Aurignacien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart van de voorkomens van de Aurignacian-cultuur.

Aurignacien is de naam van een archeologische cultuur uit het Laat-paleolithicum in Europa en Zuidwest-Azië. Het Aurignacien begon tussen 40.000 en 36.000 jaar geleden en eindigde tussen 28.000 en 26.000 jaar geleden. De naam is afgeleid van de vindplaats Aurignac in het departement Haute-Garonne in Frankrijk.

Het Aurignacien bestond volgens sommige archeologen naast de Périgordcultuur van werktuigen maken.

Het oudst bekende voorbeeld in de prehistorische kunst van figuratieve kunst, de Venus van Hohle Fels is afkomstig uit het Aurignancien. Het beeldje werd in september 2008 ontdekt in een grot bij Schelklingen in Baden-Württemberg in het zuiden van Duitsland.

"La Paquette"[bewerken]

Beenpunt uit het Aurignacien

Het Aurignacien bracht bewerkte botten voort met groeven in de onderkant en enkele voorbeelden van de oudste grotschilderkunst. De vuurstenen werktuigen waren gevarieerder dan die van eerdere industrieën en werden gemaakt van fijnere klingen die werden afgeslagen van voorbewerkte steenkernen en niet van ruwe schilfers. Ze maakten hangers, armbanden en ivoren kralen om zich mee te versieren. Bâtons de commandement worden ook op hun vindplaatsen aangetroffen. Deze verfijning en dit zelfbewustzijn brengen archeologen ertoe de makers van Aurignacien-artefacten als de eerste moderne mensen te beschouwen. Menselijke resten (cro-magnonmens) en Aurignacien-artefacten aangetroffen bij het Franse Les Eyzies-de-Tayac zijn een aanwijzing dat de dragers van de cultuur anatomisch moderne mensen waren en geen neanderthalers.

Tijdens het Aurignacien verscheen in Europa voor het eerst wat paleoantropologen "La Paquette" noemen. Dat houdt bepaalde vaardigheden in op het gebied van het maken van gebruiksvoorwerpen en kunst.

Het Aurignacien werd opgevolgd door het Gravettien, het Solutréen en het Magdalénien.

Paarden in de Chauvetgrot