Hollandse Brug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hollandse Brug
Hollandse Brug1.jpg
Algemene gegevens
Locatie Almere, Muiderberg
Overspant Gooimeer, IJmeer
Lengte totaal 375 m
Doorvaarthoogte 12,80 m
Bouw
Ingebruikname 1969 (autosnelweg)

1987 (spoor)

Gebruik
Weg A6
Spoorlijn Flevolijn
Verkeersintensiteit 103.000[1] per dag
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Hollandse Brug is de brugverbinding tussen Flevoland en provincie Noord-Holland gelegen op de plek waar het Gooimeer over gaat in het IJmeer.[2] De brug werd op 4 juni 1969 opengesteld.[3] Rijksweg 6 maakt gebruik van deze brug. Tevens is er parallel aan de autosnelweg een brugverbinding voor het spoorverkeer, die in gebruik is genomen op 30 mei 1987. Er is een rijbaan voor fietsers aan de westzijde van de autobrug.

Van april 2007 tot januari 2009 was de brug gesloten voor vrachtverkeer, nadat uit metingen van TNO zou zijn gebleken dat de brug niet aan de kwaliteits- en veiligheidseisen voldeed.[4] In het najaar van 2007 werd de Hollandse Brug ook afgesloten voor landbouwverkeer en (brom-)fietsers en werd er een pont over het Gooimeer ingezet als alternatief voor de brug. De pont werd gehuurd door Rijkswaterstaat van het GVB. Na voltooiing van de werkzaamheden werd de pontverbinding weer opgeheven.

Tweede Hollandse Brug[bewerken]

In juni 2014 is gestart met de bouw van de tweede Hollandse Brug als onderdeel van de weguitbreiding van de A1/A6 tussen Diemen en Almere Havendreef. De brug is nodig om de verbreding van de A6 naar vier rijstroken in beide richtingen en een wisselbaan te faciliteren. De brug is naar verwachting eind 2015 klaar.[5]

Tweede brug in aanbouw, augustus 2014