafiki's Planet Watch · Meet Russell at Discovery Island · Meet Tarzan on Discovery Island · Meet the #1 Duck in DinoLand U.S.A. · Meet Your Chipmunk Buddies at Rafiki's Planet Watch · Tam Tam Drummers of Harambe · Tree of Life Awakenings · Viva Gaia Street Band! · Winged Encounters - The Kingdom Takes Flight
Themagebieden: Africa · Asia · DinoLand U.S.A. · Discovery Island · Oasis · Rafiki's Planet Watch
Voormalige shows en attracties: Camp Minnie-Mickey (themagebied) · Cretaceous Trail · Discovery River Boats · Journey into the Jungle Book · March of the Art-imals Parade · Mickey's Jammin' Jungle Parade · Pocahontas and her Forest Friends · Tarzan Rocks
Onderdelen: Magic Kingdom · Epcot · Disney's Hollywood Studios · Disney's Animal Kingdom · Disney's Blizzard Beach · Disney's Typhoon Lagoon · Disney Springs · Disney's BoardWalk Resort · Disney's Wide World of Sports Complex
Disney hotels en resorts: Disney's All-Star Movies Resort · Disney's All-Star Music Resort · Disney's All-Star Sports Resort · Disney's Animal Kingdom Lodge · Disney's Beach Club Resort · Disney's BoardWalk Inn · Disney's Caribbean Beach Resort · Disney's Contemporary Resort · Bay Lake Tower at Disney's Contemporary Resort · Disney's Coronado Springs Resort · Disney's Fort Wilderness Resort & Campground · Disney's Grand Floridian Resort & Spa · Disney's Polynesian Resort · Disney's Pop Century Resort · Disney's Port Orleans Resort · Disney's Wilderness Lodge · Disney's Yacht Club Resort
Disney Vacation Club hotels en resorts: Disney's Old Key West Resort · Disney's BoardWalk Villas · The Villas at Disney's Wilderness Lodge · Disney's Beach Club Villas · Disney's Saratoga Springs Resort & Spa · Disney's Animal Kingdom Villas
Nooitgebouwde hotels en resorts: Disney's Asian Resort · Disney's Persian Resort · Disney's Venetian Resort · Disney's Mediterranean Resort
Hotels en resorts die geen   
eigendom zijn van Disney:
Best Western Lake Buena Vista Resort Hotel · Doubletree Guest Suite Resort · Wyndham Lake Buena Vista · Hilton · Royal Plaza · Shades of Green · Buena Vista Palace Resort & Spa · Walt Disney World Dolphin · Walt Disney World Swan
Overig: Walt Disney World Monorail