Beluister (info)

Perry Sport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Perry Sport B.V.
Winkel van Perry & Co bij het Paleis voor Volksvlijt, rond 1900
Onderdeel van JD sports en Sports Unlimited Retail
Onderdeel sinds 2016
Oprichting 1866
Hoofdkantoor Oosteinderweg 247b
Aalsmeer, Nederland
Motto of slagzin Keep moving!
Werknemers 800+
Producten sportkleding en -accessoires
Website www.jdplc.com
perrysport.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Perry Sport B.V. is een Britse sportwinkelketen met 41 Nederlandse vestigingen, gespecialiseerd in lifestyle-, adventure-, sportkleding en de bijbehorende accessoires. In 2015 telde het bedrijf ongeveer 70 vestigingen in Nederland. Het moederbedrijf van Perry Sport werd op 26 februari 2016 failliet verklaard. In april 2016 is Perry doorgestart onder de vleugels van JD Sports Fashion plc. Dit bedrijf is sinds 2005 voor 57% eigendom van Pentland Group plc dat voornamelijk belangen heeft in sport- en modemerken zoals Lacoste en Speedo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de keten gaat terug tot 1866, toen in Amsterdam het eerste Nederlandse filiaal van The English American Warehouse Perry & Co de deuren opende. Aan het einde van de 19e eeuw verzelfstandigde de Nederlandse tak, waarna het aanbod van sport- en vrijetijdsartikelen gestaag groeide.

In 1959 verkocht Willem Verster Perry & Co aan De Bijenkorf. In 1960 voegde De Bijenkorf Perry & Co samen met de sportwinkel van Leo van der Kar, en ging toen verder als Perry van der Kar.[1] Uit enkele fusies van sportwarenhuizen en de overname van de winkels van Sporthuis Centrum ontstond in 1978 uiteindelijk het huidige Perry Sport.

Perry Sport kwam in handen van VendexKBB, maar werd in 2002 door een buy-out losgeweekt van haar moederbedrijf; Retail Network werd het nieuwe moederbedrijf. In 2006 kocht de Unlimited Sports Group (USG), onder andere eigenaar van Aktiesport, de sportketen waarvan het nadien eigendom was. In 2011 opende Perry Sport in verschillende V&D's zogenaamde shop-in-shops.

USG is op 23 februari 2016 failliet verklaard.[2] De financiële problemen waren een direct gevolg van het faillissement van Vroom & Dreesmann en van Scapino: Perry Sport had namelijk 11 shop-in-shop vestigingen in de gesloten V&D-warenhuizen. De andere winkels bleven voorlopig open doordat uitkeringsinstantie UWV de eerste zes weken de salarissen van het personeel doorbetaalde.[2] De curator heeft een doorstart kunnen regelen. Medio maart 2016 werd bekend dat het Britse beursgenoteerde bedrijf JD Sports Fashion het merendeel van de in totaal 189 vestigingen van Perry Sport en Aktiesport wilde overnemen.[3] Enkele tientallen filialen zouden worden gesloten omdat het de shop-in-shops zijn en verder zouden winkels die onvoldoende winstgevend zijn niet worden overgenomen.[3] JD Sports is eigenaar van een grote keten sportwinkels in het Verenigd Koninkrijk en heeft verder 25 winkels in Ierland[3] en 16 in Nederland.

Monopoly[bewerken | brontekst bewerken]

De straatnamen van de Nederlandse versie van het bordspel Monopoly zijn gebaseerd op vestigingen van Perry. De warenhuisketen importeerde het spel vanaf 1936, aanvankelijk in de Engelse versie. Frederik Verster, directeur van Perry Engros, ontwikkelde de Nederlandstalige versie die 1941 uitkwam.[bron?] Hij koos voor de plaatsen waar Perry filialen en magazijnen had: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht, Haarlem en Arnhem. Een aantal andere populaire winkelstraten in die steden completeerden het geheel, evenals het fictieve 'Ons Dorp'. Anno 2022 zijn er winkels van Perry Sport aan de Kalverstraat in Amsterdam, Vredenburg in Utrecht, de Haarlemmerstraat in Leiden en Ketelstraat in Arnhem.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]