Hoofdgebouw I (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdgebouw I
Luchtfoto uit omstreeks 1922 met de eerste drie hoofdgebouwen. In het midden van de foto staat HGB III. Links daarvan respectievelijk HGB II en I. Onderaan de foto zijn de spoorlijnen van Station Utrecht Centraal. te zien

Hoofdgebouw I (HGB I) is een rijksmonumentaal gebouw in de Nederlandse stad Utrecht. Vanouds is het 19e-eeuwse kantoorgebouw in gebruik door spoorwegondernemingen.

Het is rond 1870 gebouwd in opdracht van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen die een nieuw hoofdkwartier nodig had. De architect was N.J. Kamperdijk met een ontwerp in neoclassicistische/ eclecticische stijl. Het interieur werd zeer sober uitgevoerd. De stadsarchitect C. Vermeijs voegde er enkele jaren later onder meer een verdieping aan toe wegens ruimtegebrek en wijzigde de gevels. Naast dit pand bouwde men vervolgens omstreeks 1895 HGB II. Tussen beide gebouwen werd tevens een luchtbrug aangebracht, voorzien van beeldhouwwerken uit het Atelier Van den Bossche en Crevels. HGB III, beter bekend als De Inktpot, werd rond 1921-1922 gebouwd. HGB IV verrees eind 20e eeuw in de directe omgeving van deze drie gebouwen. Vandaag de dag is HGB I gelegen tussen het Moreelsepark en Station Utrecht Centraal. Het is (onder meer) in gebruik door met het spoor verbonden organisaties, zoals DB Schenker Rail.

Bronnen[bewerken]