Bocholtz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bocholtz
Bóches
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Bocholtz
(Details)
Bocholtz
Bocholtz
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Simpelveld Simpelveld
Coördinaten 50° 49′ NB, 6° 0′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2006) 5620
Overig
Postcode 6351
Netnummer 045
Belangrijke verkeersaders A76 N281
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bocholtz (Limburgs: Bóches) is een kerkdorp in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Limburg. Tot 1982 was Bocholtz een zelfstandige gemeente. Bij de gemeentelijke herindeling per 1 januari van dat jaar is het samengevoegd met de naburige gemeente Simpelveld, waarnaar de ontstane fusiegemeente genoemd is. De naam Bocholtz is waarschijnlijk afgeleid van beukenbos of beukenhout.

Het dialect dat in Bocholtz (het Bocholtzer, Limburgs: Bòcheser plat) gesproken wordt, ligt ten oosten van de Benrather linie. Het behoort daardoor tot het Middelduits of Ripuarisch.

Algemeen[bewerken]

Bocholtz ligt aan de grens met Duitsland, ten zuiden van de A76 en de N281. Vroeger bestond er ook een knooppunt, vernoemd naar de plaats; Knooppunt Bocholtz. De A76 gaat ter hoogte van Bocholtz de grens over.

Bocholtz heeft een station aan het traject tussen Simpelveld en het Duitse Vetschau. Op dit traject rijdt de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij met een Railbus. Het traject is een deel van de oudste internationale spoorwegverbinding van Nederland (Maastricht) met Duitsland (Aken) die stamt uit 1853.

Ook staan in de omgeving van Bocholtz restanten van de Siegfriedlinie, een verdedigingslinie van de Duitsers tegen de Fransen. De stenen blokken en enkele bunkers zijn nog steeds te zien.

Geschiedenis[bewerken]

Kerk vanaf de Orsbacherweg, Bocholtz
Kasteel De Bongard, Bocholtz
Het oude gemeentehuis, naar ontwerp van Anton Bartels

In de omgeving van Bocholtz zijn enkele Romeinse villa's opgegraven, te weten de Romeinse villa Bocholtz-Vlengendaal en de Romeinse villa Bocholtz-Dellender.

Na de Belgische revolutie van 1830 en de daaropvolgende afscheiding van de Noordelijke Nederlanden, eiste het nieuwe België ook Nederlands Limburg op. Dit verzoek werd echter door de grote mogendheden afgewezen. In 1838 richtte de burgemeester van Bocholtz zich niettemin namens alle inwoners van de gemeente tot de Belgische koning met een verzoekschrift om bij België ingelijfd te mogen worden, maar zonder succes.

Kerk[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Jacobus de Meerderekerk (Bocholtz) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vroeger stond hier een kapel. Deze kapel werd voor het eerst genoemd in het jaar 1373.

De huidige kerk werd de jaren 1869-1873 gebouwd naar ontwerp van architect Pierre Cuypers. In 1953 breidde architect H. Koene de kerk aan de koorkant uit met een zeer ruim, nieuw koor. Bij deze uitbreiding werd ook een nieuwe sacristie gebouwd ten noorden van de kerk. Daar vond men funderingen van een eenbeukig gebouwtje met smaller rechtgesloten koor en daaromheen funderingen van een groter gebouw uit de late Middeleeuwen. Bij de kerk staat een Heilig Hartbeeld uit 1920.

Kasteel De Bongard[bewerken]

Het kasteel De Bongard uit de 16e eeuw is een herenhuis met bouwhoeve, opgetrokken van baksteen met speklagen. Tegenwoordig staat er nog maar een kwart van het oorspronkelijke kasteel: een ronde toren, een zijvleugel en de ingangsvleugel. Van 1774 tot 1794 was het de zetel van de heerlijkheid Simpelveld. Het werd grotendeels verwoest bij de inval van de Fransen.

Hoeve Overhuizen[bewerken]

Grote hoeve met oorsprong in de 13e eeuw.

Historische vondsten[bewerken]

Deze sarcofaag is nu te bewonderen in het Thermenmuseum in Heerlen.

Geboren[bewerken]

Verenigingen[bewerken]

Kruisboogschutterij[bewerken]

  • K.E. Kruisboogschutterij Sint Henricus 1891

Voetbal[bewerken]

Badminton[bewerken]

  • B.B.C. '77

Carnaval[bewerken]

  • Stichting Schlaager-Arena Bocholtz

Kanarievereniging[bewerken]

  • De Vogelvrienden Bocholtz

Tafelvoetbal[bewerken]

  • D'r Aowe Kino

Wandelen[bewerken]

  • Wandelsportvereniging NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorgaan) Bocholtz

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]