Interieurarchitect

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een interieurarchitect (vroeger: binnenhuisarchitect) houdt zich bezig met alle aspecten van het interieur; ruimte-indeling, vorm, licht (zowel kunst- als daglicht), en materiaal. De interieurarchitect geeft vorm aan de leefomgeving. Zijn vakgebied wordt binnenhuisarchitectuur, interieurarchitectuur of ruimtelijke vormgeving genoemd.

Tegenwoordig is de opleiding tot interieurarchitect gelijkgesteld aan de opleidingen tot architect, stedenbouwkundige of landschapsarchitect en is een Master opleiding.

Vroeger werd de interieurarchitect pas ingeschakeld nadat de architect het gebouw had ontworpen. Nu wordt meer en meer ontwerp van gebouw en inrichting gecombineerd. Dat zorgt voor meer eenheid.

Door middel van tekeningen maakt de interieurarchitect de plannen duidelijk; plattegronden, doorsneden, maquettes en 3d visualisaties helpen een helder beeld te scheppen voor de opdrachtgever en de uitvoerenden.

In Nederland is de titel interieurarchitect beschermd. Om de titel te mogen voeren is een inschrijving in het architectenregister nodig. De Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten BNI behartigt in Nederland de belangen van de beroepsuitoefenaars.

In Vlaanderen wordt de titel "interieurarchitect" uitsluitend gebruikt door afgestudeerden uit de gelijknamige opleiding. Verder circuleren nog interieurvormgever of binnenhuisarchitect die duiden op adviseurs, meestal werkzaam in de woninginrichting. De associatie van interieurarchitecten is AiNB.

Opleiding[bewerken]

  • Nederland:
    • De opleiding tot interieurarchitect is te volgen aan een door de WAT (Wet op de Architectentitel) erkende opleiding.
    • In Nederland dient (vanaf 31 december 2014) na het met goed gevolg afronden van de bacheloropleiding aansluitend een 2-jarige Masteropleiding Interieurarchitectuur gevolgd te worden alvorens men zich als interieurarchitect kan laten inschrijven in het architectenregister. Tevens is vanaf 1 januari 2015 een tweejarige beroepservaringperiode noodzakelijk voor inschrijving bij het Bureau Architectenregister. Bijzonderheden omtrent de overgangsregeling zijn te vinden in de WAT (artikel 12).
  • Vlaanderen:
    • Op het niveau professionele bachelor bieden een viertal hogescholen de opleiding interieurvormgeving aan.
    • Op het niveau academische bachelor en Master wordt de opleiding interieurarchitect samen aangeboden met de opleiding architect. De theoretische vakken in de eerste jaren lopen grotendeels gelijk; praktijk-opdrachten verschillen. De architectuur-opleiding kent een tweejarige master, de interieurarchitecten een eenjarige master. Onder meer aan de Artesis Hogeschool Antwerpen, de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst te Brussel en Gent, en aan de Universiteit Hasselt te Hasselt.

Externe links[bewerken]