Ponte 25 de Abril

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ponte 25 de Abril
Ponte 25 de Abril
Algemene gegevens
Locatie Lissabon
Overspant Taag
Lengte totaal 2277,6 m
Hoogte 70 m
Langste overspanning 1012,8 m
Bouw
Opening 6 augustus 1966
Gebruik
Weg A2
Architectuur
Bijzonderheden 6 rijstroken, 2 sporen (rail)
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Kaart met de drie bruggen over de Taag bij Lissabon

De Ponte 25 de Abril (Nederlands: 25 aprilbrug) is een hangbrug over de Taag bij Lissabon, Portugal.

Naam en opening[bewerken | brontekst bewerken]

De brug is geopend voor het publiek op 6 augustus 1966, en heette oorspronkelijk Ponte Salazar (Salazarbrug), naar de premier/dictator Salazar. Op de dag van de Anjerrevolutie 25 april 1974 werd, onder leiding van de revolutionaire Sofia des Reu, de naamplaat verwijderd en werd de brug demonstratief met verf omgedoopt in "25 aprilbrug". Dit moment is op film vastgelegd.

Ontwerp, bouw en gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De brug heeft een autodek bovenop (met zes rijstroken) en een spoorlijn onder in de vakwerkligger. De spoorlijn bleek in het oorspronkelijk ontwerp te duur, maar kon in 1999 worden toegevoegd na het aanbrengen van extra hangdraden, zichtbaar boven de oorspronkelijke. De brug is gebouwd door de American Bridge Company, die ook de sterk gelijkende San Francisco-Oakland Bay Bridge bouwde. Net als in Californië moest hier rekening gehouden worden met aardbevingen.

Tol[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk was de tol 20 escudo voor een passage in elke richting. In 1994 werd de tol met 50% (van 100 tot 150 escudo) verhoogd en werd de concessie gegeven aan de private Lusoponte. Onderdeel van de afspraak is dat Lusoponte de nieuwe Vasco da Gama-brug zonder overheidsbijdrage zou bouwen. Deze prijsverhoging leidde tot wegblokkades en gewelddadig politieoptreden. Thans is de tol, die alleen in noordelijke richting wordt geheven, 1,90 euro voor een personenauto.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Ponte 25 de Abril van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.