Hoofdbrug (Oosterwolde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hoofdbrug Oosterwolde)
Naar navigatie springen Jump to search
Hoofdbrug Oosterwolde
de hefbrug in Oosterwolde
de hefbrug in Oosterwolde
Algemene gegevens
Locatie Oosterwolde
Coördinaten 52° 59′ NB, 6° 18′ OL
Overspant Opsterlandse Compagnonsvaart
Lengte totaal 12 m
Breedte 11,2 m
Bouw
Opening 1930 2010
Architectuur
Type hefbrug
Architect(en) Architektenburo Vegter i.s.m.
Witteveen + Bos
Materiaal vezelversterkte kunststof
Bijzonderheden eerste in zijn soort
Hoofdbrug (Oosterwolde)
Hoofdbrug (Oosterwolde)
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Hoofdbrug van Oosterwolde (Friesland) ligt in het centrum van deze plaats en verbindt de oevers van de Opsterlandse Compagnonsvaart, onderdeel van de Turfroute. De brug werd gebouwd in opdracht van de provincie Friesland en verving een eerdere brug uit 1930. Vervanging van de oude brug was noodzakelijk in verband met ernstig verval.

Beschrijving[bewerken]

De materiaalkeuze werd in hoge mate bepaald doordat het brugdek gedragen wordt door slechts twee pylonen die niet in het midden van de brug zijn aangebracht. Hierdoor was een licht materiaal nodig om zodoende mogelijk te maken dat de val, zonder contragewicht in ingewikkelde constructies, hydraulisch bewogen kan worden. Dit was enkel met composiet mogelijk; in staal of beton had deze brug niet uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast speelde ook het duurzame karakter van composiet een rol.

De brug is 12 meter lang en 11,2 meter breed. Het kunstwerk, ontworpen door ingenieursbureau Witteveen + Bos in samenwerking met Architektenburo Vegter, werd op 8 juli 2010 opgeleverd. Het brugdeel werd vervaardigd in Rotterdam en in twee delen getransporteerd naar Oosterwolde. Ter plaatse werden vervolgens de twee delen aaneengelijmd.

Opmerkelijkheden[bewerken]