Katowice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Katowice
Kattowitz
Stad in Polen Vlag van Polen
Vlag Wapen
Katowice
Katowice
Situering
Woiwodschap Silezië
District stadsdistrict
Coördinaten 50° 15′ NB, 19° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 164,64 km²
Inwoners (2016) 298.111 (1816 inw./km²)
Identificatiecode 24690
Portaal  Portaalicoon   Polen
De indeling van Katowice
De Spodek-arena bij nacht
Silezisch Theater
Voormalige staalfabriek met watertoren in de wijk Szopienice

Katowice (uitspraak: [katɔ'vʲitsɛ]?, ong. katovietse; 1953-1956 Stalinogród; Duits: Kattowitz) is de hoofdstad van de Poolse provincie Silezië.

De stad zelf heeft 317.220 inwoners (2007) en vormt het centrum van het industriegebied van Opper-Silezië, dat met zijn ruim 3,5 miljoen inwoners in feite de grootste agglomeratie van Polen vormt, nog groter dan die van Warschau.

In de stad bevindt zich ook de Universiteit van Silezië in Katowice.

Geschiedenis[bewerken]

Städtische Badeanstalt (Badhuis) in Kattowitz, ca. 1910.

Kattowitz werd in de zestiende eeuw voor het eerst vermeld, maar werd pas van belang door de industrialisering in de negentiende eeuw. In 1865 kreeg de stad Pruisische stadsrecht.

In 1920 werd er in de provincie Opper-Silezië een referendum gehouden om vast te stellen of het gebied zou worden toegewezen aan Polen of aan Duitsland. Hoewel in Kattowitz bijna 80% van de inwoners voor Duitsland stemde, werd de stad toch toegewezen aan het nieuwopgerichte Polen. In het interbellum werden bedrijven in handen van Rijksduitsers gedeeltelijk onteigend en werd een actieve verpoolsing nagestreefd.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de stad door Duitsland bezet en verenigd met de provincie Opper-Silezië, daarna werd de stad veroverd door het Sovjet-leger en weer aan Polen toegekend. In 1945 moest de Duitstalige bevolking zich aan deportaties naar het westen van Duitsland overgeven; belangrijke vakkrachten mochten echter blijven, evenals zij, die zich als Sileziërs beschouwden en de Poolse nationaliteit wilden aanvaarden. Van 1953 tot 1956 heette de belangrijke industriestad Stalinogród (Stalin-stad).

Op 16 december 1981 kwamen mijnwerkers van de kolenmijn Wujek in Katowice in opstand tegen de staat van beleg die door het communistische regime van generaal Jaruzelski was uitgeroepen. De oproerpolitie sloeg de opstand neer en schoot daarbij 9 mijnwerkers dood. In 2007 zijn de betrokken politiefunctionarissen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2,5 tot 11 jaar. In september 2009 vond een mijnramp plaats in de stad.

Vervoer[bewerken]

Er is een uitgebreid spoor en regionaal tramnet. De stad is vanuit de hoofdstad bereikbaar met snelle treinen die via de semi-hogesnelheidslijn, de CMK (Centralna Magistrala Kolejowa) rijden. De stad beschikt over een luchthaven die de regio verbindt met bestemmingen binnen en buiten Europa.

Indeling[bewerken]

Katowice bestaat sinds 1997 uit 5 stadsdistricten (zespoły dzielnic) die op hun beurt zijn verdeeld in 22 stadsdelen (dzielnice).

I Binnenstad

II Noord

III West

IV Oost

V Zuid

Sport[bewerken]

GKS Katowice is de professionele voetbalclub van Katowice en speelde vaak op het hoogste niveau, de Ekstraklasa. De club won drie keer de Poolse beker.

In 1976 werd het Wereldkampioenschap ijshockey in Katowice gespeeld en werd de wereldtitel er gewonnen door de Sovjet-Unie.

In 2016 was Katowice een van de vier speelsteden tijdens het EK handbal (mannen).

Geboren in Katowice[bewerken]

Stedenbanden[bewerken]

Externe link[bewerken]