Naar inhoud springen

Graham Webb

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Graham Webb
Graham Webb in 1967
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 13 januari 1944
Geboorteplaats Vlag van Verenigd Koninkrijk Birmingham, Engeland
Overlijdensdatum 28 mei 2017
Overlijdensplaats Wachtebeke (Oost-Vlaanderen), België
Sportieve informatie
Discipline(s) Weg/Baan
Ploegen
1968
1969
Mercier-BP-Hutchinson
Pull Over Centrale-Tasmanie
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Graham Webb (Birmingham, 13 januari 1944 - Eastwood, 28 mei 2017) was een Engelse wielrenner, zowel actief op de baan als op de weg.

In 1967 gingen hij en zijn vrouw in Nederland wonen bij oud-renner Evert Grift. Hij werd dat jaar in Heerlen wereldkampioen op de weg bij de amateurs. Op de wereldkampioenschappen baanwielrennen van dat jaar deed hij mee aan de achtervolging, waarin hij elfde werd.[1]

Het volgende jaar stapte hij over naar de profs. Hij werd ploegmaat van Raymond Poulidor en Jean Stablinski bij Mercier-BP-Hutchinson. Hij won dat jaar enkele criteriums in België. In 1969 reed hij voor het Belgische team Pull Over Centrale-Tasmanie; daarna moest hij om gezondheidsredenen stoppen met wielrennen.

Hij huwde met een Vlaamse en vestigde zich in de buurt van Gent. Hij had een tijdlang een café en werkte daarna lang als kraanmachinist in een Gentse staalfabriek.[2]

Na zestien jaar niet meer gefietst te hebben ging hij opnieuw rijden op de wielerbaan en in 1988 en 1989 won hij nog vier Belgische titels bij de amateurs.