Condor (Walibi Holland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Condor
El condor Walibi Wolrd.JPG
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Walibi Holland, Biddinghuizen
Type Omgekeerde stalen achtbaan
Model Suspended Looping Coaster (prototype)
Bouwer(s) Vekoma
Opdrachtgever Eddy Meeùs, Walibi Group
Status Geopend
Opening Mei 1994
Vorige locaties en/of namen
El Condor (1994-2013)
Eigenschappen
Topsnelheid 80 km/u
Baanlengte 662 m
Baanhoogte 32 m [bron?]
Maximale g-kracht 4,5 g
Inversies 5
Ritduur 2 min 2 sec
Treinen 2
Veiligheidsbeugel Schouderbeugel
Capaciteit 16 personen per trein
900 personen per uur
Wachtrij
Snelpas Aanwezig
Voorshow Niet aanwezig
Website
Condor op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Attracties in Mexico

Condor · El Rio Grande · Los Sombreros · Mini taxi's · Tequilla's Taxi's

Condor (voorheen El Condor) is een omgekeerde achtbaan in het Nederlandse attractiepark Walibi Holland in Biddinghuizen.

Algemene informatie[bewerken]

De baan werd in 1994 door Vekoma gebouwd, dat was vlak na de overname van de Flevohof door de Walibi-groep. Condor was de eerste achtbaan op het Europese vasteland waar de stoeltjes onder de rails hangen, pas drie maanden later dan Nemesis, de hangende achtbaan die het primeur had gepakt voor heel Europa. Daarbij was het de eerste ter wereld waarbij twee stoeltjes naast elkaar zitten in plaats van vier. Deze achtbaan was de eerste van twee prototypes. Condor is een Suspended Looping Coaster, van welk type inmiddels ook vele versies zijn te vinden in andere parken, waaronder Vampire in Walibi Belgium en MP-Express in Movie Park Germany. In 2011 is de baan opnieuw uitgelijnd om de rit soepeler te laten verlopen. In het najaar van 2013 werd de rail van de achtbaan opnieuw geschilderd. De ondersteuningspalen van de baan bleven groen, maar de rails veranderden van wit naar oranje. De officiële naam werd toen ook gewijzigd naar Condor, maar bij de ingang van de attractie prijkt anno 2016 nog steeds "El Condor" op de gevel. In februari en maart 2017 werden de ondersteuningspalen ook opnieuw geverfd, maar deze behielden hun kleur.

Rit[bewerken]

Condor is een omgekeerde achtbaan en dus bevindt de achtbaantrein zich aan de onderkant van de baan. Het hoogste punt van de rit ligt op 32 meter hoogte en Condor heeft een topsnelheid van 80 km/h. Bezoekers van de achtbaan gaan vijf keer over de kop, driemaal verticaal en tweemaal horizontaal.

Het attractiemodel is berucht om zijn ruige rit en Condor is geen uitzondering. Sterker nog, vanwege de reden dat de Condor een prototype is, heeft de achtbaan een kortere transitie naar de eerste inversie waardoor de rit ruiger en korter is dan het standaard model.[1]

Treinen[bewerken]

Er waren vroeger drie achtbaantreinen en alle drie zijn ze tot en met seizoen 2001 gebruikt. De bekende blauwe en rode treinen zijn nog steeds aanwezig, maar in het verleden was er ook nog een gele variant. Omdat drie treinen tegelijk gebruiken slechts tot 120 mensen per uur extra capaciteit leverde, gebeurde het zelden dat zij alle drie op hetzelfde moment in de running waren. Dat gebeurde enkel op uitzonderlijk drukke dagen. Tevens werd het elektrisch systeem er erg door belast en was de kans op storingen groter. [bron?] De gele trein is in 2002 gesloopt om de onderdelen voor de overige treinen te kunnen gebruiken. In 2017 testte Walibi Holland met twee andere soorten zitjes van twee verschillende fabrikanten om het rijplezier te verbeteren en de ruigheid te verminderen. Enkel is het zo dat tot vandaag de dag de oude treinen nog steeds worden gebruikt. Het park heeft nog niet laten weten naar welke fabrikant hun voorkeur uitgaat of wanneer er een vervanging aan zit te komen. [2]

Incidenten[bewerken]

  • 6 juli 1994 - Een treinstel schoot door en raakte de stilstaande trein bij het station. Er raakten 13 mensen lichtgewond.[3]
  • 20 augustus 2011 - In verband met een motorisch probleem bleef een trein 40 minuten op de optakeling hangen. De bezoekers werden uit de trein gehaald en de baan werd een aantal dagen gesloten.
  • 20 oktober 2012 - Een zestienjarig meisje brak haar enkel door ongelukkig te vallen tijdens het zakken van het stationsplatform.[4] Een zakkend platform wordt vandaag de dag niet meer gebruikt voor de attractie.

Galerij[bewerken]

Referenties[bewerken]

Externe link[bewerken]