Rokkeveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rokkeveen
Wijk van Zoetermeer
Map - NL - Zoetermeer - Wijk 05 Rokkeveen.svg
Kerngegevens
Gemeente Zoetermeer
Coördinaten 52°2'31"NB, 4°29'24"OL
Oppervlakte 379 ha.  
Inwoners (2017) 20.645[1]

De wijk Rokkeveen is een van de grootste wijken in Zoetermeer. Deze wijk bestaat uit twee delen, namelijk Rokkeveen-Oost (wijk 18) en Rokkeveen-West (wijk 19). Rokkeveen-Oost bestaat hoofdzakelijk uit de Kleurenbuurt. Rokkeveen-West bestaat daarentegen uit de Stenenbuurt, Gangenbuurt, Zomenbuurt en de Houtbuurt.

Rokkeveen-Oost bestond eerder dan Rokkeveen-West. Waar nu het huidige Rokkeveen-West ligt, bij met name de Zomenbuurt en de Houtbuurt lag vroeger de Floriade. Dit heeft plaatsgemaakt voor een groot aantal woningen, waardoor het overgrote deel van de flora moest verdwijnen.

Kenmerken van Rokkeveen-West zijn: de Mandelabrug, de Balijbrug (brug die Rokkeveen(-West) en het Balijbos verbindt met de wijk Meerzicht en een uitloper van het Westerpark) en het Floriadepark (een restant van de Floriade). In het Floriadepark ligt ook de JOP (Jongeren Ontmoetings Plek) voor jongeren in Rokkeveen(-West).

Kenmerken van Rokkeveen-Oost zijn onder meer watertoren De Tien Gemeenten en het Burgemeester Hoekstrapark. Ook het station Zoetermeer Oost ligt aan de rand van Rokkeveen-Oost.

Rokkeveen in 1665 (rechtsonder)