Pont du Gard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pont du Gard (Romeins aquaduct)
Werelderfgoed cultuur
Pont du Gard
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Coördinaten 43° 56′ NB, 4° 32′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 344
Inschrijving 1985 (9e sessie)
Uitbreiding 2007
Kaart
Pont du Gard (Frankrijk)
Pont du Gard
UNESCO-werelderfgoedlijst
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk
Romeinse Rijk

De Pont du Gard is een Romeins aquaduct dat later is uitgebreid tot brug. Het bouwwerk ligt iets ten zuiden van het plaatsje Vers-Pont-du-Gard in Frankrijk, niet ver van Nîmes en Uzès, en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.[1] De plek kreeg ook het keurmerk Grand Site de France.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het aquaduct loopt van Uzès naar Nîmes

In de 1e eeuw na Chr. ontwierpen en bouwden de Romeinen een 50 kilometer lang aquaduct voor waterlevering aan Nemausus (het huidige Nîmes). De inlaat bevond zich op 71,5 meter hoogte aan de Source d'Eure-bron te Uzès, en het water arriveerde op 60 meter hoogte in Nemausus, meer bepaald in het castellum divisorium van de stad. Het gemiddelde verval bedroeg 23 centimeter per kilometer, en het geheel was zo gebouwd dat het water vanzelf naar de stad stroomde.

Via de Pont du Gard passeerde de kunstmatige waterloop de rivier de Gardon. Het werk aan de Pont du Gard begon in 38 na Chr. en werd voltooid in 52 na Chr.[2] Er werkten ongeveer 1000 arbeiders aan. Voor de bouw werd meer dan 50.000 ton kalksteen gebruikt, vaak in grote blokken, dat ter plaatse werd gewonnen bij het huidige Vers.

Het aquaduct had een capaciteit van 35.000 kubieke meter water per dag en voorzag de badhuizen, bronnen en fonteinen van Nemausus van water tot ongeveer de 3e eeuw na Chr.. Het grote aquaduct werd in de 6e eeuw na Chr. verlaten; het was toen in het La Lônegebied gedeeltelijk verwoest.
In de 18e eeuw is naast het onderste niveau van het aquaduct een brug aangelegd.

Het bouwwerk, waarvan het gedeelte dat de Gardon overbrugt nog overeind staat, kan nog steeds bezocht worden.

Constructie[bewerken | brontekst bewerken]

Het kolossale bouwwerk demonstreert het Romeins vernuft op architecturaal gebied. Het is 49 meter hoog, en bestaat uit drie niveaus, waarvan het bovenste 275 meter lang is. De waterbedding is afgedekt met stenen platen.

Tentoonstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Op 400 meter van de Pont du Gard bevindt zich de grote tentoonstelling La Grande Expo. Het is een ruimte die eer brengt aan de vindingrijkheid van degenen, die het aquaduct uitgedacht en aangelegd hebben.

De Grande Expo is bovenal bedoeld als aanzet tot de ontdekking van het leven in Nîmes in de Romeinse tijd, van de plaats die het water in die tijd innam en van de verschillende technieken die toegepast werden om de bruggen en het aquaduct te bouwen.

Panoramisch zicht

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pont du Gard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.