Ronda (Spanje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ronda
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
Wapen van Ronda (Spanje)
Ronda (Spanje)
Ronda (Spanje)
Situering
Autonome regio Andalusië
Provincie
Comarca
Málaga
Serranía de Ronda
Coördinaten 36° 44′ NB, 5° 10′ WL
Algemeen
Oppervlakte 481 km²
Inwoners (1-1-2016) 34.381 (71 inw./km²)
Provincie- en gemeentecode 29.084
http://www.ronda.es/
Portaal  Portaalicoon   Spanje
De beroemde Puente Nuevo van Ronda
De Moorse brug aan de zuidzijde van Ronda; gezien vanaf de "Oude brug"
De Plaza de Toros van Ronda

Ronda is een stad in de Spaanse provincie Málaga, regio Andalusië. De stad telt 36.122 inwoners (2007) op een oppervlak van 481 km².

Ligging[bewerken]

Ronda ligt in een bergachtig gebied in centraal Andalusië, zo'n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof uitgesneden, bekend als Tajo de Ronda, waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano ("Romeinse brug", ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo en de beroemde Puente Nuevo ("Nieuwe brug"). Ten oosten van Ronda ligt het park Sierra de las Nieves ("Sneeuwgebergte") en in het westen ligt de Sierra de Grazalema.

Geschiedenis[bewerken]

De oorsprong van de stad Ronda is Keltisch, hoewel er oudere prehistorische resten in de omgeving zijn gevonden, met name in de Cueva de la Pileta. Na de Kelten bevolkten de Feniciërs en de Grieken het gebied rond Ronda. Later noemden de Romeinen de plaats Arunda, omdat het stadje uitkeek over de omgeving en zo rondom een strategisch uitzicht had. In die tijd begon ook de handel in Ronda op te bloeien. Tijdens de Moorse overheersing werd Ronda uitgeroepen tot hoofdstad van de provincie Andalusí de Takurunna en later werd het de hoofdstad van het zelfstandige Taifa van Ronda, geleid door de Berberse stam Banu Ifran. Het merendeel van de belangrijke historische bouwwerken stamt uit deze tijd. Het kwam later in handen van de Marokkaanse Almohaden-dynastie, die de Arabische baden van Ronda bouwde. In de periode voor de Reconquista maakte Ronda deel uit van de Nasriden-dynastie binnen het koninkrijk Granada. In 1485 werd Ronda door de christenen op de Moren terugveroverd en in 1572 werd de Koninklijke Ruiterschool Real Maestranza de Caballería de Ronda opgericht. Hier werden de paarden en ruiters getraind die ingezet werden in diverse oorlogen.

Bruggen[bewerken]

In 1616 werd een brug met een enkele boog (de Puente Viejo) over de Tajo gebouwd, die de eerder ingestorte Arabische brug verving. De bouw van de huidige Puente Nuevo werd begonnen in 1751 en duurde 42 jaar. De brug geldt als hét symbool en trekpleister van Ronda.

Kerken[bewerken]

Een van de kerken van Ronda is de Santa Maria la Mayor. In deze kerk staat het beroemde Mariabeeld Nuestra Señora de la Paz (Onze-Lieve-Vrouwe-van-de-Vrede). Andere kerken zijn de Sint-Cecilia en de kerk van Padre Jesús.

Stierenvechten[bewerken]

Vanaf de achttiende eeuw begon het stierenvechten steeds belangrijker te worden in de omgeving en in 1784 werd in Ronda een Plaza de Toros gebouwd, de oudst nog bestaande stierenvechtenarena van Spanje. De beroemde torero Pedro Romero werd in Ronda geboren en won aldaar veel gevechten. Thans worden er nog maar 4 stierengevechten per jaar gehouden in het Plaza de Toros (alle in september), voor de rest van het jaar is het een museum.

Twintigste eeuw[bewerken]

Zowel Ernest Hemingway als Orson Welles woonden jarenlang in Ronda en beschreven de schoonheid van het gebied. Tegenstanders van het communistische regime werden van de kliffen van El Tajo afgegooid. De Belgische groep dEUS nam er hun plaat The Ideal Crash op.

Buiten de stad Ronda is het Race Resort Ascari gelegen, een racebaan opgezet door de Nederlander Klaas Zwart.

De finale van Wie is de mol? 2012 vond plaats in Ronda.

Demografische ontwikkeling[bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen
Opm.: In 1877 werd de gemeente Serrato geannexeerd

Bekende Rondanezen[bewerken]

Externe link[bewerken]

Afbeelding van de stad[bewerken]

Zicht op Ronda
Zicht op Ronda