Naar inhoud springen

Cedar Fair Entertainment Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cedar Fair Entertainment Company
Beurs NYSE: FUN
Oprichting 1987
Oprichter(s) Dick Kinzel
Sleutelfiguren Dick Kinzel, Matt Quimet
Hoofdkantoor Cedar Point, Sandusky, Ohio, Verenigde Staten
Werknemers 1.700 (fulltime), 35.000 seizoenarbeiders
Industrie attractieparken
Omzet/jaar $ 1,028 miljard (2011)
Website www.cedarfair.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Cedar Fair Entertainment Company (NYSE: FUN), ook bekend als Cedar Fair L.P. is een Amerikaanse pretparkgroep gelokaliseerd in de hoofdkantoren van het pretpark Cedar Point te Sandusky, Ohio. De pretparkgroep heeft een bestand van elf pretparken en zeven waterparken in de Verenigde Staten van Amerika. De parkgroep is ook verantwoordelijk voor Gilroy Gardens, dit onder toezicht van de stad Gilroy (Californië).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Pretpark CedarPoint

Het pretpark Cedar Point werd geopend in 1870. Het park werd doorheen de jaren uitgebouwd en onderging enkele veranderingen. In 1987 nam verwierf Cedar Point het pretpark Valleyfair. Bij de overname ontstond de naam Cedar Fair. "Cedar" was afkomstig van Cedar Point, "Fair" werd opgenomen uit Valleyfair.

De eerste grote investeringen van Cedar Fair waren er in 1992. De pretparkgroep kocht een derde park, Dorney Park, op. Dorney Park was in het bezit van Harris Weinstein, maar werd nu eigendom van Cedar Fair o.l.v. CEO Dick Kinzel. Na de overname van Dorney Park waren Worlds Of Fun (1995), Knott's Berry Farm (1997), Michigan's Adventure (2001) en Six Flags World Of Adventure de meest opmerkelijkste overnames.

In 2004 kocht de pretparkgroep een van de Six Flags. Het ging om Six Flags World of Adventure, dat later werd hernoemd tot Geauga Lake. Het park sloot de deuren in 2007.

Op 22 mei 2006 deed de pretparkgroep een overname van vijf parken. Cedar Fair kocht alle parken over van Paramount Pictures voor een totaalbedrag van 1.24 miljard euro. De pretparkgroep verwijderde alle verwijzingen naar Paramount Pictures gedurende het jaar 2006. De organisatie diende deze veranderingen door te voegen wegens een gebrek aan gebruiksrechten.

In 2009 werd er een voorstel gedaan van Apollo Global Management om Cedar Fair over te nemen. Het investeringsbedrijf wou de pretparkgroep overnemen voor $11.82 per aandeel. Het bod kwam er nadat bekend werd dat Cedar Fair een openstaande schuld had van 1.7 miljard euro. Op 6 april 2010 werd de overname afgeblazen wegens een tekort aan positieve stemmen op de aandeelhoudersvergadering. De pretparkgroep diende een vergoeding te betalen van $6.5 miljoen aan Apollo Global Management voor de misgelopen transactie.

Op 16 september 2011 kreeg de pretparkgroep een voorstel van JMA Ventures, LLC die California's Great America wou overnemen. Enkele maanden later trok JMA Ventures het voorstel weer in.

Op 20 juni 2011 ging Richard (Dick) Kinzel, toenmalig CEO van Cedar Fair, met pensioen. Dick Kinzel werd opgevolgd door Matt Quimet. Matt Quimet was voor zijn tewerkstelling bij Cedar Fair gedurende 17 jaar tewerkgesteld bij The Walt Disney Company. Matt was bij The Walt Disney Company onder meer CEO van Disneyland (Anaheim) en van de Disney Cruise Line.

Op 2 november 2023 werd aangekondigd dat het bedrijf zal samenvoegen met Six Flags.

Pretparken[bewerken | brontekst bewerken]

Open[bewerken | brontekst bewerken]

Gesloten[bewerken | brontekst bewerken]

Waterparken[bewerken | brontekst bewerken]