Nieuwe Kuip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Uitleg: Volgens mij is een deel van dit project hervat onder de naam Feyenoord City
'De Nieuwe Kuip'
Plaats Rotterdam
Capaciteit 63.000
Geopend Start Eredivisie seizoen 2024-2025 (planning)
Kosten 316.900.000 euro
Architect(en) OMA
Beheerder Stadion Feyenoord NV
Bespelers Feyenoord
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Nieuwe Kuip is de werknaam voor een nieuw stadion van de Nederlandse voetbalclub Feyenoord. De plannen hiervoor werden echter in 2013 afgeblazen. Thans worden de mogelijkheden onderzocht voor een geheel nieuw complex aan de Maas - het zogeheten Feyenoord City.

In 2006 begonnen de gemeente Rotterdam en Feyenoord te werken aan plannen voor een nieuw stadion, dat uiterlijk in 2018 had moeten verrijzen. Omdat het huidige stadion onvoldoende ruimte biedt om Feyenoord verder te laten groeien, werd er gewerkt aan plannen voor een stadion met 63.000 plaatsen.[1] Het stadion moest verrijzen op sportcomplex Varkenoord, vlak bij het huidige stadion Feijenoord. Men had daarbij de intentie om het huidige stadion, dat op de monumentenlijst staat, een nieuwe functie te geven. Op 11 juli 2013 werd bekendgemaakt dat de plannen niet haalbaar zijn en dat er op korte termijn geen Nieuwe Kuip gaat komen.[2]

Onzekerheid[bewerken | brontekst bewerken]

Het stadion was opgenomen in de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor het WK voetbal 2018. Begin december 2010 werd bekend dat het toernooi in Rusland zou worden gehouden. De gemeente Rotterdam had gepland om later in december van dat jaar een beslissing over het doorgaan van de bouw te nemen, maar het college besloot om het besluit door te schuiven naar de zomer van 2011. Het college gaf daarbij aan dat, volgens haar, een meerderheid in de gemeenteraad graag nog eens wilde kijken naar een verbouwing of herontwikkeling van het bestaande stadion.[3]

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Nieuwe Kuip zou onderdeel worden van het zogeheten Stadionpark, dat het gebied beslaat tussen het nieuwe stadion, en het station Rotterdam Stadion. Andere onderdelen zijn het huidige Stadion Feijenoord, een vergroot Topsportcentrum, een kunstijsbaan van 400 meter en een reeks sportvelden. Verder zijn in het gebied woningbouw en kantoorontwikkeling mogelijk en wil men een intercitystation en een nieuwe metrolijn[4] aanleggen. 'Stadionpark' zou een mix moeten worden van top- en breedtesport en recreatie en het moest de stadsdelen van Rotterdam-Zuid beter met elkaar verbinden. De oude Kuip zou in de plannen blijven staan en een nieuwe functie kunnen krijgen.

Het stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Nieuwe Kuip[5] moest in 2018 klaar zijn en ongeveer 63.000 zitplaatsen tellen, verdeeld over 3 ringen. Het moest een voetbalstadion zijn aangepast aan de maten van een voetbalveld. De tribunes moesten zo dicht mogelijk om het veld komen. Wel werd de mogelijkheid opengelaten om het stadion tijdelijk om te bouwen, onder andere door er een extra ring op te bouwen, de onderste ring te verwijderen en de vloer te verhogen, zodat er een atletiekbaan in zou passen. Dat zou bijvoorbeeld aan de orde zijn als in Nederland de Olympische Spelen worden gehouden. De Allianz Arena en het Emirates Stadium werden genoemd als belangrijke voorbeelden. De Nieuwe Kuip zou voorzien zijn van een "schuifbaar veld" en dak.

Drie gebiedsmodellen[bewerken | brontekst bewerken]

Er waren drie verschillende modellen voor het gebied uitgewerkt door KCAP Architects&Planners:

  • Model United
  • Model Stadionpark
  • Model Maas

Businesscase 1.0[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 december 2008 koos het Rotterdamse college van B&W voor het model Maas. Dat betekent dat het nieuwe stadion voor een gedeelte "in" de Maas zou worden gebouwd en schepen op de Maas letterlijk langs het stadion konden varen. Hiervoor zou 1/4 deel van het Eiland van Brienenoord verdwijnen.

Businesscase 2.0[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2010 werd businesscase 2.0 gepresenteerd. Hierin werd uitgegaan van een stadion met een capaciteit van 68.000 bezoekers, uitbreidbaar naar 86.000 voor een WK-finale en nog steeds voorzien van een schuifdak en schuifveld. Op 2 december van datzelfde jaar bleek echter dat Nederland en België, die gezamenlijk een poging ondernamen om het WK van 2018 of 2022 te gaan organiseren, deze kansen niet kregen toegewezen.

Businesscase 3.0 en renovatievarianten[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2011 werd een nieuwe businesscase gepresenteerd, alsmede een tweetal renovatievarianten. Later kwam hier nog een derde renovatieplan bij.[6] Hierbij werd uitgegaan van een stadion dat plaats bood aan 63.000 bezoekers.

Businesscase 4.0[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 april 2013 presenteerde Feyenoord de nieuwste plannen.[7] Hierbij werd uitgegaan van een stadion gesitueerd op Varkenoord, op de plaats waar nu nog het voormalige Sint Clara Ziekenhuis staat.

Op 11 mei 2017 besloot de gemeenteraad van Rotterdam om 137 miljoen euro bij te willen dragen aan het project Feyenoord City, dat onder andere de bouw van een nieuw stadion met een capaciteit voor 63.000 toeschouwers behelst en begroot is op 422 miljoen euro. Het plan is om de Kuip te herontwikkelen tot een multifunctioneel gebouw met in het rondgelegen gebied onder meer woningen, winkels, sportvoorzieningen, uitgaansgelegenheden en hotels.[8]