Grotte Chauvet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beschilderde grot van Pont d'Arc,
bekend als de Grotte Chauvet-Pont d’Arc, Ardèche
Werelderfgoed cultuur
Afbeelding van paarden in de grot
Afbeelding van paarden in de grot
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1426
Inschrijving 2014 (38e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Grotte Chauvet Pont d'Arc, kortweg Chauvet is een grot vlak bij Vallon-Pont-d'Arc in het departement Ardèche in Frankrijk.

Het is de fraaiste en oudste laat-paleolithische bezienswaardigheid.

Geschiedenis[bewerken]

De grot is meer dan 30.000 jaar oud en werd destijds bewoond door de cro-magnonmens. De grot is pas op 18 december 1994 ontdekt door Jean-Marie Chauvet, Éliette Brunel en Christian Hillaire.

Er zijn vele grotschilderingen van dieren zoals leeuwen, neushoorns, oerossen, paarden en bizons. Deze schilderingen dienden waarschijnlijk om de jacht te verbeteren.

In de grot zijn tot nog toe ongeveer driehonderd met rood of zwart geschilderde dierafbeeldingen gevonden en nog eens zoveel gravures. Daarnaast zijn er veel abstracte tekens en afdrukken van handen. De afbeeldingen zijn 9.000 tot 32.000 jaar oud, sommige dus meer dan 15.000 jaar ouder dan die in Lascaux. Sommige afgebeelde dieren (een panter, een uil) waren nog nooit eerder in grotten uit de oudere steentijd gevonden. Andere, zoals de neushoorn, waren tot nog toe zeldzaam. In de grot zijn ook veel afbeeldingen gevonden van beren.

De grot is dus heel lang niet door mensen betreden en is daarom nog in zijn originele staat. De grot is NIET te bezichtigen. Wel is er een expositie met film over de grot te zien in het museum in Vallon Pont-d'Arc.

De indrukwekkende kwaliteit van de grotschilderingen en hun tot de verbeelding sprekende ouderdom, inspireerden de befaamde Duitse cineast Werner Herzog in 2010 tot de creatie van een gewaardeerde 3D-documentaire over deze grot: 'Cave of Forgotten Dreams'.

Externe links[bewerken]