Werner Herzog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werner Herzog
Werner Herzog (2007)
Volledige naam Werner Herzog
Geboren 5 september 1942
Geboorteland Vlag van Duitsland Duitsland
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Werner Herzog (München, 5 september 1942) is een Duits filmregisseur, -producent, scenarioschrijver en acteur.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met Volker Schlöndorff, Alexander Kluge, Rainer Werner Fassbinder en Wim Wenders was hij een van de belangrijkste regisseurs van de Duitse naoorlogse auteursfilm die vanaf eind jaren zestig furore maakte in de internationale cinema.

Zijn films kenmerken zich door een bevreemdende kijk op de alledaagse werkelijkheid die onze culturele vooringenomenheden in twijfel trekken. Zo speelt Auch Zwerge haben klein angefangen zich helemaal in een commune van dwergen af. Aguirre vertelt het verhaal van een Spaanse conquistador die langzaam gek wordt in het Amazone-oerwoud, Jeder für sich und Gott gegen alle gaat over Kaspar Hauser, een volwassen vondeling zonder verleden en opvoeding, die tot een 'beschaafd' mens wordt opgevoed maar de wereld vanuit een heel eigen 'wilde' logica blijft bekijken. Wo die grünen Ameisen träumen / Where the Green Ants Dream speelt zich af tussen de aborigines in Australië.

Telkens richt Herzog zich op de buitenstaander, die iets doet dat door de buitenwereld niet begrepen wordt. Zelf maakte hij zo begin jaren 80 een voettocht door Europa, van München naar Parijs. Daarover schreef hij het verslag "Vom Gehen im Eis" (Ned. vertaling "Over een voettocht door de kou", uitg. Bert Bakker).

Herzog kan net als Wenders worden gezien als een 'sensibilistisch' regisseur. Een filmmaker zoals Herzog onderscheidt zich in zijn preoccupatie met het 'onthullend' beeld. Met buitengewone beelden van bijvoorbeeld een vlinder op de hand van een acteur (Aguirre, der Zorn Gottes), of brandende oliebronnen tegen een zwarte hemel (Lektionen in Finsternis) poogt Herzog de kijker een pre-linguïstisch inzicht te geven. Herzog zelf ziet dit als een vorm van verzet tegen de banaliteit van de hedendaagse beeldcultuur.[1]

Herzog werkte regelmatig samen met de Duitse acteur Klaus Kinski. Tussen 1972 en 1987 maakten de twee vijf films samen. Herzog is atheïst.[2]

In 1995 emigreerde hij naar de Verenigde Staten; in 1999 trouwde hij fotograaf Lena Pisetski, nu Lena Herzog.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lange speelfilms[bewerken | brontekst bewerken]

Documentaires[bewerken | brontekst bewerken]

Korte films[bewerken | brontekst bewerken]

Series[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Werner Herzog van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.