Gliwice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gliwice
Gleiwitz
Stad in Polen Vlag van Polen
vlag wapen
Gliwice
Gliwice
Situering
Woiwodschap Silezië
District stadsdistrict
Coördinaten 50° 17′ NB, 18° 40′ OL
Algemeen
Oppervlakte 133,88 km²
Inwoners (2016) 182.969 (1367 inw./km²)
Overig
Identificatiecode 24660
Website gliwice.pl
Portaal  Portaalicoon   Polen

Gliwice (uitspraak: [ɡliˈvit​͡sɛ]?, ong. glievietse ["g" als in zakdoek]) (Duits: Gleiwitz) is een stad in het Poolse woiwodschap Silezië, gelegen in de powiat Gliwice. De oppervlakte bedraagt 133,85 km², het inwonertal 182.969 (2016).

Geschiedenis[bewerken]

De oudste vermelding van Gliwice dateert uit 1276. De stad kwam in 1335 aan Bohemen, dat vanaf 1526 tot het Habsburgse Rijk behoorde. Na de Eerste Silezische Oorlog (1772) kwam de stad aan Pruisen.

In de 19e eeuw kwam Gliwice tot ontwikkeling dankzij de ijzerindustrie. De stad werd in 1812 door middel van het Klodnitzkanaal (nu: Kanał Kłodnicki) verbonden met de Oder en kreeg in 1845 spoorwegverbindingen met Oppeln (nu: Opole) en Breslau (nu: Wrocław). De eerste tram reed in 1892.

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog kwam het in de regio en de stad zelf verscheide malen tot schermutselingen tussen de Poolse bevolking die aansluiting wilde bij de pas onafhankelijk geworden Poolse republiek en de Duitse bevolking. Na een referendum georganiseerd door de Volkenbond waarbij 78,7% van inwoners van de stad voor Duitsland kozen, werd door de Volkenbond beslist dat Gliwice net als Zabrze en Bytom Duits bleef terwijl Katowice en de omliggende regio Pools werd.

Tijdens de nacht van 31 augustus op 1 september 1939 voerden in een geheime operatie, Operatie Himmler, Duitse SD-kommandotroepen vermomd als Poolse soldaten een aanval uit op de lokale radiozender met de bedoeling Duitsland een voorwendsel te verschaffen tot de inval van Polen die op 1 september daadwerkelijk begon.

In 1945 werd de stad door het Rode Leger veroverd en aan Polen toegekend. De Duitse bevolking werd grotendeels verdreven. Een kleine Duitse minderheid bleef echter bestaan. Ondanks hun veelal Silezisch-Slavische achtergrond beschouwen velen zich heden nog als Duitsers. Tot deze minderheid behoren ook de ouders van de voetballer Lukas Podolski. De Duitse minderheid in Gliwice onderhoudt contacten met de grotere Duitse minderheden in de regio rond Opole, ook in voormalig Opper-Silezië.

De fontein "Drie Faunen" voor het stadhuis

Sport[bewerken]

Piast Gliwice is de professionele voetbalclub van Gliwice en speelt vaak op het hoogste niveau, de Ekstraklasa.

Geboren in Gliwice[bewerken]

Partnersteden[bewerken]