Normandisch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Normandisch
Normand, Nouormand
Gesproken in Normandië, Kanaaleilanden
Sprekers 50.000-100.000
Taalfamilie
Alfabet Latijns
Taalcodes
ISO 639-1 -
ISO 639-2 -
ISO 639-3 nrf
Portaal  Portaalicoon   Taal
Het Normandische taalgebied met de ligne Joret
Een bar in Cherbourg met een Normandische naam

Het Normandisch (Normaund, Normand, Nouormand) is een Romaanse taal die wordt gesproken in de Franse regio Normandië. De taal geldt als een Frans dialect, maar wijkt in hoge mate af van de Franse standaardtaal. Dialecten van het Normandisch (Jèrriais, Dgèrnésiais en Sercquiais) worden gesproken op de Kanaaleilanden.

Op Jersey wordt het erkend door de regering van het eiland, maar het is niet de bestuurstaal. De regering bevordert wel het onderwijs in de taal en heeft een programma opgesteld om het gebruik van de taal te bevorderen.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Normandisch is sterk beïnvloed door het Oudnoords, de moedertaal van de Noormannen die het gebied rond 900 in bezit namen. Het was de moedertaal van Willem de Veroveraar en het was dan ook dit Frans van de Normandiërs, en niet het dialect van Parijs, dat de taal van de Engelse elite in de middeleeuwen was. Duizenden Romaanse woorden in het Engels zijn voornamelijk van Normandische afkomst.

Kenmerken en verwantschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Normandisch wordt in een noordelijk en zuidelijk deel gesplitst door de ligne Joret. Deze markeert het verschil tussen tchièn ("hond") in het noorden en kièn in het zuiden.

De taal kenmerkt zich vooral door een groot aantal vocaalveranderingen.

Het Normandisch sluit in het noordoosten aan bij het Picardisch, in het zuidwesten bij het Gallo en het in zuidoosten bij het Frans.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]