The Ideal Crash

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Ideal Crash
Album van dEUS
Uitgebracht 1999
Genre Rock
Label(s) Island Records
Producent(en) Dave Bottrill
Chronologie
1996
In A Bar, Under The Sea
  1999
The Ideal Crash
  2005
Pocket Revolution
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Ideal Crash is een album van de Belgische rockgroep dEUS. Het is het derde album en verscheen in 1999. Het werd in studio's in Londen, Brussel en in Ronda, Spanje, opgenomen. In een interview uit de Volkskrant wordt wat inzicht gegeven in het opnameproces: [1]. Het was het eerste album nadat verschillende leden van de groep opgestapt waren: Stef Kamil Carlens ging zich weer meer toeleggen op zijn eigen band Zita Swoon terwijl Rudy Trouvé zich op verschillende projecten richtte.

"The Ideal Crash" was één van de snelstverkochte platen van de groep in België. Het was het eerste album waar een foto op de hoes te zien was; de vorige albums van de groep hadden altijd een schilderij als cover. De stijl was ook iets anders, vooral minder rauw, dan de vorige albums van dEUS.

Ter promotie van het album bracht het blad Humo op 18 maart 1999 een single uit met 2 tracks uit het album: "One Advice, Space" en "Magdalena" (in een liveversie). De overige twee tracks waren "You Can't Deny What You Liked As A Child" en "Gimme The Heat" (ook live). De single bevatte verder vier videobeelden en één reclamespot voor het blad zelf.

"Sister Dew", "The Ideal Crash" en "Instant Street" werden als singles uitgebracht. Na dit album zou het zes jaar duren voor dEUS een nieuw album uitbracht: Pocket Revolution (2005).

Tracklist[bewerken]

 1. "Put the Freaks Up Front"
 2. "Sister Dew"
 3. "One Advice, Space"
 4. "The Magic Hour"
 5. "The Ideal Crash"
 6. "Instant Street"
 7. "Magdalena"
 8. "Everybody's Weird"
 9. "Let's See Who Goes Down First"
 10. "Dream Sequence #1"

Trackinfo[bewerken]

 • "Put the Freaks up Front" verwijst naar een advies dat George Lucas' tijdens de opnames van zijn film "THX 1138" aan zijn montageploeg gaf. Hij wilde een scène waarin freaks voorkwamen liever wat meer vooraan in de filmplot gemonteerd zien.
 • "Sister Dew" gaat over iemand die een meisje vermoord heeft. Eerst voelt hij schaamte, dan tracht hij te verantwoorden dat ze het verdiende en ten slotte wordt hij gek en slecht.
 • De videoclip voor het nummer "Instant Street" werd opgenomen nabij Café d'Anvers in Antwerpen .
 • "Magdalena" gaat over Barmans toenmalige vriendin, Magdalena Przybylek. Hun relatie was er één van afstoten en aantrekken en ze bleven slechts een jaar samen. Net zoals Barman in het nummer zingt vond hij dat ze als autobestuurder veel te snel reed.[1]
 • De regels "I will help you if I must/I will kill you if I can (...) I will kill you if I must/I will help you if I can" in "Everybody's Weird" zijn afkomstig uit Leonard Cohens "Story For Isaac".
 • "Let's See Who Goes Down First" gaat over Barmans mentale toestand in 1998 toen hij zo waanzinnig werd dat hij zelfmoord overwoog.
 • "Dream Sequence #1" ontleent haar titel aan het feit dat Barman de akkoorden in een droom gehoord had.