Portaal:Parkstad Limburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Beekdaelen gemeentevlag.svg  Brunssum vlag.svg  Heerlen vlag.svg  Flag of Kerkrade.svg  Flag of Landgraaf.svg  Simpelveld vlag.svg  Voerendaal vlag.svg Welkom op het portaal van
Parkstad Limburg

Nuvola Limburg flag.svg

Parkstad Limburg is een bestuurlijk samenwerkingsverband en regio in Zuidoost-Limburg met 255.000 inwoners, die bestaat uit de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal. Het gebied komt ongeveer overeen met het oostelijke deel van Heuvelland en is min of meer een moderne, uitgebreide vorm van de Oostelijke Mijnstreek Het voorvoegsel 'Parkstad' verwijst naar de structuur van mijnkoloniën, die onderling gescheiden zijn door landbouwgebieden of natuur en de vele groene eilanden en groenstroken, die van de stedelijke gebieden doorlopen naar het platteland zodat de overgang van stedelijk naar landelijk natuurlijk verloopt.


bewerk 

Beekdaelen

Beekdaelen gemeentevlag.svg
Beekdaelen wapen.svg

Beekdaelen is een gemeente van 35.000 inwoners, die is ontstaan op 1 januari 2019 door een fusie tussen de voormalige gemeenten Onderbanken, Nuth en Schinnen en bestaat uit 15 kernen waarvan Nuth (6.500 inwoners), Schinveld (4.700), Hulsberg (4.000) en Oirsbeek (3.800) de grootste zijn. De gemeente is bereikbaar via de autosnelwegen A76 (SteinAken) en A79 (MaastrichtHeerlen) en de provinciale weg N298 (ValkenburgHoensbroek) en per trein via de stations Schinnen en Nuth, die beide zijn gelegen aan de spoorlijn Sittard - Herzogenrath.


bewerk 

Brunssum

Brunssum vlag.svg
Brunssum wapen.svg

Brunssum is sinds 1794 een zelfstandige gemeente en telt anno 2021 (na toevoeging van een aantal dorpen) bijna 28.000 inwoners. Het ligt aan diverse provinciale wegen (de N274 naar Roermond, N276 naar Sittard-Geleen, N298 naar Valkenburg, N299 naar Herzogenrath) en de ringwegen Binnenring Parkstad en Buitenring Parkstad Limburg. Aan de zuidoostkant van de gemeente bevinden zich (op het terrein van de voormalige Staatsmijn Hendrik) een hoofdkantoor van de NAVO (het Allied Joint Force Command Brunssum) en iets verder (gedeeltelijk in Heerlen en Landgraaf) de Brunssummerheide.

bewerk 

Heerlen

Heerlen vlag.svg
Heerlen wapen.svg

Heerlen is in haar huidige vorm (anno 2021) in 1982 tot stand gekomen door een fusie tussen Heerlen en Hoensbroek en telt 87.000 inwoners die wonen in de plaatsen Heerlen (68.000) en Hoensbroek (19.000). De gemeente wordt bestuurlijk gevormd door Heerlen-Stad, Heerlerheide, Heerlerbaan en Hoensbroek. Het zwaartepunt van de economie is na de sluiting van de mijnen verschoven naar de dienstverlening met onder andere hoofdkantoren van het ABP, de Belastingdienst en het CBS.

bewerk 

Kerkrade

Flag of Kerkrade.svg
Kerkrade wapen.svg

De gemeente Kerkrade is in 1815 ontstaan toen het door het Congres van Wenen werd afgesplitst van Herzogenrath. Het inwonertal bedraagt anno 2021 45.000 inwoners die wonen in de gelijknamige plaats Kerkrade (met 40.000 inwoners veruit de grootste kern) en de kernen Bleijerheide, Chevremont, Eygelshoven en Spekholzerheide. Er is een dierentuin (GaiaZOO) en een grote diversiteit aan gebouwen zoals de het Discovery Center Continium, het Parkstad Limburg Stadion en de Rodahal.


bewerk 

Denksporten

In Brunssum wordt vanaf 1978 in principe jaarlijks in de eerste helft van augustus het zomerdamtoernooi Brunssum Open gespeeld. Recordwinnaars zijn Ron Heusdens, Erno Prosman en N'Diaga Samb met 4 toernooizeges.

SV Voerendaal behaalde in het seizoen 2011/12 het Nederlands kampioenschap schaken. De club speelt in het kader van een samenwerkingsverband met DJC Stein vanaf het seizoen 2018/19 onder de naam Zuid-Limburg in de KNSB-competitie met als kopman de Duitse grootmeester Daniel Hausrath.bewerk 

Landgraaf

Flag of Landgraaf.svg
Landgraaf wapen.svg

Landgraaf is een gemeente met ruim 37.000 inwoners die in 1982 is ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Nieuwenhagen, Schaesberg en Ubach over Worms. De grootste kernen zijn Schaesberg (17.000 inwoners), Waubach (12.170), Nieuwenhagen (9.400) en Rimburg (790). Met Pinksteren wordt jaarlijks op Megaland het popfestival Pinkpop georganiseerd.

bewerk 

Simpelveld

Simpelveld vlag.svg
Simpelveld wapen.svg

Simpelveld is een gemeente met 12.000 inwoners die in 1982 is ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Bocholtz en Simpelveld en bestaat uit de kernen Bocholtz en Simpelveld met beide ruim 5.000 inwoners en enkele dorpjes en gehuchten. De gemeente ligt aan de kruising van de A76 (die iets verderop de Duitse grens overgaat) met de N281 en aan de Miljoenenlijn.

bewerk 

Voerendaal

Voerendaal vlag.svg
Voerendaal wapen.svg

Voerendaal is een gemeente met 13.000 inwoners die in 1982 is onstaan door de samenvoeging van de gemeenten Klimmen en Voerendaal. De grootste kernen zijn het aan elkaar gegroeide Voerendaal en Kunrade (beide ruim 3.000 inwoners). Daarna komen qua inwonertal Klimmen (ruim 1.700) en Ubachsberg (bijna 1.500) en ongeveer 20 gehuchten en buurtschappen. Er bevinden zich 5 kastelen en 5 kerken in de gemeente.

bewerk 

Voetbal

bewerk 

Wielrennen

Lieuwe Westra
Nederlands kampioen tijdrijden 2012 en 2013 in Kerkrade
Chantal Blaak
Winnares
RaboRonde Heerlen
in 2015 en 2016.

Het wereldkampioenschap op de weg 1967 werd gereden in Heerlen en omgeving waarbij de beroepsrenners 20 rondes over onder andere de Bergseweg bij Ubachsberg reden. Wereldkampioen werd Eddy Merckx door in een kopgroep van 5 renners Jan Janssen met een half wiel te verslaan. De overige wereldkampioenen waren Graham Webb (amateurs), Beryl Burton (dames) (beide Verenigd Koninkrijk) en Zweden met de 4 broers Pettersson (ploegentijdrit).

Het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg werd in 1976 in Simpelveld gereden (met Jan Raas en Keetie van Oosten-Hage als winaars) en in 2012 en 2013 in Kerkrade met beide keren Lieuwe Westra als winnaar van de tijdrit. Het Nederlands kampioenschap veldrijden in 2004 en 2010 werd gereden in Heerlen waar van 1971 t/m 1997 ook de start van de Amstel Gold Race plaatsvond.

In Heerlen worden jaarlijks de RaboRonde Heerlen en Cyclocross Heerlen gereden. In Kerkrade en Herzogenrath (die samen Eurode worden genoemd) wordt jaarlijks de Eurode Omloop gereden. De Ronde van Simpelveld werd van 1964 t/m 1989 (bijna) jaarlijks in augustus in Simpelveld gereden.