Henk van Os

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henk van Os
Henk van Os (2014)
Henk van Os (2014)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Hendrik Willem van Os
Geboortedatum 28 februari 1938
Geboorteplaats Harderwijk
Nationaliteit Nederlandse
Werkzaamheden
Vakgebied Kunstgeschiedenis
Universiteit Universiteit van Amsterdam
Soort hoogleraar Cultuurgeschiedenis
Beroep Kunsthistoricus
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
College via Universiteit van Nederland van Henk van Os over de vraag waarom de Nachtwacht belangrijker is dan andere schilderijen

Hendrik Willem van Os (Harderwijk, 28 februari 1938) is een Nederlands kunsthistoricus. Hij was onder andere hoogleraar Kunst- en cultuurgeschiedenis, directeur van het Rijksmuseum Amsterdam en televisiepresentator van kunstprogramma's.

Loopbaan[bewerken]

Henk van Os studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, van welke universiteit zijn vader, Frederik van Os, gedurende twee perioden rector-magnificus was. Ook studeerde hij enige tijd in Rome. In 1969 promoveerde hij in Groningen; vijf jaar later werd hij er hoogleraar Kunst- en Cultuurgeschiedenis. Tussen 1984 en 1989 was hij tevens decaan van de Letterenfaculteit in Groningen. Van 1989 tot 1996 was hij directeur van het Rijksmuseum Amsterdam, vervolgens werd hij universiteitshoogleraar Kunst en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam.

Van Os werd met name bij het grote publiek bekend door de presentatie van tv-programma's als Beeldenstorm van de AVRO en Museumschatten van de VARA, die tot doel hadden om kunst, met name schilderkunst, bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.

Ook organiseerde hij buiten het Rijksmuseum verscheidene grote tentoonstellingen, onder meer in het Groninger Museum, de Nieuwe Kerk in Amsterdam, het Mauritshuis en Museum Catharijneconvent in Utrecht.

In 2012 verscheen een boek met brieven die Van Os schreef met zijn zoon Pieter. De brieven gaan over de drang tot godsdienst van vader Van Os.

Voor zijn werk ontving hij vele binnen- en buitenlandse onderscheidingen. Zo ontving hij de zeldzame Eremedaille voor Kunst en Wetenschap behorende bij de Huisorde van Oranje.[1][2]