Gelanceerde achtbaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een gelanceerde achtbaan is een achtbaantype waarbij de optakeling geheel of gedeeltelijk wordt vervangen door een lancering om de achtbaantrein de nodige snelheid mee te geven om het circuit te kunnen voltooien.

Gebruik[bewerken]

Een lancering kan in een achtbaan om verschillende redenen gebruikt worden, bijvoorbeeld vanwege de grote versnellingen die de rijders ervaren. Bij achtbanen met een auto-, raket- of motorthema lijkt de lancering op de start van een race. Ook bij achtbanen waarbij de hoogte beperkt is door bijvoorbeeld lokale wetgeving of een gebouw, zoals bij indoorachtbanen, kan een lancering worden gebruikt om de achtbaantrein een hoge snelheid mee te geven die niet bereikt kan worden met een optakeling tot de beperkte hoogte.

De eerste gelanceerde achtbaan in Europa was Sirocco (nu Psyké Underground) in Walibi Belgium. Deze achtbaan was tot november 2008 operatief met vliegwiellancering en heropende in juli 2013 opnieuw zijn deuren na een grondige renovatie (tegenwoordig met LIM-lancering). Walibi Belgium opende ook de eerste gelanceerde waterachtbaan ter wereld.

Voorbeelden van gelanceerde achtbanen in de Benelux[bewerken]

Vlag van Nederland

Vlag van België

Voorbeelden van gelanceerde achtbanen in de rest van de Europese Unie[bewerken]

Vlag van Duitsland

Vlag van Frankrijk

Vlag van Italië

Voorbeelden van gelanceerde achtbanen in andere Europese landen[bewerken]

Vlag van Verenigd Koninkrijk

Vlag van Noorwegen

Voorbeelden van gelanceerde achtbanen buiten Europa[bewerken]

Vlag van Verenigde Staten

Vlag van Verenigde Arabische Emiraten

Galerij[bewerken]