Nederlands in Frankrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlands wereldwijd
Vlag van België Vlag van Nederland Vlag van Suriname Vlag van Aruba Vlag van Curaçao Vlag van Sint Maarten
Dutchspeakersworldwide.png

Nederlands:

Nederlandse creoolse talen:

Portaal  Portaalicoon  Nederlands

In Noord-Frankrijk (Frans-Vlaanderen) wordt in het gebied rond en ten zuiden van Duinkerke (de Franse Westhoek) nog het Frans-Vlaams als moedertaal gesproken door een deel van de bevolking. Dit gebied hoort, samen met een groot deel van Noord-Frankrijk (Frans-Vlaanderen, Frans-Henegouwen, Artesië en het deel van Picardië boven de Somme), historisch gezien bij de Nederlanden (Franse Nederlanden).

Taalverhoudingen in de Franse Westhoek in 1874 en 1972

Tegenwoordig en schoolstatus[bewerken]

Sinds een paar jaar[wanneer?] mag de Nederlandse taal weer onderwezen worden in Frankrijk. Zie voor de geschiedenis van het Vlaams-Nederlands in Frankrijk Frans-Vlaams. Vooral in het noorden van Frankrijk, waar de Vlaams-Nederlandse cultuur nog als substraat aanwezig is, wordt hiervan gebruikgemaakt. Op dit moment[wanneer?] volgen bijna 7.000 leerlingen Nederlands op school, zowel op basisscholen als middelbare scholen. Dit is ruim 25 % meer dan vijf jaar geleden[wanneer?]. In het schooljaar 2005-2006 hebben 6.800 jongeren gekozen om Nederlands als tweede of derde taal te leren. Van hen zitten er ongeveer 2.000 leerlingen op middelbare scholen en 4.800 op basisscholen. Het aantal basisscholen dat Nederlands aanbiedt is in de afgelopen 25 jaar gestegen van nul tot 72. Verder zijn er in heel Frankrijk achttien universiteiten waar Nederlands wordt gegeven. De universiteiten met een programma Nederlands liggen verspreid over héél Frankrijk en niet alleen in het noorden. Er zijn slechts 50 studenten die Nederlands als hoofdvak hebben maar toch volgen 1.350 studenten Nederlands als bijvak. Er zijn meer mensen in Frankrijk die aan een universiteit Nederlands studeren dan Nederlanders die een universitaire opleiding Frans volgen.[bron?]

taalgrens in Frankrijk

Het gebied waar Nederlands steeds populairder wordt is vooral de regio Nord-Pas-de-Calais. Maar ook daarbuiten, zoals op een hotelschool in de Franse Ardennen, leren mensen Nederlands. In het voortgezet, secundair onderwijs kan men in het vierde jaar Nederlands kiezen als optievak. Vanaf dan krijgen de leerlingen drie uren Nederlands in de week. In Armentiers (bij Rijsel) wordt niet alleen Nederlands gegeven, maar wordt er ook aardrijkskunde en geschiedenis in het Nederlands onderwezen.

Zie ook[bewerken]