Guillaume Lemmens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Joseph Hubert Guillaume Lemmens
Lemmens Bisschop Gulielmus
Lemmens Bisschop Gulielmus
Aartsbisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een aartsbisschop
Geboren 26 juli 1884
Plaats Schimmert
Overleden 22 juli 1960
Plaats Roermond
Wijdingen
Priester 26 augustus 1909
Bisschop 19 maart 1932
Kerkelijke carrière
Eerdere functies 1932: coadjutor van Roermond
1932-1957: bisschop van Roermond
Successie
Voorganger Laurentius Schrijnen
Opvolger Antonius Hanssen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Joseph Hubert Guillaume Lemmens (Schimmert, 26 juli 1884Roermond, 22 juli 1960) was een rooms-katholiek bisschop. Hij was de vijfde bisschop van het Bisdom Roermond (1932-1957) na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie.

Familie[bewerken]

Lemmens was de zoon van Joseph Willem Hubert Lemmens, Rijks-veearts en directeur openbaar slachthuis te Maastricht en Maria Elisabeth Heusch. Hij stamde uit een grote, welgestelde familie Lemmens uit Beek/Schimmert, waaruit vele geestelijken en enkele bisschoppen zijn voortgekomen.

Loopbaan[bewerken]

Guillaume Lemmens werd op 26 augustus 1909 tot priester gewijd. Hij studeerde theologie in Leuven en kerkelijk en Romeins recht in Rome en werd vervolgens hoogleraar moraaltheologie aan het groot-seminarie van Roermond. In februari 1932 werd hij benoemd tot coadjutor van zijn voorganger, Laurentius Schrijnen. Op 19 maart 1932 werd hij tot bisschop gewijd. Precies een week later overleed Schrijnen en werd Lemmens benoemd tot bisschop van Roermond. Hij stond een lijn voor van devotie, eucharistie en verering van Maria. Aan de kerk in het bedevaartsoord Kevelaer, vlak over de Duitse grens, schonk hij een glas-in-loodraam.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Mgr. Lemmens was een verklaard tegenstander van het nationaalsocialisme en van iedere vorm van samenwerking met de Duitse bezetter. Samen met aartsbisschop Johannes de Jong en de bisschop van Haarlem, Johannes Huibers, stelde hij verschillende herderlijke brieven op waarin beleid en maatregelen van de Duitsers werden veroordeeld en waarin de gelovigen werden opgeroepen aan dergelijke maatregelen geen medewerking te verlenen.

Met deze principiële houding stimuleerde hij vele lagere geestelijken in zijn bisdom ook actief verzet te plegen en mensen die onder de bezetting te lijden hadden te helpen. Het contact met degenen die advies en steun nodig hadden bij hun verzetsactiviteiten liet hij over aan zijn secretaris Jan Leonard Moonen. Deze liet er geen twijfel over bestaan dat hulp aan Joden, onderduikers en vervolgden een gebod was van het geweten.

Limburgse geestelijken als Jac Naus, Ludo Bleys en Petrus Gerardus van Enckevort pakten dit voortvarend op en startten in 1943 'verzorgingsgroepen', eerst in Venlo en Roermond, en korte tijd later stonden zij aan de wieg van een provinciale bundeling, de Limburgse Onderduikorganisatie die ging samenwerken met de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Lemmens werd door de Duitsers ongemoeid gelaten; Moonen werd wel opgepakt en stierf in gevangenschap.

Na 1945 hervatte Lemmens de lijn die hij voor de oorlog had gevolgd. Op 1 december 1957 trad hij om gezondheidsredenen af. Hij bleef nog enkele maanden actief als diocesaan administrator waarna hij werd opgevolgd door Antonius Hanssen. Bij zijn emeritaat kreeg hij het titulaire aartsbisdom Samosata toegewezen, waardoor hij als aartsbisschop de geschiedenis zou ingaan. Voorts was hij assistent-bisschop bij de pauselijke Troon ofwel bisschop-troonassistent van Zijne Heiligheid, erekanunnik van de kathedraal van het bisdom Tarbes en Lourdes en Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Gevelreliëfs[bewerken]

In 1958 werd een gevelreliëf van hardsteen geplaatst in de Wittevrouwenveldkerk te Maastricht, voorstellend het Limburgse volk dat bisschop Guillaume Lemmens een kerk aanbiedt; de Goede Herder te midden van Zijn kudde; bisschop Lemmens die de kerk aanbiedt aan de heilige Guliëlmus. Het reliëf is vervaardigd door de kunstenaar Dries Engelen.

Bisschoppelijk wapen[bewerken]

Het bisschoppelijk wapen dat Lemmens voerde is als volgt beschreven - in blauw twee verlaagde, golvende dwarsbalken, boven vergezeld van een ster, alles zilver. Het schild gedekt met een kruis, vergezeld links van een schuinlinkse bisschopsstaf en rechts door een mijter, en over alles heen een groene bisschopshoed met tweemaal zes kwasten (1-2-3).

Zie ook[bewerken]