Portaal:Frans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portaal Frans.jpg


Inleiding bewerk
Landen en gebieden bewerk
De kennis van het Frans in Europa

Het Frans behoort tot de Romaanse talen en heeft zich zoals al deze talen ontwikkeld uit het Latijn. Het Frans wijkt echter op een groot aantal punten van de andere Romaanse talen af. Ten eerste kent het Frans een verregaande afslijting van morfologische uitgangen. Ten tweede heeft het Frans een groot aantal brekingen en klankmutaties, die al in het Oudfrans optraden en in het Middelfrans nog verder zijn geëvolueerd. Ten derde heeft het een licht Keltisch substraat (terug te vinden in een woord als quatre-vingts, "tachtig", letterlijk "vier-twintigen"; in de Keltische talen telt men in twintigtallen) en een vrij ingrijpend Germaans, vooral Frankisch, superstraat, dat zich onder meer uit in de dubbele ontkenningen ne ... pas, ne ... rien, ne ... personne enz.

De Franse taal behoort tot de Gallo-Romaanse talen en is ontstaan uit het Francien, het dialect uit Île-de-France. Verwante talen, behorend tot de Oïl-talen (gesproken in Noord-Frankrijk) zijn: Waals, Picardisch, Normandisch, Gallo, Francien (met het Frans als standaardvorm), Champenois, Bourgondisch, Lotharings en Poitevin-Saintognais. Talen die behoren tot de Occitaanse talen, of de Oc-talen zijn: Provençaals, Gascons, Languedocien, Limousijns en Niçois. Francoprovençaals is een overgangstaal tussen oïl- en oc-varianten.

Meer

Map-Francophone World.png
Het Frans in de Wereld; donkerblauw: moedertaal, blauw: bestuurlijke taal, lichtblauw: cultuurtaal, groen: minderheden

Frans is de of een van de officiële talen in Frankrijk en overzeese gebiedsdelen, Algerije, België, Benin, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Canada, Centraal-Afrikaanse Republiek, Comoren, Congo-Brazzaville, Congo-Kinshasa, Djibouti, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Guinee, Ivoorkust, Kameroen, Laos, Luxemburg, Madagaskar, Mali, Marokko, Mauritanië, Monaco, Niger, Senegal, Seychellen, Tsjaad, Togo, Tunesië, Vanuatu, Vietnam en Zwitserland. Ook Europese Unie, Italië (Valle d'Aosta), Verenigde Naties en Louisiana in de VS.
Zie ook: Lijst van landen waar Frans een officiële taal is

Uitgelicht overzicht bewerk
Prima artikelen bewerk

Onder verfransing wordt verstaan het proces van taal- en cultuurassimilatie, waarbij oorspronkelijk niet-Franstaligen of oorspronkelijk niet-Franstalige gebieden overgaan op het Frans. Het kan hierbij om minderheden of meerderheden gaan. De term wordt gebruikt in de taalkunde, de geschiedeniswetenschap en de sociologie.

Naties streven vaak naar talige homogeniteit. Tweetalige overgangsgebieden worden als bezwaarlijk ervaren. Taal wordt als drager van culturele eigenheid gezien. Hoe groter het verschil, hoe groter sterker de wens tot erkenning. Staatsgrenzen of federale grenzen gaan meer en meer de rol van taalgrenzen overnemen. Tussen het Nederlands en het Duits is er steeds minder een overgangsgebied, tussen het Frans en het Duits in Zwitserland nauwelijks of niet. lees verder...

Overzicht bewerk
Nieuwe artikelen bewerk
Te verbeteren artikels bewerk
Gewenste artikels bewerk
Aanverwante portalen
Portalen bewerk
Subportalen van Taal
Engels · Esperanto · Frans · Latijn · Nederlands · Spaans
Aanverwante subportalen van Steden, Landen en Volken
België - Canada - Frankrijk - Luxemburg - Parijs - Seychellen - Zwitserland