Hof van Eden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het patroon in cellulaire automaten, zie Hof van Eden-patroon.
Adam en Eva in de Hof van Eden.

De Hof van Eden (ook Tuin van Eden, uit het Hebreeuws: gan eden) of het (aardse) paradijs was volgens de Bijbel de perfecte en prachtige plaats waar de eerste mensen, Adam en Eva verkeerden.

Volgens Genesis 2 lag de hof in Eden, in het oosten.[1]

Paradijsrivieren[bewerken]

In de hof ontsprong een rivier die zich in vieren splitste, in de Pison, de Gichon, de Tigris en de Eufraat. De Pison stroomde om het land Chawila heen ("daar waar het goud is") de Gichon stroomde om Koesj. De Romeins-Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus geeft in zijn boek de Antiquitates Judaicae de aanduiding van deze stromen.[2]

De eerste twee rivieren zijn raadselachtig, de andere twee zijn bekend. Bij Pison en Gichon wordt soms aan de Ganges en de Nijl gedacht. Anderen denken aan twee rivieren die, samen met Eufraat en Tigris, in de Perzische Golf uitmondden toen het zeeniveau lager was.

Bomen[bewerken]

God stond de mens toe te eten van de vruchten van alle bomen, behalve van de boom van de kennis van goed en kwaad. De overtreding van dit verbod leidde tot de zondeval.

Er stond nog een belangrijke boom in de hof: de levensboom. Het eten van deze boom was vóór de zondeval niet verboden, maar de mens werd na de zondeval uit de hof verjaagd om hem de toegang tot die boom te beletten.

Zie ook[bewerken]