Carnisselande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Carnisselande is de naam van een relatief nieuw stadsdeel in de Nederlandse gemeente Barendrecht. Het bestaat uit een woonwijk van circa 7.500 woningen. Het is gebouwd om het oude buurtschap Carnisse. Hoewel het onder de gemeente Barendrecht valt, voelen veel inwoners zich meer geassocieerd met Rotterdam. De meeste inwoners zijn van oorsprong dan ook Rotterdammers.

Carnisselande ligt ten westen van de A29, ten zuiden van de A15 en ten noorden van de Oude Maas. Het stadsdeel gaat in westelijke richting door tot en met de voormalige dorpskern Smitshoek en grenst aan de Carnisse Grienden. Westelijk ligt Portland, de uitbreidingswijk van Albrandswaard, met 2.500 woningen. Tegen de A29 ligt het bedrijventerrein Vaanpark, met daarin de Barendrechtse vestiging van IKEA.

Carnisselande is vernoemd naar het voormalige buurtschap Carnisse dat ongeveer 5 kilometer ten westen van de hoofdplaats Barendrecht lag.

De bouw van deze Vinex-wijk is in 1997 begonnen, tegelijk met Portland en Vaanpark. De wijk krijgt veel waardering door zijn grote variatie in architectuur en stedenbouw. De Jan Gerritse Heuvel, Gaatkensbult geheten, is een uitzichtpunt, prominent aanwezig aan de zuidkant van deze wijk. Het biedt uitzicht tot aan de skyline van Rotterdam en het Botlekgebied, en naar het zuiden over de Oude Maas en de Hoeksche Waard. Een deel van de heuvel bestaat uit grond, die overgebleven is bij de aanleg van de nabijgelegen Gaatkens Plas. De Gaatkensplas kwam in juli 2006 in landelijk nieuws door massale vissterfte.

Sinds 25 oktober 2004 rijdt RET sneltramlijn 25 vanaf Rotterdam Centraal naar het nieuwe winkelcentrum Carnisse Veste. Inmiddels is de lijn verlengd van Rotterdam Centraal naar het Noord-Rotterdamse Schiebroek.

Het wonder van Carnisse, een film over Carnisselande[bewerken]

De gemeente Barendrecht heeft opdracht gegeven om niet alleen kunst in de openbare ruimte van Carnisselande te plaatsen, maar om de verandering van polder naar nieuwbouwwijk ook op film vast te leggen in een driedelige kroniek. Deel één, de documentaire 'Woonwijk in de polder' werd gemaakt bij aanvang van de bouw door filmmaker Gilles Frenken. In 2003 was de bouw van Carnisselande halverwege. In opdracht van de gemeente Barendrecht maakte Sjaak Langenberg samen met Gilles Frenken deel twee van de kroniek, een surrealistische documentaire getiteld 'Het wonder van Carnisse'. Langenberg en Frenken stuitten op kleine en grote problemen die kenmerkend zijn voor een wijk in aanbouw. Om tegenwicht te bieden aan de klagende bewoners voerden zij de blinde schrijver en cabaretier Vincent Bijlo op in de film als bekende inwoner van Carnisselande. Op een extreem warme zomerdag loodst Bijlo de kijker door zijn geliefde woonwijk. Er worden alleen meisjes geboren in de wijk en in een straat schittert de kerstversiering in het vroege ochtendlicht. Door de ogen van de ziener Bijlo worden problemen gespiegeld en in een bijzonder perspectief geplaatst. Zo openbaart zich 'Het wonder van Carnisse.' Jan van Geffen, die als voorzitter van het Bewonerscomité Carnisselande regelmatig situaties aan de kaak stelt, sprak na afloop van de première: "Dit is veel leuker dan een documentaire. Het neemt een loopje met bepaalde dingen waar soms té serieus over gesproken wordt. De film kijkt ook door - soms onterecht - geklaag heen." (Delta Weekblad, 23-12-2003). De film 'Het wonder van Carnisse' (42 minuten,stereo) ging op 16 december in première in Theater Het kruispunt in Barendrecht. Op 4 januari 2004 werd de film uitgezonden door TV Rijnmond. Daarnaast is de film op VHS en dvd in beperkte oplage verspreid in Barendrecht. De soundtrack van Het wonder van Carnisse werd in een speciale radiobewerking op 29 mei 2005 om 21.00 uitgezonden in Het Radioatelier op Radio 1 (Humanistische Omroep/NPS/Publieke omroep).

Externe links[bewerken]