Neerbeek (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Neerbeek
Nirbik
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Neerbeek (dorp)
Neerbeek (dorp)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Beek Beek
Coördinaten 50° 57′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,23 km²
Inwoners (2007) 2550
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Neerbeek (Nirbik, in plaatselijk dialect) is een dorp in de gemeente Beek, in de Nederlandse provincie Limburg. Het dorp kent zo'n 2500 inwoners. De naam kan worden verklaard uit de ligging die neer- of stroomafwaarts is aan de Keutelbeek t.o.v. Beek.

Oorspronkelijk sprak men van een kerkdorp Staats-Neerbeek en het gehucht Spaans-Neerbeek. De scheiding van de twee gebieden kwam tot stand bij het Partage Traktaat in 1661. In 1715 werden de Spaanse Nederlanden, als gevolg van de Spaanse Successieoorlog, Oostenrijks gebied. Spaans Neerbeek viel kort na 1965 ten prooi aan de stadsuitbreiding van Geleen.

Neerbeek ligt centraal in Zuid-Limburg aan de autosnelweg A76 bij Geleen. De Prins Mauritslaan - Rijksweg-Zuid is de voornaamste verbinding tussen Geleen en Neerbeek. Als gevolg van de geografische ligging maakt Neerbeek meer gebruik van de voorzieningen van Geleen dan van die van Beek.

De kerk in het dorp, de Sint-Callistuskerk uit 1932-1933, werd ontworpen door architect A.J. Kropholler. Bij de kerk staat het Bevrijdingsmonument.

Neerbeek werd tijdens de Tweede Wereldoorlog op 17 september 1944 bevrijd en heeft een eigen bevrijdingsmonument aan de Aldenhofstraat. In Neerbeek is een brede school (De Bron), een voetbalveld en voorzieningen als cafés en een restaurant.

Ten zuiden van het dorp ligt het Vrouwenbos.


Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Website: Spaans Neerbeek