Dubbelspel (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dubbelspel
Auteur(s) Frank Martinus Arion
Land Curaçao
Taal Nederlands
Genre Roman
Uitgever De Bezige Bij
Uitgegeven 2006
Oorspronkelijk uitgegeven 1973
Pagina's 393
ISBN-code 90-234-3326-2
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Dubbelspel is een roman van Frank Martinus Arion geschreven in 1973. In 2006 stond het boek in Nederland in de belangstelling omdat het gekozen was als titel van het evenement Nederland Leest.

De roman beschrijft een dominospel zondagmiddag op Curaçao. "Domino is een gevaarlijk spel: het is aan een dominotoernooi te danken dat de Hollanders in 1625 het onneembaar geachte fort 'El Moro' op Puerto Rico op de Spanjaarden wisten te veroveren". Het gevaarlijke spel in het boek is dat twee van de vier spelers vreemdgaan met de partners van andere spelers. Het boek leest als een spannend verhaal en heeft een diepere laag die klassenverschillen in de Antilliaanse maatschappij beschrijft.

In 2006 werden er 575.000 exemplaren gedrukt die bij bibliotheken aan leden gratis werden uitgedeeld als speerpunt van de CPNB-campagne Nederland leest.[1] Ook werd een gebonden editie tegen gereduceerd tarief in de boekhandel aangeboden. De actie leidde tot een massale run op de bibliotheken om een exemplaar te bemachtigen, daarom werd al na een week besloten een extra oplage van 150.000 stuks bij te drukken. Uiteindelijk zijn er in een periode van enkele weken 700.000 exemplaren bij de bibliotheken uitgereikt. In 1973 was het boek meteen een groot succes. Arion kreeg er destijds de Van der Hoogtprijs voor.

Van “Dubbelspel” is in 2016 door Ernest Dickerson een verfilming gemaakt die in 2017 tijdens het International Film Festival Rotterdam in première is gegaan.