Normandisch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
-- HET FRANSE TAALLANDSCHAP --
Verspreiding van talen en streektalen in Frankrijk, Wallonië en Franstalig Zwitserland
Het Normandische taalgebied.

Het Normandisch (Normaund, Normand, Nouormand) is een Romaanse taal, die wordt gesproken in Normandië. De taal geldt als een Frans dialect, maar wijkt in hoge mate af van de Franse standaardtaal. Dialecten van het Normandisch (Jèrriais, Dgèrnésiais en Sercquiais) worden gesproken op de Kanaaleilanden.

Op Jersey wordt het erkend door de regering van het eiland, maar het is niet de bestuurstaal. De regering bevordert wel het onderwijs in de taal en heeft een programma opgesteld om het gebruik van de taal te bevorderen.

Historie[bewerken]

Het Normandisch is sterk beïnvloed door het Oudnoors, de moedertaal van de Noormannen die het gebied rond 900 in bezit namen. Het was de moedertaal van Willem de Veroveraar en het was dan ook dit Frans van de Normandiërs, en niet het dialect van Parijs, dat de taal van de Engelse elite in de Middeleeuwen was. Duizenden Romaanse woorden in het Engels zijn voornamelijk van Normandische afkomst.

Kenmerken en verwantschappen[bewerken]

Het Normandisch sluit in het noorden aan bij het Picardisch, in het zuidwesten bij het Gallo en het in zuidoosten bij het Frans. Het wordt in een noordelijk en zuidelijk deel gesplitst door de ligne Joret. Deze markeert het verschil tussen tchièn ("hond") in het noorden en kièn in het zuiden. De taal kenmerkt zich vooral door een groot aantal vocaalveranderingen.

Wikipedia-logo-v2.svg Zie de Normandische uitgave van Wikipedia.