Epcot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Epcot
Disneypark
Spaceship Earth is het icoon van Epcot
Spaceship Earth is het icoon van Epcot
Locatie Lake Buena Vista, Florida
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Geopend op 1 oktober 1982
Resort Walt Disney World Resort
Thema Technologie, vernieuwing en internationaliteit.
Operator The Walt Disney Company
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Disney
Duitse gebouwen in World Showcase
Een logo van de sponsor Nestlé bij het The Land-paviljoen

Epcot (van 1982 tot 1993: EPCOT Center) is een pretpark in het Walt Disney World Resort in Orlando, Florida. Het werd het tweede pretpark binnen dit resort en werd op 1 oktober 1982 geopend. Epcot heeft een oppervlakte van 121 hectare en is hiermee twee keer zo groot als het eerste deel van het resort, het Magic Kingdom. In 2010 werd het park bezocht door 10,82 miljoen bezoekers, waarmee het op de vijfde plaats kwam in de lijst van meest bezochte parken ter wereld.[1] De naam Epcot is eigenlijk een afkorting en staat voor Experimental Prototype Community Of Tomorrow. Het park is het meest educatieve park van het Walt Disney World Resort, door alle educatieve attracties waar men kan leren over de toekomst en de geschiedenis van de mens. Er zijn om die reden amper thrillrides te vinden in Epcot.

Park[bewerken]

Het park bestaat uit twee grote gebieden: Future World en World Showcase. In Future World vind je tentoonstellingen zoals het Universe of Energy waar wordt uitgelegd hoe de verschillende bronnen van energie tot stand zijn gekomen.

World Showcase is gelegen rond een meer. Er zijn paviljoenen van elf verschillende landen te zien, met attracties, winkels en eetgelegenheden uit het desbetreffende land. Zo kun je bijvoorbeeld in het China Paviljoen Chinese acrobaten bezig zien en in het Noorwegen Paviljoen kun je een tour maken met een Vikingschip in de attractie Maelstrom. Dit gedeelte heeft qua indeling en thema veel weg van het Duitse Europa-park.

Het belangrijkste gebouw in dit park is een groot gebouw in de vorm van een bol. Tot 2007 was deze bol bekleed met een toverstok in de hand van Mickey Mouse en de letters "Epcot". In deze bol zit Spaceship Earth, een attractie waarbij er een leerzame tocht door de communicatiewereld wordt gemaakt. Oorspronkelijk zou dit geen park maar een heuse stad worden, met scholen, kerken en een stadscentrum. Dit idee werd na het overlijden van Walt Disney geannuleerd. Roy Oliver Disney (de broer van Walt Disney) zag dit niet zitten en heeft het hele stad-idee omgevormd tot een leerzaam park. De naam van het project is wel hetzelfde gebleven.

Attracties[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van attracties in Epcot voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De meeste attracties en shows in Epcot zijn ondergebracht in paviljoens (Pavilions). Er zijn twee themagebieden. Tussen beide gebieden bevindt zich het meer van Epcot, de World Showcase Lagoon. Op dit meer speelt zich elke avond IllumiNations: Reflections of Earth af, een groots opgezette water-, laser- en vuurwerkshow.

Future World[bewerken]

Attracties binnen Future World hebben alles te maken met techniek, aarde, ruimte, communicatie en uitvindingen. Elk paviljoen wordt gesponsord door een bedrijf, dat geholpen heeft bij de bouw en opzet van het paviljoen. In ruil daarvoor komt het logo van de sponsor verschillende keren terug in het paviljoen.

  • Spaceship Earth - In de gigantische geosphere (tevens icoon van het park) bevindt zich Spaceship Earth. Deze attractie laat de gast de geschiedenis van de communicatie zien. Vele animatronics laten communicatie zien van rotstekeningen tot de moderne communicatie.
  • Universe of Energy - In Universe of Energy kun je Ellen's Energy Adventure zien. Samen met Ellen DeGeneres gaat de bezoeker terug naar de tijd van de dinosauriërs en leert hij hoe de energie die wij gebruiken toen is gevormd. De attractie is een mix van film en animatronics.
  • Mission: SPACE - Naast de vrij extreme spacesimulator Mission: SPACE, waarbij de bezoeker naar Mars gelanceerd wordt, bevindt het Advanced Training Lab zich ook in het paviljoen, waar allerlei informatie wordt gegeven over het heelal.
  • Test Track - In de hoofdattractie, Test Track ervaart de bezoeker hoe het is om een crashtestdummy te zijn.
  • Innoventions - Verdeeld over de gebouwen Innovations East en Innoventions West, geeft dit paviljoen informatie over de techniek in de huidige maatschappij. Er wordt verteld over het behoud van het milieu, men kan via robots muziek maken, en er wordt over brandveiligheid onderwezen.
  • The Land - In dit paviljoen vind je de attractie Soarin', waarbij je als paraglider over het Californische landschap vliegt. Daarnaast kun je alles te weten komen over planten en het kweken hiervan in Living with the Land. Ten slotte laten karakters van de Lion King je het een en ander zien over de Circle of Life middels een film.
  • Imagination! - In het Imagination!-gebouw bevinden zich de 4D-film Honey I shrunk the Audience, de darkride Journey into Imagination with Figment en The Kodak What If Labs, waar je alles kunt leren over het vastleggen van beeld.
  • The Seas with Nemo & Friends - In dit paviljoen kun je kijken naar een aquarium in de darkride The Seas With Nemo & Friends, waar het lijkt alsof de personages uit de film Finding Nemo gewoon in dit aquarium rondzwemmen middels speciale projectietechieken. Ook kun je in de interactieve film Turtle Talk with Crush praten met het personage Crush, eveneens uit de film Finding Nemo.

World Showcase[bewerken]

In World Showcase kun je van Canada naar Mexico reizen terwijl je door Marokko, Frankrijk en Italië loopt. Elf landen hebben hier een paviljoen, waar typische bezienswaardigheden, entertainment, eten en cadeaus uit die regio te vinden zijn. Sommige landen hebben ook een attractie, zoals Canada, Noorwegen, China, The American Adventure, Frankrijk en Mexico.

De aanwezige landen zijn (vanaf Test Track, met de klok mee): Mexico, Noorwegen, China, Duitsland, Italië, de Verenigde Staten, Japan, Marokko, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Externe link[bewerken]