Rokkeveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rokkeveen
Wijk van Zoetermeer
Map - NL - Zoetermeer - Wijk 05 Rokkeveen.svg
Kerngegevens
Gemeente Zoetermeer
Oppervlakte 379 ha.  
Inwoners 23.100

De wijk Rokkeveen is een van de grootste wijken in Zoetermeer. Deze wijk bestaat uit twee delen, namelijk Rokkeveen-Oost (wijk 18) en Rokkeveen-West (wijk 19). Rokkeveen-Oost bestaat hoofdzakelijk uit de Kleurenbuurt. Rokkeveen-West bestaat daarentegen uit de Stenenbuurt, Gangenbuurt, Zomenbuurt en de Houtbuurt.

Rokkeveen-Oost bestond eerder dan Rokkeveen-West. Waar nu het huidige Rokkeveen-West ligt, bij met name de Zomenbuurt en de Houtbuurt lag vroeger het Floriadepark. Dit heeft plaatsgemaakt voor een groot aantal woningen, waardoor het overgrote deel van de flora moest verdwijnen.

Kenmerken van Rokkeveen-West zijn: het Floriadepark (welke ondertussen bijna volledig verdwenen / gekapt is), de Balijbrug (nieuwe brug die Rokkeveen(-West) met de wijk Meerzicht verbindt). In het Floriadepark ligt ook de JOP (Jongeren Ontmoetings Plek) voor jongeren in Rokkeveen(-West).

Kenmerken van Rokkeveen-Oost zijn onder meer watertoren De Tien Gemeenten, het Burgemeester Hoekstrapark en de Mandelabrug. Ook het station Zoetermeer Oost ligt aan de rand van Rokkeveen-Oost.

Rokkeveen in 1665 (rechtsonder)