Pixarus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pixarus
Attractie in werking
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Attractiepark Toverland
Themagebied Avalon
Soort attractie Sky Fly
Bouwer(s) Gerstlauer
Opdrachtgever Attractiepark Toverland
Ontwerper Attractiepark Toverland
Status Geopend
Bouw 2022 t/m 2023
Opening 1 juli 2023
Thematisering en muziek
Thema Fantasy
Eigenschappen
Topsnelheid 30 km/u
Maximale hoogte 22 meter
Aantal voertuigen 12
Veiligheidsbeugel Schouderbeugel
Capaciteit 12 personen/rit
Onride foto Afwezig
Wachtrij
Single riders-rij Afwezig
Baby switch Aanwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Pixarus is een sky fly in het Nederlandse Attractiepark Toverland. De attractie opende op 1 juli 2023 in het themagebied Avalon.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Avalon anno 2020. Nog zonder aanwezigheid van Pixarus.

Op 7 juli 2018 opende het themagebied Avalon, bestaand uit twee attracties, speeltuin en restaurant. Een paar jaar later kwam attractiepark tot de conclusie dat bezoekers te kort in dit gebied verbleven.[1] Als oplossing werd ervoor gekozen om het themagebied uit te bereiden met onder meer vier attracties, waaronder Pixarus. Het attractiepark had diverse ontwerpen en attractietypes bedacht om te realiseren op de locatie van Pixarus. Eén van de eerdere plannen was een vrije val-attractie en een starflyer.[2] Uiteindelijk koos met voor een sky fly. De bouw van de attractie begon in de zomer van 2022.[3] Hiervoor moest de achtbaan Fēnix soms tijdelijk gesloten worden, omdat de attractie gebouwd werd in het midden van de helix. In september werd de attractie inclusief details aangekondigd.[1][4] In maart 2023 werden de onderdelen van de attractie zelf geleverd.[5] Al eerder waren er al geruchten over de uitbereidingen naar de media gelekt.[6] Van de bouw van de attractie werd een achter-de-schermendocumentaire gemaakt. Op 30 juni werd de attractie, tezamen met de rest van de uitbreidingen, geopend voor genodigden. Op 1 juli werd Pixarus geopend voor bezoekers.[7] Op de locatie van Pixarus stonden eerst een aantal stenen met inscriptie. Deze zijn verplaatst in het grasveld bij de laatste bocht van achtbaan Fēnix.

Technisch[bewerken | brontekst bewerken]

Pixarus is een sky fly-attractie van de Duitse fabrikant Gerstlauer. Het is de tweede attractie van dit type in Nederland, de eerste was de in 2016 geopende attractie Wild Wings in het Wassenaarse attractriepark Duinrell. Pixarus heeft per rit plaats voor 12 personen. Iedere persoon zit in zijn eigen 'vliegtuig'. Bezoekers kunnen door middel van de hendels naast hun zitplaats bepalen of ze wel of niet over de kop willen. Tijdens de rit bereiken bezoekers een hoogte van 22 meter met een topsnelheid van 30 km/u. De attractie zelf is 27 meter hoog. Aan de pilaar waaraan de 'vliegtuigjes' zich bevinden hangt een contragewicht dat gedecoreerd is als toverketel.[5] Ook de wachtrij van de attractie is gedecoreerd. Hierin wordt het verhaal achter de attractie verteld. Bij de uitgang van de attractie hangt een scherm waarop per 'vliegtuig' te zien is hoeveel inversies er zijn volbracht.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Voor Pixarus heeft Toverland een bijbehorend achtergrondverhaal bedacht. Pixarus fungeert als toverschool van tovenaar Merlijn. Merlijn ziet de bezoekers als leerlingen van zijn school. In de 'vliegtuigjes' leert Merlijn de bezoekers vliegen.[2]

In de eerste ontwerpen van de attractie werd gekozen voor een ruïne-achtige omgeving.[2]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pixarus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.