Harry Potter and the Escape from Gringotts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harry Potter and the Escape from Gringotts
Draak boven de entree
Algemene informatie
Locatie Vlag van Verenigde Staten Universal Studios Florida
Type Draaiende achtbaan
Overdekte achtbaan
Bouwer(s) Intamin AG
Opdrachtgever Universal Parks & Resorts
Status Geopend
Bouw 2012 t/m 2014
Opening 8 juli 2014
Thema Wereld van Harry Potter
Vorige locaties en/of namen
Vervangt Jaws: The ride
Eigenschappen
Baanlengte 600 meter
Inversies Afwezig
Ritduur Vijf minuten
Treinen negen treinen
Capaciteit 24 personen/trein
Wachtrij
Snelpas Universal Express
Single riders-rij Aanwezig
Baby switch Aanwezig
Website
Harry Potter and the Escape from Gringotts op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Harry Potter and the Escape from Gringotts is een stalen draaiende overdekte achtbaan inclusief enkele darkride-onderdelen in het Amerikaanse attractiepark Universal Studios Florida. De achtbaan staat in het themagebied The Wizarding World of Harry Potter en is geopend op 8 juli 2014.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de attractie gaat terug naar 2010. Toen verschenen er diverse geruchten en summiere aankondigen dat het themagebied The Wizarding World of Harry Potter een aankondiging zou krijgen. Enkele dagen voor de sluiting van de attractie Jaws: The ride werd bekend dat deze attractie het veld moest ruimen voor iets significants. In 2012 startten de bouwwerkzaamheden, waarna in de maanden die daarop volgden er steeds meer details over de attractie naar buiten kwamen. Uiteindelijk opende de achtbaan 8 juli 2014 tegelijk met de overige uitbreidingen van het themagebied.

In- exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

De omgeving van de attractie is gedecoreerd naar de Wegisweg. Het gebouw van de achtbaan zelf is zowel van buiten als van binnen gedecoreerd naar de bank Goudgrijp. De entree is een blikvanger met name door de achttien meter hoge draak boven op de entree die geregeld vuur spuwt. In de entreehal ziet de bank er vrijwel identiek uit zoals in de films van Harry Potter. In de gehele ruimte bevinden zich animatronics van Kobolden. Achter in de entreehal bevindt zich een lift, waarin een voorshow afgespeeld wordt en bezoekers naar het station gebracht worden.

Rit[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de circa vijf minuten durende rit wordt het idee gewekt dat de achtbaantrein door de bank Goudgrijp rijdt. Diverse keren worden de treinen stil gezet langs scènes. Tijdens de meeste scènes worden 3D-beelden getoond van onder andere de aanval van Voldemort en een draak. De rit wordt daarbij ondersteunt door speciale effecten en de (draai)bewegingen van de voertuigen.

Zie de categorie Harry Potter and the Escape from Gringotts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.