Damien Hirst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Damien Hirst, filmstill van The Future of Art, documentaire, 2010
The Physical Impossibility Of Death In The Mind Of Someone Living.

Damien Hirst (Bristol, 7 juni 1965) is een Brits kunstenaar. Hij is een van de belangrijkste leden van een groep die later onder de naam Young British Artists (YBA) bekend is geworden. Zijn doorbraak kwam in 1988 tijdens een tentoonstelling genaamd Freeze in een leegstaand Londens havenpand. Deze groep werd bekend door de aankopen van de Britse kunstverzamelaar Charles Saatchi.

Werk[bewerken]

Zijn bekendste werken zijn dieren (onder meer een tijgerhaai, schaap en een koe) die in een aquarium zijn gepreserveerd in formaldehyde. Vaak dragen deze werken een lange titel, die niets te maken heeft of lijkt te hebben met het beest. De installatie met de haai (1991) heet bijvoorbeeld The Physical Impossibility Of Death In The Mind Of Someone Living (vrij vertaald: De fysieke onmogelijkheid van de dood in de geest van iemand die leeft). Dit werk werd begin jaren tachtig aangekocht door de Britse kunstverzamelaar Charles Saatchi en in 2004 voor £ 6,5 miljoen (€ 9,3 miljoen) doorverkocht aan Hedgefonds-Manager Steven Cohen. Daardoor verdiende Saatchi niet alleen € 9.225.000, maar promoveerde Damien Hirst ook tot de op één na duurste nog levende kunstenaar (op Jasper Johns na).

Enkele andere werken zijn The Dream, Het Gouden Kalf en The Incredible Journey. Hirsts werk Lullaby Spring werd in juni 2007 bij Sotheby's voor € 14,5 miljoen bij opbod verkocht.

In september 2008 bood Hirst werk in eigen beheer te koop aan, zonder gebruik te maken van de diensten van de New Yorkse galeriehouder Larry Gagosian. Verkocht werd een nieuw werk genaamd Het Gouden Kalf bestaande uit een verchroomde toonkast met een op sterk water gezet stierkalf, met vergulde horens en hoeven met 18 karaat goud.

Een ander bekend werk is For the Love of God, een platina afgietsel van een schedel van een 18e-eeuwse Europeaan, bezet met 8601 diamanten, waarvan een roze diamant van 52,4 karaat (Skull Star Diamond). In 2010 maakte Hirst een versie van For the Love of God met een babyschedel genaamd For heaven's sake.

Lance Armstrong heeft de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk 2009 gereden op een Trek-fiets die door Hirst gedecoreerd was met vlinders. Deze fiets werd op 2 november 2009 geveild voor het bedrag van $ 500.000. Dit bedrag ging naar Livestrong, de Lance Armstrong Foundation.[1]

Hirst bezit ook een behoorlijke vastgoedportefeuille met onder andere tientallen landgoederen, villa's, rijtjeshuizen, vakantiewoningen en boerderijen.[2]

Tentoonstellingen[bewerken]

Externe links[bewerken]