Openbaar vervoer in Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Openbaar vervoer in Utrecht bestaat uit treinverbindingen van de Nederlandse Spoorwegen, sneltrams van U-OV (Qbuzz) en verschillende stads- en streekbussen van Syntus Utrecht/U-OV (Qbuzz). Tot 8 december 2013 werden de stadsbussen gereden door het GVU.

Trein[bewerken]

De gemeente Utrecht telt negen treinstations: Utrecht Centraal, Utrecht Overvecht, Utrecht Zuilen, Utrecht Lunetten, Utrecht Terwijde, Vleuten, Utrecht Leidsche Rijn, Vaartsche Rijn en Utrecht Maliebaan.

Utrecht Centraal[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Station Utrecht Centraal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Utrecht Centraal vormt het belangrijkste knooppunt van de spoorlijnen in Nederland en is in oppervlakte het grootste spoorwegstation van Nederland. Het station kent ruim 228.000 personen die hier instappen, uitstappen en overstappen.[1] en meer dan 900 vertrekkende treinen per dag[2] Het is hiermee het drukste station van Nederland. Nabij het Utrechtse Centraal Station bevinden zich de Hoofdgebouwen (I, II, III (De Inktpot) en IV) van de Nederlandse Spoorwegen en ProRail.

De volgende treinseries stoppen te Utrecht Centraal:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
100

ICE 43

Intercity-Express (NS International) [ Amsterdam CentraalUtrecht CentraalArnhem CentraalOberhausen HbfDuisburg HbfDüsseldorf Hbf ] / [ Hannover HbfMinden (Westf)HerfordBielefeld HbfGütersloh HbfHamm (Westf)Hagen HbfWuppertal Hbf ] – Köln HbfSiegburg/BonnFrankfurt (Main) Flughafen FernbahnhofMannheim HbfKarlsruhe HbfOffenburgFreiburg (Breisgau) HbfBasel Bad BfBasel SBB Eén keer per dag tussen Amsterdam en Basel.
120 / 220

ICE 78

Intercity-Express (NS International) Amsterdam CentraalUtrecht CentraalArnhem CentraalOberhausen HbfDuisburg HbfDüsseldorf HbfKöln HbfFrankfurt (Main) Flughafen FernbahnhofFrankfurt (Main) Hbf Wordt aangevuld door de serie 100 / ICE 43.
500 Intercity Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoortZwolleGroningen Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 600. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 700. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
600 Intercity LeeuwardenMeppelZwolleAmersfoortUtrecht CentraalRotterdam Centraal Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 500. Vormt tussen Zwolle en Leeuwaarden een halfuursdienst met serie 1800. Stopt tussen Zwolle en Leeuwarden alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondEindhoven's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarSchagenDen Helder Rijdt niet 's avonds. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen. In de spitsrichting van/naar Den Helder.
1400 Intercity Utrecht CentraalAmsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
1452 Intercity Utrecht CentraalGoudaRotterdam Centraal Nachtnet. Rijdt van Utrecht Centraal naar Rotterdam Centraal via Gouda, 1x per nacht in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.
1700 Intercity Den Haag CentraalGoudaUtrecht CentraalAmersfoortDeventerHengeloEnschede Vormt tussen Den Haag Centraal en Amersfoort een halfuursdienst met serie 11700. Vormt tussen Amersfoort en Enschede een halfuursdienst met serie 1600.
11700 Intercity Amersfoort SchothorstAmersfoortUtrecht CentraalGoudaDen Haag Centraal Vormt tussen Den Haag Centraal en Amersfoort een halfuursdienst met serie 1700
2000 Intercity Den Haag CentraalGoudaUtrecht Centraal Rijdt niet na 21:00 uur.
2900 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenRoermondMaastricht Rijdt alleen 's avonds laat en op zondagochtend. Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations.
2800 Intercity Rotterdam CentraalGoudaUtrecht Centraal Rijdt niet na 21:00 uur.
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarDen Helder Stopt na 20.00 uur ook op Driebergen-Zeist.
3100 Intercity Schiphol AirportUtrecht CentraalEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 22:00 uur
3500 Intercity Schiphol AirportUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHelmondVenlo
3900 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHeerlen Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations. Rijdt in de vroege ochtend en 's avonds alleen 1x per uur tussen Sittard en Heerlen.
4900 Sprinter Utrecht CentraalHilversumAlmere Centrum Stopt niet in Hollandsche Rading, Hilversum Media Park en Bussum Zuid. Stopt in Utrecht Overvecht alleen in de richting van Utrecht C.. Rijdt niet 's avonds.
14900 Sprinter Almere CentrumHilversumUtrecht Centraal Rijdt alleen 's avonds. Stopt niet in Bussum Zuid en Hilversum Media Park.
5500 Sprinter Utrecht CentraalDen DolderBaarn
5600 Sprinter Utrecht CentraalAmersfoortZwolle
5700 Sprinter Utrecht CentraalHilversumWeespAmsterdam ZuidSchiphol AirportHoofddorp Rijdt niet na 20:00 uur.
6000 Sprinter Utrecht CentraalGeldermalsenTiel In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6100 naar Woerden.
6100 Sprinter WoerdenUtrecht Centraal Rijdt niet na 20.00 uur en in het weekend. In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6000 naar Tiel.
6500 Sprinter Utrecht CentraalHouten Castellum Rijdt alleen in de spits. Stopt in de spitsrichting op alle tussengelegen stations (ochtendspits naar Utrecht Centraal en avondspits naar Houten Castellum).
6900 Sprinter Utrecht Centraal's-Hertogenbosch In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 7800 naar Den Haag Centraal.
7300 Sprinter BreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen Rijdt alleen in de spits, 's avonds en in het weekend. 's Avonds en in het weekend van/naar Rhenen en vervangt dan serie 7400.
7400 Sprinter Amsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden vervangen door serie 7300. In Amsterdam Centraal gekoppeld aan serie 4700 van/naar Uitgeest.
7800 Sprinter Den Haag CentraalGoudaUtrecht Centraal In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6900 naar 's-Hertogenbosch.
8800 Intercity Leiden CentraalAlphen a/d RijnWoerdenUtrecht Centraal Vormt tijdens de spits tuusen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn een kwartierdienst samen met de serie 8900.
14000 Sprinter Utrecht CentraalGoudaRotterdam Centraal Rijdt alleen 's morgens vroeg en alleen richting Rotterdam.
21400 Intercity EindhovenUtrecht Centraal; Rotterdam CentraalEindhoven Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.
22400 Intercity Utrecht CentraalAmersfoort Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.
23400 Intercity Utrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalElstNijmegen Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag in de richting van Nijmegen.
28300 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht Maliebaan Trein naar het Spoorwegmuseum, alleen als dit open is (niet op maandag, behalve tijdens de schoolvakanties)

Utrecht Overvecht[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Station Utrecht Overvecht voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Station Utrecht Overvecht is een voorstadshalte op de grens van de Utrechtse wijken Overvecht en Tuindorp. Het station werd geopend in 1968, aan de toen nog tweesporige spoorlijn Utrecht – Zwolle. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type Sextant.

De volgende treinseries stoppen te Utrecht Overvecht:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4900 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht OvervechtHilversumAlmere Centrum Stopt niet in Hollandsche Rading, Hilversum Media Park en Bussum Zuid. Stopt in Utrecht Overvecht alleen in de richting van Utrecht C.. Rijdt niet 's avonds.
5500 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht OvervechtDen DolderBaarn
5600 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht OvervechtAmersfoortZwolle
5700 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht OvervechtHilversumWeespAmsterdam ZuidSchiphol AirportHoofddorp Rijdt niet na 20:00 uur.
14900 Sprinter Almere CentrumHilversumUtrecht OvervechtUtrecht Centraal Rijdt alleen 's avonds. Stopt niet in Bussum Zuid en Hilversum Media Park.

Utrecht Zuilen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Station Utrecht Zuilen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Station Utrecht Zuilen is een van de nieuwe stations die gebouwd zijn in het kader van het project Randstadspoor, gelegen aan het traject Utrecht CentraalAmsterdam Centraal (de Rhijnspoorweg). Het station is aangelegd bij de recente spoorverdubbeling op dat traject.

Utrecht Zuilen ligt tussen de woonwijken Zuilen en Ondiep aan de oostkant van het spoor en het bedrijventerrein Cartesiusweg ten westen hiervan. Het heeft vooral een wijkontsluitende functie voor Utrecht-Noordwest.

De volgende treinseries stoppen te Utrecht Zuilen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7300 Sprinter BreukelenUtrecht ZuilenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen Rijdt alleen in de spits, 's avonds en in het weekend. 's Avonds en in het weekend van/naar Rhenen en vervangt dan serie 7400.
7400 Sprinter Amsterdam CentraalBreukelenUtrecht ZuilenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden vervangen door serie 7300. In Amsterdam Centraal gekoppeld aan serie 4700 van/naar Uitgeest.

Utrecht Vaartsche Rijn[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Station Utrecht Vaartsche Rijn voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Station Utrecht Vaartsche Rijn is een van de nieuwe stations die gebouwd zijn in het kader van het project Randstadspoor. Het is het jongste station van Utrecht (22 augustus 2016). Het station ligt aan de spoorlijnen Utrecht – Boxtel en Amsterdam – Elten, en is over de Vaartsche Rijn gebouwd. Het station is gebouwd om Utrecht Centraal deels te ontlasten met studentenverkeer wanneer de Uithoflijn in 2018 geopend is.

De volgende treinseries stoppen te Utrecht Vaartsche Rijn:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6000 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnGeldermalsenTiel In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6100 naar Woerden.
6500 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnHouten Castellum Rijdt alleen in de spits. Stopt in de spitsrichting op alle tussengelegen stations (ochtendspits naar Utrecht Centraal en avondspits naar Houten Castellum).
6900 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht Vaartsche Rijn's-Hertogenbosch In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 7800 naar Den Haag Centraal.
7300 Sprinter BreukelenUtrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen Rijdt alleen in de spits, 's avonds en in het weekend. 's Avonds en in het weekend van/naar Rhenen en vervangt dan serie 7400.
7400 Sprinter Amsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnDriebergen-ZeistRhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden vervangen door serie 7300. In Amsterdam Centraal gekoppeld aan serie 4700 van/naar Uitgeest.

Utrecht Lunetten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Station Utrecht Lunetten voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Station Utrecht Lunetten is een voorstadshalte aan de spoorlijn Utrecht – Station 's-Hertogenbosch (Lijn H), aan de rand van de Utrechtse wijk Lunetten. Het huidige station werd geopend in 1980.

De volgende treinseries stoppen te Utrecht Lunetten:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6000 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht LunettenGeldermalsenTiel In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6100 naar Woerden.
6500 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht LunettenHouten Castellum Rijdt alleen in de spits. Stopt in de spitsrichting op alle tussengelegen stations (ochtendspits naar Utrecht Centraal en avondspits naar Houten Castellum).
6900 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht Lunetten's-Hertogenbosch In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 7800 naar Den Haag Centraal.

Vleuten, Utrecht Terwijde en Utrecht Leidsche Rijn[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Station Vleuten, Station Utrecht Terwijde en Station Utrecht Leidsche Rijn voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Deze drie stations zijn Randstadspoorhaltes aan de spoorlijn Utrecht-Gouda, ten behoeve van de Utrechtse Vinex-wijk Leidsche Rijn en het dorp Vleuten.

De volgende treinseries stoppen te Vleuten, Utrecht Terwijde en Utrecht Leidsche Rijn:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6100 Sprinter WoerdenUtrecht Centraal Rijdt niet na 20.00 uur en in het weekend. In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6000 naar Tiel.
7800 Sprinter Den Haag CentraalGoudaUtrecht Centraal In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6900 naar 's-Hertogenbosch.

Utrecht Maliebaan[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Station Utrecht Maliebaan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Er is een pendeldienst Utrecht Centraal – Utrecht Maliebaan gedurende de openingstijden van het Nederlands Spoorwegmuseum, dit is dagelijks (alleen overdag), behalve op maandag buiten de schoolvakanties. De trein maakt kop bij Blauwkapel.

Het gaat om de volgende treinserie:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
28300 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht Maliebaan Trein naar het Spoorwegmuseum, alleen als dit open is (niet op maandag, behalve tijdens de schoolvakanties)

Bus[bewerken]

Het stads- en streekvervoer in de gemeente Utrecht wordt verzorgd door U-OV (Qbuzz).

Stadsdienst Utrecht[bewerken]

Een Mercedes-Benz Citaro van U-OV

Het lijnennet van U-OV is zeer uitgebreid. U-OV rijdt door Utrecht, Maarssen, Vleuten, Leidsche Rijn, Kockengen, Westbroek, Oud-Maarsseveen, Tienhoven, Breukeleveen en Nieuw-Loosdrecht. De volgende lijnen worden gereden door U-OV:

Lijn Route Bijzonderheden
1 HoogravenRivierenwijkCentraal Station – Centrum – TuinwijkOvervecht WestOvervecht Noord
2 Centraal Station → Centrum → Museumkwartier → Centraal Station Ringlijn in één richting, behalve op de jaarlijkse omleiding op 4 mei.
3 Centraal Station – Centrum – Tuinwijk – Overvecht Zuid – Overvecht Noord – ZuilenAmsterdamsestraatweg – Centraal Station v.v. Ringlijn in twee richtingen
4 Station TerwijdeLeidsche Rijn – Centraal Station – Centrum – OndiepSchaakwijk – Zuilen
5 Cartesiusweg – Oog in Al – Centraal Station – Centrum – Ondiep – Zuilen – Maarssen
6 Centraal Station – Centrum – Pijlsweerd – Ondiep – Overvecht Zuid
7 KanaleneilandOudenrijn – Centraal Station – Centrum – WittevrouwenTuindorpVoordorp
8 LunettenTolsteeg – Centraal Station – Centrum – OudwijkWilhelminapark
9 Centraal Station – Kanaleneiland – PapendorpDe MeernVleuten
10 Lunetten – Kanaleneiland – Oudenrijn – Oog in AlLeidsche Rijn
11 Leidsche Rijn – Cartesiusweg – Zuilen – Overvecht
12 Centraal Station – Sterrenwijk – Stadion – De Uithof
14 Transwijk – Oog in Al – LombokVredenburg
15 Tolsteeg – Hoograven
19 Centraal Station – Leidsche Rijn
27 Zuilen – Ondiep – Pijlsweerd – Centrum – Rijnsweerd – De Uithof
28 Vleuten – Vleuterweide – De Meern – Centraal Station – Centrum – Wittevrouwen – Rijnsweerd – De Uithof
29 De Meern Oost – Papendorp – Kanaleneiland – Station Vaartsche Rijn – Sterrenwijk – De Uithof
30 Station Overvecht – Wittevrouwen – Rijnsweerd – De Uithof
95 Centraal Station – Kanaleneiland – Papendorp Zuid

Streeklijnen[bewerken]

Een VDL Berkhof Ambassador van U-OV

Het volgende overzicht toont streekvervoer per bus van en naar de gemeenten Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Vianen, De Bilt, Zeist en Bunnik.

Lijn Route Opmerkingen
31 Bilthoven – Utrecht De Uithof – Rijnsweerd – Lunetten
35 Maarssen Dorp – Gageldijk – Utrecht Overvecht
37 Utrecht Centraal – Lage Weide – Maarssenbroek – Maarssen
38 Utrecht Centraal – Lage Weide – Maarssen
39 Utrecht Centraal – Terwijde – De Wetering – Maarssen
41 Utrecht Centraal – Galgenwaard – Bunnik – Odijk – Werkhoven – Cothen – Wijk bij Duurstede
43 Odijk – Driebergen – Zeist
45 Houten – 't Goy – Schalkwijk – Houten
47 Utrecht Centraal – Houten
48 Houten – Nieuwegein – Papendorp – Lage Weide – Maarssenbroek
51 Utrecht Centraal – De Bilt – Zeist – Driebergen
52 Utrecht Centraal – De Bilt – Zeist – Huis ter Heide – Soesterberg – Amersfoort
53 Utrecht Centraal – De Bilt – Zeist
55 Utrecht Centraal – Maartensdijk
58 Hilversum – Hollandsche Rading – Maartensdijk – Bilthoven – De Bilt – Zeist
59 Hilversum – Lage Vuursche – Den Dolder – Huis ter Heide – Zeist
63 Utrecht Centraal – Vianen
65 Utrecht Centraal – Nieuwegein – Vianen
66 Utrecht Centraal – Laagraven – Nieuwegein
71 Nieuwegein – Utrecht Rijnsweerd – De Uithof – De Bilt – Zeist – Driebergen – Doorn (← Leersum ← Amerongen)
72 Nieuwegein – Utrecht Rijnsweerd – De Uithof – Zeist – Soesterberg – Amersfoort
74 Vianen – Nieuwegein – Utrecht Centraal – De Bilt – Zeist
77 Nieuwegein – Utrecht Centraal – De Bilt – Bilthoven
111 Vleuten – Haarzuilens
122 Utrecht Overvecht – Westbroek – Maarsseveen – Tienhoven – Muyeveld – Nieuw Loosdrecht
126 Vleuten – Maarssen
127 Utrecht Leidsche Rijn – Vleuten – Haarzuilens – Kockengen
149 Station Houten – Houten-Zuid – Schalkwijk
287 Vianen – Utrecht Rijnsweerd – De Uithof

Spitslijnen[bewerken]

Lijn Route Opmerkingen
18 De Meern Oost – Leidsche Rijn – Centraal Station – Centrum – Wittevrouwen – Rijnsweerd Zuid
24 Centraal Station – Kanaleneiland – Papendorp – De Meern
32 Utrecht De Uithof – Rijnsweerd – Maarssen
208 Centraal Station – Station Vaartsche Rijn Alleen ochtendspits
241 Utrecht Centraal – Utrecht Kanaleneiland – A12 – Odijk – N229 – Wijk bij Duurstede
242 Wijk bij Duurstede – N229 – Odijk – Bunnik – Utrecht Rijnsweerd – De Uithof
247 Houten – Laagraven – Utrecht Hoograven – Tolsteeg – Utrecht Centraal
251 Utrecht Centraal – De Bilt – Zeist
258 Bilthoven Station – Bilthoven Lievegoed Kliniek
271 Nieuwegein Zuid – Utrecht Kanaleneiland Zuid – Rijnsweerd – De Uithof – Driebergen
281 Houten – Utrecht Rijnsweerd – De Uithof
283 IJsselstein – Utrecht Rijnsweerd – De Uithof
371 Utrecht Rijnsweerd – Utrecht De Uithof – Driebergen-Zeist

Nachtbussen[bewerken]

Lijn Route Opmerkingen
412 Utrecht → Zeist → De Bilt → Utrecht
441 Utrecht → Bunnik → Odijk → N229 → Wijk bij Duurstede
447 Utrecht → Houten
452 Utrecht → De Bilt → Zeist → Huis ter Heide → Soest
474 Utrecht → Nieuwegein → Vianen
477 Utrecht → De Bilt → Bilthoven → Maartensdijk → Hilversum
495 Utrecht → Nieuwegein → IJsselstein

Lijnen van andere vervoerders[bewerken]

Arriva[bewerken]

Een VDL Citea van Arriva op Utrecht Centraal
Lijn Route Opmerkingen
81 Gorinchem – Arkel – Meerkerk – Lexmond – Vianen – Utrecht
85 Leerdam – Schoonrewoerd – Vianen – Utrecht
90 Utrecht – Vianen – Lexmond – Ameide – Tienhoven – Langerak – Groot-Ammers – Streefkerk – Nieuw-Lekkerland – Kinderdijk – Alblasserdam – Ridderkerk – Rotterdam Zuidplein
94 Ameide → Lexmond → Vianen → Utrecht
181 Gorinchem – Arkel – Meerkerk – Lexmond – Vianen – Utrecht
195 Rotterdam Capelsebrug – Krimpen aan den IJssel – Lekkerkerk – Bergambacht – Schoonhoven – Lopik – Benschop – IJsselstein – Utrecht
295 Rotterdam Capelsebrug – Krimpen aan den IJssel – Lekkerkerk – Bergambacht – Schoonhoven – Lopik – IJsselstein – Utrecht
400 Oosterhout – Raamsdonksveer – Hank – Nieuwendijk – Sleeuwijk – Vianen – Utrecht Brabantliner
401 Breda – Hank – Nieuwendijk – Sleeuwijk – Vianen – Utrecht Brabantliner

Syntus Utrecht[bewerken]

Lijn Route Opmerkingen
50 Utrecht – De Bilt – Zeist – Driebergen – Doorn – Leersum – Amerongen – Elst (– Rhenen – Wageningen) / (– Veenendaal)
102 Utrecht – De Meern – Harmelen – Woerden
120 Amsterdam Bijlmer – Abcoude – Baambrugge – Loenersloot – Loenen aan de Vecht – Nieuwersluis – Breukelen – Maarssen – Utrecht
207 Gouda – Oudewater – Montfoort – Utrecht Science Park Spitsbus
N102 Utrecht – De Meern – Harmelen – Woerden Nachtbus
N107 Utrecht – Montfoort – Oudewater Nachtbus
N120 Utrecht – Breukelen – Loenen aan de Vecht Nachtbus
N50 Utrecht – De Bilt – Zeist – Driebergen – Doorn – Leersum – Amerongen Nachtbus
195 Rotterdam Capelsebrug – Krimpen aan den IJssel – Lekkerkerk – Bergambacht – Schoonhoven – Lopik – Benschop – IJsselstein – Utrecht
295 Rotterdam Capelsebrug – Krimpen aan den IJssel – Lekkerkerk – Bergambacht – Schoonhoven – Lopik – IJsselstein – Utrecht

Bijgewerkt op 19 dec 2016 11:56 (CET)

Tram[bewerken]

Tram van Qbuzz in U-OV huisstijl.
Spitstram

De Sneltram Utrecht – Nieuwegein / IJsselstein, is begin jaren 1980 ontwikkeld door de Nederlandse Spoorwegen. De Nederlandse overheid wilde in de jaren 70 snelle railverbindingen tussen de werksteden en de groeikernen (de slaapsteden) ontwikkelen. Zo is in dezelfde periode tussen Zoetermeer en Den Haag de Zoetermeer Stadslijn aangelegd in de vorm van een spoorweg. De Sneltram maakt deel uit van het Utrechts HOV-netwerk

Er reizen op een doordeweekse dag tussen de 38.000 en 40.000 mensen met de Utrechtse sneltram. Het grootste deel (25.000-30.000) reist tussen Centraal Station en Kanaleneiland.

De reguliere sneltramlijnen (naar Nieuwegein Zuid, resp. IJsselstein) hebben een basisfrequentie van 15 minuten op doordeweekse dagen en op zaterdag overdag.

In de ochtendspits op de lijn van IJsselstein naar Nieuwegein werd dit aangevuld met twee ritten. Deze werden echter door het GVU met buslijn 261 gereden in verband met de revisie van de tramstellen en het daardoor ontstane tekort aan materieel.[3] Op het gezamenlijke traject ontstaat hierdoor een 7½-minuten dienst. Deze diensten worden gereden met gekoppelde tramstellen. In de avonduren en op zondag wordt er ieder half uur gereden (om de 15 minuten op het gezamenlijk traject). Deze diensten worden met enkele tramstellen gereden.

In de spits reed tot juli 2014 spitstram lijn 260 een onregelmatige 15/45 minutendienst tussen een beperkt aantal haltes van Utrecht naar Nieuwegein Zuid.

In de schoolvakanties geldt een aangepaste dienstregeling, waarbij in de spits een normale dagdienst wordt gereden en ook overdag met losse stellen gereden wordt. Op donderdagavond (koopavond in Utrecht) is er een extra rit naar IJsselstein.

Nieuwe concessie[bewerken]

Op 4 oktober 2010 is door het BRU bekendgemaakt dat de nieuwe concessie Regio Utrecht ingaande op 11 december 2011 was gegund aan Qbuzz. Vervoerder Connexxion had hier echter succesvol bezwaar tegen aangetekend, waardoor de gunning ongeldig was. Na een 2e aanbestedingsronde, waarbij de inschrijvers Qbuzz en Connexxion waren, werd op 8 oktober 2012 bekend dat vanaf 8 december 2013 Qbuzz de concessie Regio Utrecht mag gaan verzorgen.

Sneltram[bewerken]

Lijn Route Opmerkingen
60 Utrecht – Nieuwegein StadscentrumNieuwegein Zuid
61 Utrecht – Nieuwegein StadscentrumIJsselstein